10 Δεκεμβρίου 2022

Αγρίνιο – Επιστολή Παπαναστασίου προς Γεωργαντά

Επιστολή προς Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων
Γεώργιο Γεωργαντά έστειλε ο Δημάρχος  Αγρινίου
με την οποία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν
οι παραγωγοί πορτοκαλιού

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά έστειλε ο Δημάρχος  Αγρινίου με την οποία τον ενημερώνει για την  τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί πορτοκαλιού του Δήμου Αγρινίου. «Η τιμή πώλησης πέφτει κατακόρυφα και  το κόστος παραγωγής  βαίνει συνεχώς αυξανόμενο», αναφέρει ο Δήμαρχος και συνεχίζει: «Επειγόντως η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να δράσουν. Δεν χρειάζεται απλά η λήψη μέτρων, αλλά η ανάληψη πρωτοβουλίας. Με ευαισθησία πρέπει  να σκύψετε πάνω από τα προβλήματα των παραγωγών, οι οποίοι παλεύουν να κρατηθούν ζωντανοί και αξιοπρεπείς διατηρώντας σταθερά ψηλά την ποιότητα του προϊόντος τους. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οφείλετε με κάθε τρόπο να σταθείτε στο πλευρό του».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

«Οι  παραγωγοί πορτοκαλιού  του Δήμου Αγρινίου νιώθουν ότι συνθλίβονται μέσα σε μια ασφυκτική οικονομική συγκυρία.  Η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Αιτωλοακαρνανίας και οπωσδήποτε του Δήμου Αγρινίου. Ένα από τα πρωταγωνιστικά προϊόντα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της αγροτικής παραγωγής του Δήμου μας, είναι το πορτοκάλι. Ένα προϊόν ευρείας κυκλοφορίας, πρώτιστης ζήτησης από τους καταναλωτές με  πολλά έσοδα. Δυστυχώς,  όχι για τους παραγωγούς.

Η εισοδηματική εικόνα των παραγωγών είναι αντιστρόφως ανάλογη, γεγονός που προκαλεί  μεγάλη θλίψη και δικαιολογημένη αγανάκτηση. Είναι ανυπόφορο να βλέπουν το προϊόν τους, για την παραγωγή του οποίου μόχθησαν και έχυσαν τον ιδρώτα του προσώπου τους,  σχεδόν να «ληστεύεται» στην εξευτελιστική τιμή των 0,18 ευρώ το κιλό με κόστος παραγωγής 0,14 ευρώ ανά κιλό. Και στο τέλος  να καταλήγει  στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των αγορών  από 1,00 έως και 2,00 ευρώ.

Χάσμα τιμών αγεφύρωτο που προκαλεί απελπισία και συνάμα απορία για το πού καταλήγουν αυτά τα χρήματα, τα οποία οι παραγωγοί δεν εισπράττουν και δεν βλέπουν ποτέ στην τσέπη τους. Σε όλα αυτά  προστίθεται η δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία ως επιστέγασμα των δυσκολιών  που υφίστανται σε αυτή καθεαυτή την αγροτική δραστηριότητα. Οι συμπολίτες μας, οι οποίοι κοπιάζουν σε  σκληρές συνθήκες για να εξασφαλίσουν στις οικογένειές τους το ετήσιο εισόδημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ζοφερή πραγματικότητα.

Η τιμή πώλησης πέφτει κατακόρυφα και  το κόστος παραγωγής  βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Απότοκο των ανωτέρω η εξαφάνιση του εισοδήματος εκατοντάδων οικογενειών.Είναι προφανής η αδικία που υφίστανται οι πορτοκαλοπαραγωγοί, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Επειγόντως η Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να δράσουν. Δεν χρειάζεται απλά η λήψη μέτρων, αλλά η ανάληψη πρωτοβουλίας. Με ευαισθησία πρέπει  να σκύψετε πάνω από τα προβλήματα των παραγωγών, οι οποίοι παλεύουν να κρατηθούν ζωντανοί και αξιοπρεπείς διατηρώντας σταθερά ψηλά την ποιότητα του προϊόντος τους.Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οφείλετε με κάθε τρόπο να σταθείτε στο πλευρό του».

 


AgrinioStories

1 thought on “Αγρίνιο – Επιστολή Παπαναστασίου προς Γεωργαντά

 1. Μπράβο στον κο Δήμαρχο!!!!!
  Συγχαρητήρια!!!!!!!
  Όμως:
  Ο κος Δήμαρχος δεν έμαθε ,δεν του είπανε ,ότι στα Ανατολικά της “νυφούλας του κάμπου “, η ΔΕΗ, ή κάποια θυγατρική,μητρική, συμπεθέρα, προγονή, ΝΟΝΑ, των παρόχων ρεύματος, έκοψε την παροχή (ρεύματος), στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Παραβόλας, από τις 30 Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα απο την ξηρασία να πάθουν μεγάλες ζημιές οι παραγωγοί της Δημοτικής Ενότητας Παραβόλας; ;;
  Γιαυτό οι Ανατολικοί της “νυφούλας” θα τον στείλουνε, σύντομα, στην ΔΥΣΗ!!!!!
  Να το θυμάται !!!!!

Comments are closed.