Ο ΕΟΔΥ για τη νέα υγειονομική απειλή της «νόσου Χ»

Ο ΕΟΔΥ για την ανακοίνωση
του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
η οποία αναφέρετε στην άγνωστη «νόσο Χ»
και μια νέα απειλή για τη δημόσια υγεία;

«Σε τακτική επιστημονική συνάντηση του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας «συζητήθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την άγνωστο νόσο Χ και τον κίνδυνο νέας πανδημίας.

»Στην ανακοίνωση, πέραν της διαπίστωσης πως η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη – αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία – αναφέρεται μια λίστα από γνωστά στην επιστήμη παθογόνα με πανδημικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα ή οι ιοί της γρίπης των πουλερικών. O ΠΟΥ επιπρόσθετα αναφέρεται στην πιθανότητα, μια νέα πανδημία να προκληθεί από μια υποτιθέμενη και «άγνωστη νόσο Χ», που προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί.

»Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ για γνωστά και άγνωστα πιθανά αίτια μελλοντικής πανδημίας είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποτελούν μέρος της εγρήγορσης και ετοιμότητας, αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη δημόσια υγεία.»

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο Νόσος Χ για οποιαδήποτε άγνωστη ασθένεια το 2018. Συγκεκριμένα, έναν χρόνο αργότερα ο Covid-19 εμφανίστηκε ως ιός που προκαλεί πανδημία.

Ο όρος έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σε όλον τον κόσμο, με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η επόμενη Νόσος Χ θα είναι ζωονοσογόνος, όπως ο Έμπολα και ο Covid-19. Άλλοι είπαν ότι το παθογόνο μπορεί επίσης να δημιουργηθεί από ανθρώπους.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα ενός συμβάντος Disease X προ των πυλών», είπε στην National Post ο Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη. «Το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε.

 


AgrinioStories