Αρχαία Πλευρώνα ή κάστρο της Κυρα-Ρήνης

Η αρχαία Πλευρώνα
είναι χτισμένη πάνω σε ένα ύψωμα
βορειοδυτικά της πόλης του Μεσολογγίου.

Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση ένα μεγάλο μέρος από τα τείχη της Αρχαίας Πλευρώνας τα οποία είχαν συνολικό μήκος 3 χιλιόμετρα.

Πλευρώνιοι και Καλυδώνιοι με αρχηγό το Θόα, γιο του τότε βασιλιά της Πλευρώνας Ανδραίμονα και με 40 πλοία συμμετείχαν στην εκστρατεία των Ελλήνων εναντίον της Τροίας. Πιθανόν να πήρε το όνομά της από το γιο του Αιτωλού, τον Πλευρώνα.

Το όνομα της συναντάται και σε πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β, αποδεικνύοντας την ύπαρξη και την ακμή της κατά την μυκηναϊκή περίοδο.

Η παλαιά Πλευρώνα καταστράφηκε το 233π.Χ από τον Δημήτριο Β’ και στην συνέχεια χτίστηκε η Νέα Πλευρώνα στον χώρο που είναι σήμερα επισκέψιμος.

Στον εντυπωσιακό αυτό αρχαιολογικό χώρο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα ανασκαμμένος, θα δείτε μια τεράστια δεξαμενή με πέτρινα και φυσικά τοιχώματα ύψους 6μ, μέρος από την αγορά, την αρχαία οδό και ένα υπέροχο αρχαίο θέατρο με πανοραμική θέα προς την λιμνοθάλασσα, δυτικά του Μεσολογγίου.

Ιδιαιτερότητα του θεάτρου το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το τείχος χρησιμοποιώντας και έναν πύργο του για τις ανάγκες του.

Λίγο πιο κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο στην θέση «Σκαλί» Μεσολογγίου ήταν το λιμάνι της Νέας Πλευρώνας και είναι ορατοί ακόμα οι κάβοι που έδεναν τα πλοία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AgrinioStories | Πηγή  | Φωτογραφίες: Βαγγέλης Δούτσιος