Εγκληματικές ευθύνες

«Προσπαθούν να ξεπλύνουν τις εγκληματικές τους ευθύνες
κατηγορώντας τα θύματα του ναυαγίου
επειδή ναυάγησαν!
Όπως κατηγορούνται τα θύματα βιασμού επειδή βιάστηκαν.»

Πιθανότατα το μεγαλύτερο ναυάγιο στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Βάρκα με περίπου 750 ανθρώπους ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και βούλιαξε κοντά στην Πύλο στην Πελοπόννησο. Μέχρι στιγμής 79 νεκροί, 104 διασωθέντες και ~550 αγνοούμενοι!

Το ελληνικό λιμενικό γνώριζε από χθες το μεσημέρι για την βάρκα και ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΩΣΕ! Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν και από το ιταλικό λιμενικό και από την Frontex και από το Alarmphone!

Είχαν 24 ώρες να ξεκινήσουν επιχείρηση διάσωσης και δεν έκαναν τίποτα. Μάλιστα το παράκτιο περιπολικό σκάφος του λιμενικού (Π.Π.Λ.Σ.) έφτασε στο σημείο, τους είδε και έφυγε! Η δικαιολογία; Οι πρόσφυγες δεν ήθελαν να διασωθούν!

Ναι, καλά ακούσατε. Οι νεκροί φταίνε. Προσπαθούν να ξεπλύνουν τις εγκληματικές τους ευθύνες κατηγορώντας τα θύματα του ναυαγίου επειδή ναυάγησαν! Όπως κατηγορούνται τα θύματα βιασμού επειδή βιάστηκαν.

Ένα ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες χθες. Οι άνθρωποι φαίνονται ξεκάθαρα να κουνάνε τα χέρια τους, ζητώντας βοήθεια.

Κι όμως. Το ελληνικό λιμενικό εντόπισε 700 ανθρώπους σε ένα καρυδότσουφλο χωρίς σωσίβια και χωρίς σωστικά, στην μέση του πουθενά, και τους άφησε στην τύχη τους για 24 ώρες, ισχυριζόμενοι ότι δεν κινδυνεύουν!

Δυστυχώς, αυτό κάνουν συνέχεια, ώσπου κάποια στιγμή θα συνέβαινε.

Εδώ και 2 χρόνια, οι πρόσφυγες για να αποφύγουν τα ελληνικά pushback παίρνουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές, προσπαθώντας να φτάσουν απευθείας στην Ιταλία.

Προσπαθούν να διασχίσουν την μισή Μεσόγειο αόρατοι, απαρατήρητοι από το ελληνικό λιμενικό, το οποίο αν τους εντοπίσει, θα τους ξυλοκοπήσει, ληστέψει, βασανίσει και εγκαταλείψει στα τουρκικά ύδατα μέσα σε πλωτές σκηνές.

Αν τελικά πνιγούν στην προσπάθεια τους, θα φταίνε αυτοί που ναυάγησαν. Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο χυδαίο και κτηνώδες.

Να συλληφθούν άμεσα αυτοί που άφησαν τον κόσμο να πνιγεί!

 

 


Τα ενυπόγραφα κείμενα που ανθολογούμε από το FB εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη και εξ ολοκλήρου  με την άποψη μας

AgrinioStories