Αμφιλοχία – Τιμή στα θύματα του Πόντου

Ο Δήμος Αμφιλοχίας τίμησε
τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Με μια σεμνή τελετή, η οποία ξεκίνησε με λαμπαδηδοδρομία και ολοκληρώθηκε με τον πυρρίχιο χορό, ο Δήμος Αμφιλοχίας, μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, τίμησε χθες, Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 στο Μπαμπαλιό τα 353.000 θύματα της ποντιακής γενοκτονίας, στην εκδήλωση«Η Φλόγα της Μνήμης», που συνδιοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιάμε τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες».

Πρόκειται για εκδήλωση η οποία λαμβάνει χώρα σε όλους τους Δήμους ανά την Ελλάδα που διαθέτουν ποντιακές κοινότητες, και πραγματοποιείται με αφορμή την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και η οποία πλέον έχειθεσμοθετηθεί ως τοπική γιορτή τιμής και μνήμης.

Κρατώντας συμβολικά αναμμένες λαμπάδες και με τη συνοδεία λυράρη, η πορεία του συγκεντρωμένου πλήθους κατευθύνθηκε προς την πλατεία του προσφυγικού χωριού, όπου και έλαβε χώρα το υπόλοιπο μέρος της τελετής.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες» και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας Φάνης Κοντοχρήστος, ο οποίος καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας αναφέρθηκε στις διώξεις που υπέστη ο ελληνισμός της Ανατολής από τους Τούρκους δυνάστες του, διώξεις οι οποίες έφτασαν στο σημείο πραγματοποίησης γενοκτονίας εις βάρος τους. Ακόμη, εξήρε την προσφορά των «εργατικών και φιλοπρόοδων» Ποντίων που κατέφθασαν και εγκαταστάθηκαν στο Μπαμπαλιό πριν 100 χρόνια ακριβώς, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις προς τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να προχωρήσουν επιτέλους στην αναγνώριση «ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του 20ου αιώνα».

Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μπαμπαλιού Τάσος Αποστολάκης, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ιδρυτών του Μπαμπαλιού, και ο συγκεντρωμένος κόσμος τήρησε ενός λεπτού σιγή πριν ψάλουν όρθιοι όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Η τελετή τιμής και μνήμης έκλεισε με την παρουσίαση του πυρρίχιου χορού από μέλη του συλλόγου «Αξέχαστες Πατρίδες» ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και την υπόσχεση ότι η μνήμη των 353.000 νεκρών Ποντίων, δεν θα ξεχαστεί ποτέ στον τόπο μας, όπως δεν θα ξεχαστεί και το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AgrinioStories