Άνω Μακρυνού Αιτωλοακαρνανίας

Στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, στα 340 μέτρα υψόμετρο,
βρίσκεται το χωριό Άνω Μακρυνού

 

Η Μακρινού (Τοπική Κοινότητα Μακρινούς – Δημοτική Ενότητα ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΑΓΡΙΝΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Μακρινού ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μακρινούς, του πρώην Δήμου ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ. Η Μακρινού έχει υψόμετρο 339 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

H Μακρυνού είναι χτισμένο πάνω στις πλαγιές του βουνού, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο και κάθε σπίτι έχει ανεμπόδιστη θέα στη λίμνη Τριχωνίδα.

 

 

 

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, κυριολεκτικά κάθε σημείο του χωριού είναι κατάφυτο με κάθε λογής δέντρα και φυτά: Από πανύψηλά πλατάνια, μέχρι οπωροφόρα και λουλούδια.

 

 

 

 

 

 

 

Οι περίπατοι στη φύση και στα τρεχούμενα νερά, είναι από τα πράγματα που κάνουν τους επισκέπτες να αγαπήσουν το χωριό και την περιοχή ακόμη περισσότερο.

Παλιά και νέα σπίτια είναι χτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο και αρχιτεκτονικά υπάρχει μια ομοιογένεια, αφού σχεδόν όλα τα σπίτια είναι χτισμένα με έναν ή δύο ορόφους και στέγη από κεραμίδια.

 

 

Χαρακτηριστικά σημεία του χωριού είναι και οι πετρόχτιστες βρύσες από τις οποίες τρέχει καθαρό νερό όλες τις εποχές του χρόνου.

 

 

Στην πλατεία το υπεραιωνόβιο πλατάνι χαρίζει τον ίσκιο του τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί υπάρχει ταβέρνα και όπως είναι φυσικό αποτελεί το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών.

 

 

Έχει ενδιαφέρον: Μέσα στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου.

Τι να δοκιμάσουμε: Πέρα από τα ψάρια της λίμνης, στα χωριά της περιοχής θα βρείτε εκλεκτά κρέατα, μέλι και κρασί από μικρούς παραγωγούς.

 


AgrinioStories |Επιμέλεια: Λ.Τ.
Κείμενο: Πηγή | Φωτογραφίες: Πηγή