Ελατού: Ένα από τα πιο όμορφα χωριά

Ελατού: Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας!

 

Χωριό όνομα και πράμα, η Ελατού είναι πνιγμένη στα έλατα και μας καλεί να γνωρίσουμε εκ των έσω ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας!

Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, στην πλαγιά ενός βουνού και σε υψόμετρο 1.050 μέτρων υπάρχει ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας. Η Ελατού στην ορεινή Ναυπακτία δεν είναι μόνο γνωστή για το φυσικό της κάλλος αλλά και για το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής.

Πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και υπέροχη θέα στις κατάφυτες πλαγιές που αγκαλιάζουν το χωριό, προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για χαμηλών τόνων αποδράσεις. Η Ελατού αποτελεί ιδανική βάση για εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής αλλά και στα γύρω δάση

Εδώ μπορεί να μη βρείτε πολυτελείς υποδομές και ονομαστές ταβέρνες ή καφέ, ωστόσο θα απολαύσετε τη φύση, την ομορφιά του οικισμού αλλά και τη φιλοξενία των κατοίκων, αφού τίποτα δεν θα σας λείψει. Και φυσικά θα βρείτε ωραιότατους ξενώνες!

 

 

Το χωριό αρχικά ονομαζόταν Ελετσού, ονομασία η οποία έχει σλαβικές ρίζες και σημαίνει «ευήλιος τόπος». Στη θέση Παλαιοχώρι έχουν ανιχνευτεί υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων άγνωστης προέλευσης.

Τον Νοέμβριο του 1828, ο οικισμός, όπως και η υπόλοιπη ορεινή Ναυπακτία απελευθερώθηκε από την οθωμανική κυριαρχία και συμπεριλήφθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία, αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε το 1864 από Ηπειρώτες τεχνίτες ενώ την ίδια χρονολογία κτίστηκε και το σχολείο του οικισμού. Μετονομάστηκε το 1928 σε Ελατού και έλαβε το νέο της όνομα από το πυκνό δάσος με έλατα που περιβάλλει τον οικισμό.

Διοικητικά, υπαγόταν αρχικά στην επαρχία Ναυπακτίας. Το 1997 υπήχθη στον καποδιστριακό δήμο Αποδοτίας ενώ μετά τις μεταρρυθμίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης» συμπεριλήφθηκε στη δημοτική ενότητα Αποδοτίας του δήμου Ναυπακτίας.

 

Φαγητό & διαμονή

 

Ιδανικός προορισμός για την απόλυτη… τήρηση των αποστάσεων, η Ελατού δεν έχει ποτέ συνωστισμό και πολυκοσμία, έχει όμως μια ιδιαίτερη ικανότητα να μαγεύει τους επισκέπτες που ξαναγυρίζουν…

Αυθεντικό χωριό με τα όλα του, στο κέντρο δεσπόζει η εκκλησία, αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που χτίστηκε το 1864 από Ηπειρώτες μαστόρους. Περπατώντας στα πλακόστρωτα θα… κεραστείτε καφεδάκι στην πλατεία του Ελατιώτη Μετανάστη, όπου στο κατάστημα του μπάρμπα Θόδωρου θα απολαύσετε αυθεντικό ελληνικό καφέ.

Μάλιστα, εάν πεινάσετε κιόλας όλο και κάτι θα βρεθεί για να ικανοποιήσει την πείνα σας, από τοπικές πίτες και ολόφρεσκα αυγά, μέχρι φρεσκοζυμωμένο ψωμί με τοπικές μαρμελάδες ή αρωματικό μέλι.

Συνδυάζοντας διαμονή και καλό φαγητό, το όνομα που ακούγεται εδώ είναι ένα και θυμίζει τον ομώνυμο οικισμό. Στον περίφημο ξενώνα “Η Ελατού“, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, θα μείνετε σε παραδοσιακά δωμάτια που δίνουν έμφαση στο ξύλο, απολαμβάνοντας μια μοναδική εμπειρία διαμονής μέσα στα έλατα.

Στον υπέροχο κήπο, εκμεταλλευτείτε τις ηλιόλουστες μέρες για να κάνετε έναν περίπατο ανάμεσα στα δέντρα, ενώ εάν βρεθείτε εδώ σε εποχή με χιόνι, τότε οι εικόνες που θα συναντήσετε θα σας μείνουν αξέχαστες.

Στο εστιατόριο του ξενώνα θα βρείτε τοπικές συνταγές και παραδοσιακά πιάτα με ολόφρεσκα υλικά. Δοκιμάστε κόκορα με μακαρόνια αλλά και τις χειροποίητες πίτες με άγρια χόρτα που παρασκευάζει η οικοδέσποινα. Φεύγοντας πάρτε μαζί σας χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Με το βλέμμα στα υπέροχα ορεινά τοπία της Ελλάδας, ο Τάσος Δούσης προτείνει 5 κουκλίστικους ξενώνες στην Ελλάδα με θέα που κόβει την ανάσα!

 

 

Δραστηριότητες

Πεζοπορία στον Αι Γιάννη: Από την Ελατού θα πάρετε το δρόμο για την Άνω Χώρα και στο άνοιγμα “Σκοτωμένος” θα στρίψετε αριστερά στον βατό χωματόδρομο (6 χλμ.) που θα σας φέρει στο ύψωμα του Αη Λια. Στο σημείο αυτό θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο και θα συνεχίσετε ως τη δασική τοποθεσία όπου υπάρχει το ξωκλήσι του Αη Γιάννη. Από εδώ κατηφορίζετε προς Άνω Χώρα.

Μόνο για 4χ4: Από το κέντρο της Ελατούς ζητήστε να σας δείξουν τον χωμάτινο δρόμο για Αλποχώρι (11 χλμ.). Από εδώ θα βγείτε στο ύψωμα “Χαρατσί” και θα συνεχίσετε για την κορφή Ομάλια, όπου υπάρχει ένα υπέροχο οροπέδιο με θέα στα βουνά και στον Κορινθιακό κόλπο.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

AgrinioStories