«Έχω και ιατρείο… πάμε μια βόλτα;»

«Έχω και ιατρείο… πάμε μια βόλτα;»
Η παράφραση της πασίγνωστης ατάκας του ηθοποιού Κώστα Βουτσά
ταιριάζει γάντι στο νομοσχέδιο το Υπουργείου Υγείας με τίτλο:
«Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις».

  • του Θοδωρή Αλωνιστιώτη

Η παράφραση της πασίγνωστης ατάκας του ηθοποιού Κώστα Βουτσά ταιριάζει γάντι στο νομοσχέδιο το Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις».

Οι αλλαγές που φέρνει, αποτελούν διακαή πόθο των ομίλων της ιδιωτικής υγείας, αλλά και του αστικού κράτους. Οι μεν ψαρεύουν πελατεία με δόλωμα το ιδιωτικό έργο των γιατρών του υποστελεχομένου και υποβαθμισμένου ΕΣΥ. Το δε αστικό κράτος εξοικονομεί πόρους- όπου δε μπορεί να έχει έσοδα, μπαλώνει κενά με ιδιώτες γιατρούς τετραωρίτες και ανειδίκευτους αποφοίτους (ούτε σε τηλεφωνικά κέντρα δεν γίνονται αυτά) .

Αποτελεί όμως και μια τεράστια κοροϊδία για τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς, οι οποίοι τελικά λούζονται αυτή την άθλια κατάσταση που επικρατεί διαχρονικά στο σύστημα υγείας και μεταφράζεται στο όποιος έχει πληρώνει και βρίσκει την υγειά του.  Είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, είτε “μαύρα”, είτε “άσπρα” η λογική είναι η ίδια και δοκιμασμένη. Αρκεί να μην έρθει καμία πανδημία και μας χαλάσει τη σούπα…

Για μας που το ζούμε από μέσα γεννιούνται όμως κάποια εύλογα και πρακτικά ερωτήματα.

Στην παρούσα φάση υπάρχει “έλλειψη” ακτινολόγων στο ΕΣΥ. Το νοσοκομείο “Παμμακάριστος” λειτουργεί ουσιαστικά με έναν επικουρικό επιμελητή ακτινολόγο μετακινημένο από το “Αγία Όλγα” και για τις ανάγκες της εφημερίας μετακινούνται για τη συγκεκριμένη ημέρα γιατροί από άλλα νοσοκομεία. Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στο ΓΟΝΚ. Για την εφημερία του συγκεκριμένου νοσοκομείου ζητάνε κάλυψη από το ΚΑΤ, ώστε να γνωματεόνται οι αξονικές τομογραφίες εξ αποστάσεως. Για το συντονισμό μάλιστα αυτού του τερατουργήματος η 1η ΥΠΕ συστήνει επιτροπή που θα το επιβλέπει και θα καθορίζει ποιος θα εφημερεύει και από πού και για ποιό νοσοκομείο. Μπάχαλο…

 Οπότε, ένας ακτινολόγος από το ΚΑΤ ή το “Αγία Όλγα”, που θέλει να ασκήσει ιδιωτικό έργο, θα πρέπει να κάνει απογευματινό ιατρείο επί πληρωμή στο νοσοκομείο, ως βασική προϋπόθεση για να ασκεί ιδιωτικό έργο δύο απογεύματα. Και έρχεται εύλογα το ερώτημα: τις γενικές και εσωτερικές εφημερίες του νοσοκομείου ποιος θα τις καλύπτει; τις γενικές εφημερίες της Παμμακαρίστου και του ΓΟΝΚ και για όσο δεν προκηρύσσουν θέσεις, ποιος θα τις κάνει; θα καλυφθούν από αυτούς που δε θα έχουν ιδιωτικό έργο; ή μήπως οι τετραωρίτες;

Άλλο παράδειγμα. Υπάρχει η γνωστή και χιλιοειπωμένη έλλειψη αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία. Ειδικότητα απαραίτητη για τη διενέργεια χειρουργείων, τακτικών και επειγόντων, για τη διασωλήνωση ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Ο ιδιώτης αναισθησιολόγος που θα έρχεται τι ανάγκες θα καλύψει; Θα επιλέξει χειρουργεία που είναι διάρκειας μικρότερης των τεσσάρων ωρών; Τι παρακολούθηση θα κάνει στους ασθενείς που χορηγεί αναισθησία ή αναλγησία; Part time ιατρική;

Και τελικά σε κάθε περίπτωση με τους ασθενείς ποιος θα ασχολείται; ή μήπως μια βόλτα από το ιδιωτικό ιατρείο ή την ιδιωτική κλινική “θα σας πείσει;” Μήπως ένα “καλάθι του ασθενή” θα βοηθούσε; ή ένα “doctor pass” καλύτερα;

Το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία των γιατρών. Να μην κατατεθεί. Πρέπει να μείνει στα χαρτιά και στα συρτάρια αυτών και των επόμενων κυβερνώντων που θα τολμήσουν να το φέρουν έτσι ή με φτιασιδώματα. Γιατί όντως το καπιταλιστικό κράτος έχει συνέχεια. Και εμείς έχουμε μνήμη.

Οι υγειονομικοί δεν πρέπει να γίνουν έμποροι υγείας και μεσάζοντες για τους ασθενείς- πελάτες ποτέ και πουθενά. Η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να διασφαλίσουν με την πάλη τους αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, χωρίς τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα υγείας. Χωρίς πληρωμές. Για να πάψουν οι χειρουργικές λίστες της ντροπής και η αγωνία για ένα ραντεβού. Γιατί η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα.

 

*Ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης είναι Παθολόγος, Αντιπρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο των Αθηνών Αγία Όλγα
Πηγή

AgrinioStories