Διόνι: Η δοξαστική θαλασσογραφία ενός ποταμού

Διόνι: Μια απίστευτη και δοξαστική γεωγραφία,
του δημιουργού Αχελώου, που με καλούδια και ομορφιές
ήρθε για να σαγηνεύσει τη μεγάλη του αγαπημένη: Τη θάλασσα.

  • Επιμέλεια κειμένου Λευτέρης Τηλιγάδας

Υπάρχει ένας τόπος στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας που μέχρι πριν από λίγα χρόνια τον ήξερε μόνο ο Αχελώος και οι ντόπιοι. Αιώνες πολλούς πριν, ο Αχελώος που πρώτος έφτασε ως εκεί άπλωσε τα φερτά του και τον έφτιαξε, έτσι όπως μόνο τα ποτάμια ξέρουν να φτιάχνουν τους τόπους λίγο πριν βουλιάξουν στη θάλασσα.

Ο Αχελώος, γνωστός κι ως Ασπροπόταμος, είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος (Περιστέρι), νότια νοτιοδυτικά του Μετσόβου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, έχοντας σχηματίσει με τις προσχώσεις του τα νησιά Εχινάδες. Η ονομασία του ποταμού πιθανότατα να προέρχεται από την ρίζα «αχ» που σημαίνει νερό και το συγκριτικό επίθετο «λώων» που σημαίνει καλύτερος.

Αυτός ο αρχαίος ποταμός λοιπόν, έχει «στήσει» στο σημείο που εκβάλει, μια απίστευτη και δοξαστική γεωγραφία, σαν εραστής, που με καλούδια και ομορφιές έρχεται να σαγηνεύσει τη μεγάλη του αγαπημένη: Τη θάλασσα.

 

 

Αργότερα -πολύ αργότερα- ήρθαν οι πίτες της κυρα-Κούλας, τα γουρουνόπουλα του Παναγιώτη, τα φρέσκα ψάρια του Ναυαγού και οι μαγεμένοι από την ομορφιά λιγοστοί εκδρομείς από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, που έψαχναν ένα τόπο μακριά από την πολυκοσμία του Λούρου για να χαρούν τα ήρεμα και γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.

 

 

 

 

Κάπως έτσι, από στόμα σε στόμα, αυτή η αμμουδιά άρχισε να αποκτά τους «πιστούς» της, οι οποίοι την επισκέπτονται  κάθε καλοκαίρι, για να απολαύσουν, όσα μπορεί να τους προσφέρει η ηρεμία των γαλαζοπράσινων νερών, που κάθε χειμώνα την κρύβουν σκεπάζοντά την και κάθε καλοκαίρι την αποκαλύπτουν ξανά για να την χαρούν οι μυημένοι της.

Η παραλία «Διόνι» των Οινιάδων δεν είναι απλά και μόνο μια παραλία. Είναι το συμβόλαιο που υπογράφει κάθε χρόνο το καλοκαίρι με τη μαγεία του. Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά των εκβολών του Αχελώου και για να φτάσει κανείς εκεί περνά από τον κάμπο της Κατοχής και από τις Οινιάδες, διανύοντας μια απόσταση 16 χιλιομέτρων περίπου.

 

 

 

 

 

Η περιοχή προσφέρει εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα, θέα στα νησιά του Ιονίου και εντάσσεται στο φημισμένο οικοσύστημα του δέλτα του Αχελώου με τις ξακουστές λιμνοθάλασσες του.

 

 

 

 

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται εκεί το kite surf  και windsurfing και η παραλία έχει καταγραφεί ως μια από τις καλύτερες φυσικές πιστές στην Ευρώπη, με δεκάδες νέους απ’ όλο τον κόσμο να καταφεύγουν σ’ αυτή για να… δαμάσουν τα κύματα και τους ανέμους.

 

 

 

Φωτογραφίες: katochinews.blogspot.com | http://www.tripinview.com και η τελευταία φωτογραφία είναι του Νίκου Πλακίδα

AgrinioStories