Η αλήθεια για την ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου

«Ανοιχτή επιστολή του καθηγητή Μάριου Σαλμά
αναφορικά με την λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου»

  • του Μάριου Σαλμά

Αφού ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους και να έχουμε μία δημιουργική νέα χρονιά με υγεία και σεβασμό στο αγαθό της ζωής, αισθάνομαι την υποχρέωση να τοποθετηθώ δημόσια για την μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου η λειτουργία της οποίας έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους κατοίκους της περιοχής μας.

Οι αφορμές για την ακόλουθη τοποθέτηση μου είναι δύο. Πρώτον οι τρομακτικές και μη αποδεκτές συνέπειες της παύσης της λειτουργίας της μονάδας με την εντελώς λανθασμένη απόφαση του διοικητή κύριου Σερασκέρη στον οποίο δυστυχώς χωρίς να έχει καμία εμπειρία στην διοίκηση νοσοκομείων του ανετέθη αυτή η κρίσιμη αποστολή. Ως συνέπεια της παύσης λειτουργίας ήταν να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές πολλών συνανθρώπων μας που χρειάζονταν κρεβάτι στην ΜΕΘ και έμειναν δεκάδες ώρες σε θάλαμο ενώ χρειάζονταν να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ιστορικά λοιπόν σύντομα να θυμίσω ότι η σύσταση και λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2009 όταν ήμουν υφυπουργός υγείας και με πολλές δυσκολίες κατόρθωσα με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο να προκηρυχθούν πέντε θέσεις ιατρών ΕΣΥ με ειδίκευση στην εντατικολογία, να βρεθούν οι υποψήφιοι, να προχωρήσουν γρήγορα οι θέσεις όλες μαζί, να αποφευχθούν, να επιλυθούν οι ενστάσεις και να ολοκληρωθεί ο διορισμός τους.

Έπρεπε να βρεθεί και ένας έμπειρος διευθυντής που θα αναλάμβανε την οργάνωση και λειτουργία της μονάδας και αυτό έγινε στο πρόσωπο του κύριου Κώστα Γκιάφη ο οποίος άφησε την διεύθυνση της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άρτας και ήρθε στο Αγρίνιο να αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα παρότι η οικογένειά του ζούσε στην Άρτα.

Να ξεκαθαρίσω με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η μονάδα Αγρινίου επιτέλεσε σπουδαίο έργο διαχρονικά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Κατά καιρούς οι ερασιτεχνικές διοικήσεις του νοσοκομείου δεν κατάφεραν να κρατήσουν τις ισορροπίες στο προσωπικό της ΜΕΘ με αποτέλεσμα οι όποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις να επηρεάζουν την λειτουργία της μονάδας.

Την περίοδο του COVID 19 ελήφθη μία ιατρικά λανθασμένη απόφαση από την τότε διοίκηση να μετατραπεί η μονάδα σε ΜΕΘ COVID19 χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και τον απαιτούμενο προγραμματισμό. Αυτό οδήγησε στο να χάσουν τη ζωή τους όλοι όσοι νοσηλεύτηκαν. Πήρα πρωτοβουλία σε γνώση του τότε υπουργού υγείας κυρίου Κικίλια και κατά την επίσκεψή μου στον διοικητή του νοσοκομείου ζήτησα την παραίτηση του και άμεσα ζητήθηκε η απομάκρυνσή του από τον τότε υπουργό.

Να θυμίσω ότι μετά την απομάκρυνση του, το απόγευμα οι συνάδελφοι βουλευτές ζητούσαν κι αυτοί εκ των υστέρων να απομακρυνθεί. Με αυτό τον τρόπο έκλεισε η ΜΕΘ έγινε έρευνα και ελήφθησαν μέτρα ώστε να επανεκπαιδευτεί το προσωπικό και στο μέλλον να επαναλειτουργήσει η μονάδα με επιστημονικά σωστό πρωτόκολλο όπως και έγινε με πολύ καλά αποτελέσματα έως πριν λίγο καιρό οπότε και ο άπειρος νυν διοικητής του νοσοκομείου κύριος Σερασκέρης αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία της ΜΕΘ αφού δεν μπόρεσε έγκαιρα να επιλύσει τα θέματα που προέκυπταν.

Έκτοτε έδειξα προσωπικό ενδιαφέρον να προκηρυχθεί η θέση Διευθυντή στη ΜΕΘ και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που οδήγησε στην κατάληψη της θέσης από μία εξαιρετική επιστήμονα με μεγάλη εμπειρία σε μονάδα αφού εργάζεται ήδη σε μεγάλο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη την κυρία Εύα Μιχαηλίδου και η οποία προς τιμήν της είδε ως πρόκληση την σωστή επαναλειτουργία της μονάδας στο Αγρίνιο.

Φρόντισα να επισπευστεί ο διορισμός της και να αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά της προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ. Επίσης φρόντισα για την άμεση επικοινωνία της με τον διοικητή της έκτης ΥΠΕ τον κύριο Καρβέλη ώστε να προετοιμαστεί η ασφαλής λειτουργία της μονάδας με όλα τα πρωτόκολλα που η ελληνική εταιρεία εντατικολόγων θέτει και προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον νέα φαινόμενα δυσλειτουργίας.

Με επιστολή της προς εμένα η κυρία Μιχαηλίδου αισθάνθηκε την ανάγκη να με ευχαριστήσει για την αυτονόητη υποχρέωση μου να υπηρετήσω το κοινό καλό και να συμβάλλω αθόρυβα όπως έκανα πάντα στην σωστή επαναλειτουργία της ΜΕΘ.

Με την άδεια της δημοσιοποιώ την επιστολή της για να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης του νομού ποιός ασχολείται ουσιαστικά, διαχρονικά και με σοβαρότητα για τα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία του νομού μας και ποιοί υποτιμούν τη νοημοσύνη τους όταν θέλουν να ταυτίζονται με θετικές αποφάσεις τις οποίες όμως ουδέποτε επηρέασαν.

Δεν θα άφηνα αυτήν την μομφή εάν αυτό δεν είχε επαναληφθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν τις οποίες είμαι έτοιμος να παραθέσω. Τα κρεβάτια της ΜΕΘ που ίδρυσα ήταν 12 αλλά πρόσφατα πάλι με λάθος απόφαση αφαιρέθηκαν τα μισά για μονάδα εμφραγμάτων και έτσι έμειναν έξι αλλά προκειμένου και αυτά να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές όπως η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρει στην επιστολή της προς εμένα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τουλάχιστον οκτώ κρεβάτια και να βοηθήσουμε όλοι ώστε να μπορέσει να γίνει αυτό.

Κλείνω αυτή την επιστολή μου προς τους πολίτες του νομού εκφράζοντας την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στους γιατρούς και το προσωπικό διαχρονικά της ΜΕΘ Αγρινίου για ότι έκαναν πέρα από εφημερίες πέρα από ωράριο (θυμάμαι τον Κώστα από Αθήνα να κοιμάται εκεί χωρίς να εφημερεύει για πάνω από 15 μέρες συνεχόμενες) και χωρίς να αμείβονται για την ψυχή και το μέρος της ζωής τους που κατέθεσαν στο καθήκον τους.

Ακολουθεί η επιστολή της νέας διευθύντριας της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου κυρίας Εύας Μιχαηλίδου. (Δείτε ΕΔΩ)

Με εκτίμηση,
Μάριος Σαλμάς

 

Υ.Γ. (του Λ.Τ.) Την παραπάνω ανοιχτή επιστολή ο κ. Σαλμάς την κοινοποίησε μία μέρα μετά την ανάρτηση του κ. Καραγκούνη στο προσωπικό του προφίλ στο instagram , σύμφωνα με την οποία: «Ο κ. Καραγκούνης επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρίνιου κο Μιχάλη Σερασκέρη ζητώντας ενημέρωση για το πότε θα ανοίξει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.Ο κ.Σερασκέρης ενημέρωσε τον κο Καραγκούνη ότι το πρωί της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου 2023 προσέρχεται να ορκιστεί η νέα Διευθύντρια της ΜΕΘ κ. Μιχαηλίδου Ευαγγελία, η οποία μόλις αποδέχθηκε το διορισμό της, με βάση προκήρυξη της 8ης Αυγούστου 2022. Συνεπώς από Δευτέρα 2 Ιανουαρίου που η δύναμη των ιατρών της ΜΕΘ θα είναι εκ νέου τέσσερις ιατροί, η ΜΕΘ μπορεί να επαναλειτουργήσει πλήρως με έξι κλίνες. Περαιτέρω ο κος Σερασκέρης ενημέρωσε τον κο Καραγκούνη ότι η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου διέκοψε προ διμήνου την λειτουργία της διότι από τους τέσσερις ιατρούς της δύναμής της αποχώρησαν δύο. Μάλιστα ο κ.Σερασκέρης υπόμνησε το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό, αποσπάστηκε ένας ιατρός από την Παθολογική Κλινική ο οποίος κατείχε ειδικότητα επείγουσας Ιατρικής και εστάλη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου για εκ νέου ενημέρωση, η οποία ολοκληρώθηκε εντός του Δεκεμβρίου.»
Η πηγή της επιστολής Σαλμά

AgrinioStories

2 thoughts on “Η αλήθεια για την ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου

Comments are closed.