Αγρίνιο – Δοκιμαστική λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης

Αύριο, Πέμπτη 15 Ιουνίου, ξεκινά
η  δοκιμαστική λειτουργία του νέου συστήματος
ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου Αγρινίου

Πρόκειται για ένα σύστημα με 600 αισθητήρες, mobileεφαρμογή για τους χρήστες, πινακίδες πληροφόρησης (περιμετρικά της πόλης) καθώς και mobileεξοπλισμό για τη Δημοτική Αστυνομία.

Τα στελέχη της  Δ/νσης  Πληροφορικής του Δήμου Αγρινίου και της Δημοτικής Αστυνομίας εξέτασαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την πιλοτική  εφαρμογή του συστήματοςμαζί με τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Μίμη Σκορδόπουλο.

«Πρόκειται για μια σύγχρονη εφαρμογή που καθοδηγεί τους δημότες σε ελεύθερη θέσηστάθμευσης εξασφαλίζοντας
λιγότερο χρόνο εύρεσης θέσης και διευκολύνοντας  τις συνθήκες κυκλοφορίας στην πόλη. Λειτουργήσαμε με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Προχωράμε μπροστά σε ένα έξυπνο και σύγχρονο Αγρίνιο», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Όπως εξήγησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, η δοκιμαστική λειτουργία θα διαρκέσει μέχρι την ολοκλήρωση του βασικότερου κορμού των αναπλάσεων των οδών του κέντρου της πόλης.

Ακριβώς γι αυτό το λόγο συστήνεται στους δημότες να εφαρμόζουν το νέο σύστημα και να συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες, για οποιαδήποτε παρατήρηση, υπόδειξη ή πρόβλημα προκύψει.

Αυστηρή προϋπόθεση, για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, είναι  η στάθμευση των οχημάτων  εντός της οριοθετημένης περιοχής στάθμευσης – θέσης.

Στην περιοχή που εκτείνεται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, υπάρχει δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο (Wi-Fi) έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στους πολίτες.

Οι οδοί Παπαθανάση και Τάσου Παπαστράτου (πρώην Δεληγιώργη), πλησίον της πλατείας Παναγοπούλου, έχουν οριστεί ως πεζόδρομοι και,  ως εκ τούτου, δεν συμπεριλαμβάνονται στο νέο σύστημα. Μέχρι την κατασκευή της πεζοδρόμησης, θα είναι αποκλειστικά ζώνη στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του Δ τομέα.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
(
AGRINIOSMARTPARKING)

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ  Ή ΓΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ:

Ο χρήστης μπαίνει στην σελίδα https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/agrinio και καταθέτει ηλεκτρονικά το αίτημά του. Οι ενστάσεις γίνονται δεκτές, μέχρι τρεις ημέρες μετά την παράβαση. Υπάρχει η δυνατότητα και για υποβολή αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία (Δημοτική Αστυνομία)

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ:

Α. Ο χρήστης μπορεί με τον αριθμό της θέσης στάθμευσης να μεταβεί σε ένα σημείο πώλησης καρτών-εισιτηρίων, για να διεκπεραιώσει την στάθμευση.

Β. Επίσης μπορεί μέσω του κινητού του να κατεβάσει την εφαρμογή agriniosmartparking, είτε από το playstore είτε από το applestore.

Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης έχει τις παρακάτω δυνατότητες:

1. Να βλέπει μόνο τις ελεύθερες θέσεις σε λίστα ή σε χάρτη, ακόμα και χωρίς login.
2. Να πληρώσει και να δεσμεύσει μία ελεύθερη θέση στάθμευσης, κάνοντας login.

Βήματα για την αγορά θέσης μέσω app:

 • 1. Από το πλαϊνό μενού της εφαρμογής ο χρήστης επιλέγει θέσεις στάθμευσης
 • 2. Επιλέγει μία θέση στάθμευσης από τον χάρτη που του εμφανίζεται, ή από τη διαθέσιμη λίστα, πατώντας “Λίστα κάτω δεξιά”
 • 3. Επιλέγει πάνω στην επιθυμητή θέση στάθμευσης
 • 4. Επιλέγει το βέλος δεξιά για πλοήγηση στη θέση μέσω googlemaps, αν το επιθυμεί
 • 5. Επιλέγει “Στάθμευση”
 • 6. Σε αυτό το βήμα θα του ζητηθεί να κάνει σύνδεση στην εφαρμογή
 • 7. Για την επιλεγμένη θέση, μπορεί να επιλέξει τον επιθυμητό χρόνο στάθμευσης από 30 λεπτά έως 2 ώρες
 • 8. Συμπληρώνει τον αριθμό πινακίδας του
 • 9. Το κόστος αυξομειώνεται ανάλογα με τον επιλεγμένο χρόνο στάθμευσης:

 1 ώρα – 0,50€ –  2 ώρες – 1€

 • 10. Ο χρήστης επιλέγει να πληρώσει είτε μέσω in-app πορτοφολιού είτε μέσω Πιστωτικής κάρτας
 • 11. Μετά την πληρωμή, ο χρήστης λαμβάνει μήνυμα επιβεβαίωσης με αναγραφόμενες όλες τις λεπτομέρειες και θα τον επιστρέψει στην αρχική σελίδα
 • 12. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την κράτηση θέσης εντός 10 λεπτών από την πληρωμή της κράτησης.

Διαθέσιμες ενέργειες μετά τη σύνδεση:

 • 1. Εφόσον ο χρήστης είναι συνδεδεμένος, επιλέγοντας Θέσεις Στάθμευσης, εμφανίζονται 3 τελίτσες πάνω δεξιά στον χάρτη, που οδηγούν τον χρήστη στις σελίδες : Το πορτοφόλι μου, Ιστορικό Κρατήσεων και Πινακίδες κυκλοφορίας.
 • 2. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει Το πορτοφόλι μου για να φορτώσει το in-app πορτοφόλι επιλέγοντας να αγοράσει ένα από τα διαθέσιμα πακέτα χρέωσης.
 • 3. Από την δεύτερη επιλογή μπορεί να προβάλει το Ιστορικό των κρατήσεών του.
 • 4. Από την τρίτη επιλογή ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει για μελλοντική χρήση τις συνήθεις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων που χρησιμοποιεί συχνότερα, ώστε να τις επιλέγει απευθείας κατά την κράτηση θέσης, αλλά και να τις διαγράφει.

Αγορά πακέτων

Ο πολίτης μπορεί να κάνει αγορά πακέτου είτε μέσα από την Εφαρμογή, είτε από περίπτερο.

Διαθέσιμα πακέτα:

 • 5€ (10 ώρες στάθμευσης), • 10€ (20 ώρες στάθμευσης), • 20€ (40 ώρες στάθμευσης),

Για αγορά πακέτου από περίπτερο, ο χρήστης μπορεί να αγοράσει το πακέτο που τον ενδιαφέρει δίνοντας έναν μοναδικό κωδικό PIN που παράγεται από την εφαρμογή, στο περίπτερο και λέγοντας ποια πακέτα θέλει να εξαργυρώσει.

Εντός 10 λεπτών από την αγορά του πακέτου που έγινε από περίπτερο, ο χρήστης μπορεί να την ακυρώσει επιδεικνύοντας στο περίπτερο το τελευταίο χρησιμοποιημένο pin.

Το πορτοφόλι μου

Μπαίνοντας στη σελίδα του in-app πορτοφολιού θα δείτε δύο tabs:

Το ένα είναι η ‘Αγορά πακέτων’ όπου ο χρήστης μπορεί να αγοράσει το πακέτο που τον ενδιαφέρει. Εκεί εμφανίζεται επίσης το υπόλοιπο χρηματικό ποσό που βρίσκεται στο πορτοφόλι του χρήστη, καθώς και οι τρόποι αγοράς πακέτου (πιστωτική/χρεωστική κάρτα και αγορά από περίπτερο δίνοντας έναν μοναδικό κωδικό PIN στο περίπτερο και λέγοντας ποια πακέτα θέλει να εξαργυρώσει).

Επιλέγοντας το κουμπί “Ιστορικό” στην ίδια οθόνη, εμφανίζεται το τελευταίο χρησιμοποιημένο pin. Κατόπιν εμφανίζεται η προσθαφαίρεση χρηματικών ποσών από το πορτοφόλι του με βάση την ημερομηνία συναλλαγής. Με πράσινο χρώμα αντιστοιχίζεται η αγορά πακέτων και προσθήκη χρημάτων στο πορτοφόλι. Ενώ με κόκκινο χρώμα αντιστοιχίζεται η αγορά μιας θέσης με τρόπο πληρωμής το πορτοφόλι.

 


AgrinioStories