ΑΡΠΑ: «Η κατάρρευση της γέφυρας είναι εργοδοτικό έγκλημα!»

ΑΡΠΑ: «Πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα
με βαρύ φόρο αίματος από εργαζομένους
και με τον ταυτόχρονο κίνδυνο κατάρρευσης
μιας σημαντικότατης υποδομής στη πόλη της Πάτρας»

Η Αριστερή Παρέμβαση – Δυτική Ελλάδα με αφορμή «το τραγικό έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζει, που συντελέστηκε με την κατάρρευση της γέφυρας στην περιμετρική Πατρών και αφού παρευρέθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο χώρο, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξη της στην απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία στην πόλη της Πάτρας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Εν μέσω βαρύτατου καύσωνα και εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών εργασίας συνέβη η κατάρρευση της γέφυρας στην περιμετρική Πατρών δίπλα στον ποταμό Χάραδρο κατά τη διάρκεια εργασιών, που οδήγησαν στον θάνατο ενός ατόμου και στο βαρύτατο τραυματισμό ακόμα δώδεκα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων που έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια.

Για αυτή τη τραγωδία αυτή φέρει βαρύτατες ευθύνες η Ολυμπία Οδός Α.Ε καθώς και η ανάδοχος εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε η οποία είχα αναλάβει την αποκατάσταση των γεφυρών.

Η διαδικασία αποκατάστασης των «αμαρτωλών» γεφυρών στην είσοδο της περιμετρικής Πατρών, εκκίνησε το 2020 έπειτα από χρηματοδότηση που ενέκρινε το υπουργείο Mεταφορών προς της παραχωρησιούχο εταιρεία Ολυμπία Οδος Α.Ε, εξαιτίας σημαντικής στατικής ανεπάρκειας που εμφάνιζαν ήδη αναγνωρισμένα εδώ και 15 χρόνια.

Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια να δημιουργίας «αποδιοπομπαίων τράγων» στο πρόσωπο Ρομά συμπολιτών μας και πως ενέργειες τους προκάλεσαν την κατάρρευση της γέφυρας.

Η ανάδοχος εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε φέρει βαρύτατες ευθύνες. Πραγματικά αναρωτιόμαστε αν είχαν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή κατεδάφιση της γέφυρας, ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά την εταιρεία.  Επιπλέον, για ποιο λόγο και εν μέσω βαρύτατου καύσωνα ήταν αναγκαία η εργασία των εργαζομένων υπό αυτές τις συνθήκες; Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα, η εταιρεία θα πρέπει να δώσει άμεσες απαντήσεις.

Πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα με βαρύ φόρο αίματος από εργαζομένους και με τον ταυτόχρονο κίνδυνο κατάρρευσης μιας σημαντικότατης υποδομής στη πόλη της Πάτρας. Η εργοδοσία και οι κατασκευαστικοί όμιλοι στο πλαίσιο της βαθιάς αντεργατικής νομοθεσίας που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων έχει αποθρασυνθεί πλήρως. Για το θαύμα της «ανάπτυξης» και της εκτόξευσης της κερδοφορίας των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, γίνονται θυσία εργαζόμενοι και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς. Σε αυτή την πολιτική έχει βάλει φαρδιά την υπογραφή της η κυβέρνηση αλλά και η περιφερειακή αρχή με την πολιτική τους.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους εργαζομένους και τις οικογένειες τους.

Ως Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαταπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αποδοθούν ευθύνες για αυτό το έγκλημα. Είναι αναγκαίο να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής της αιματηρής ανάπτυξης, που προσφέρει τους εργαζομένους θυσία στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Για ποιοτικές δημόσιες και δωρεάν υποδομέςγια να περάσουν στο δημόσιο και να λειτουργούν υπό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Καλούμε όλους και όλες σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή παμπατραϊκή απεργία και στην συγκέντρωση στις 9:30 π.μ, που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σωματεία και λαϊκοί φορείς στην πλατεία Όλγας.»

 

 


Οι ενυπόγραφες απόψεις που δημοσιεύουμε εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη και εξ ολοκλήρου  με την άποψη μας

AgrinioStories