Αγρίνιο 13/5 – Δημ. Λυμπουρίδη: «1922: Οι ευθύνες»

Παρουσίαση του βιβλίου
του Δημήτρη Λυμπουρίδη με τον τίτλο «1922: Οι ευθύνες»
το Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Ο Δήμος Αγρινίου και η  Ιερά Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και στη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών προσφύγων, συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Λυμπουρίδη με τον τίτλο «1922: Οι ευθύνες», το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 και ώρα 19:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην ΤτΕ), Αναστασιάδη 1 Αγρίνιο.

«1922: Οι Ευθύνες»

Το έτος 1922 έχει σφραγίσει ανεξίτηλα την ιστορική πορεία και τη συλλογική μνήμη του Ελληνισμού. Είναι το έτος του μεγάλου Ξεριζωμού και Καταστροφής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ένα χρονικό ορόσημο πολύπλευρης σημασίας. Ο απόηχος εκείνων των κοσμοϊστορικών γεγονότων φτάνει ως τις ημέρες μας και οι δραματικές συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής ορίζουν ακόμη τη γεωπολιτική και πολιτισμική θέση της Ελλάδας και τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι μία σημαντική ευκαιρία για περισυλλογή, αναστοχασμό και κυρίως, για εις βάθος και ψύχραιμες προσεγγίσεις.

Αυτή ακριβώς είναι η φιλοδοξία του βιβλίου «1922: Οι Ευθύνες» του Δημήτριου Λυμπουρίδη· η διερεύνηση και η εξέταση ενός μεγάλου όγκου ιστορικών πηγών με ψύχραιμη και νηφάλια ματιά ώστε να απαντηθούν μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που είναι καυτά ακόμη και σήμερα.

Ποιες πολιτικές πράξεις και επιλογές οδήγησαν στον αφανισμό της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας από τη γη της Μικράς Ασίας;

Ποιοι ευθύνονται για τα πολιτικά και στρατιωτικά σφάλματα που οδήγησαν στην ήττα και στο βαθύ τραύμα της καταστροφής και της προσφυγιάς; Με άλλα λόγια, ποιοι ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι της Μικρασιατικής Καταστροφής;

Ο Δημήτριος Λυμπουρίδης, γόνος προσφύγων ο ίδιος, μετά από 16ετή περίοδο εντατικής έρευνας και μελέτης, μέσα από το βιβλίο «1922: Οι Ευθύνες» παραθέτει τα γεγονότα και καταθέτει με τόλμη τη δική του ερμηνεία για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ετυμηγορία του ως ιστορικός ερευνητής είναι αυστηρή μεν, ακριβοδίκαιη δε.

Κάποιος μπορεί να μη συμφωνήσει μαζί της. Δεν μπορεί όμως να διαφωνήσει με τα γεγονότα στα οποία την στηρίζει. Αυτά μιλούν από μόνα τους.

Δημήτρης Λυμπουρίδης

Ο Δημήτρης Λυμπουρίδης γεννήθηκε στην Πάτρα. Έλκει καταγωγή από τη Μικρά Ασία  αφού ο πατέρας του ήταν από την Κωνσταντινούπολη και η μητέρα του από το Αϊβαλή.

Το 1954 η οικογένεια μετοίκησε στο Αγρίνιο. Το 1964 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ μετά τη λήψη της ειδικότητας της παθολογίας, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Αγρίνιο όπου άσκησε το λειτούργημα της Ιατρικής. Από τα μαθητικά του χρόνια μελετούσε ιστορικά κείμενα για τα οποία έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση. Πάντα τον απασχολούσαν οι αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής και τον Σεπτέμβριο του 2005 αποφάσισε να τις αναζητήσει. Μετά από 15ετή μελέτη της ιστοριογραφίας τα συμπεράσματα τα αποτύπωσε σε ένα δίτομο  ιστορικό σύγγραμμα «1922: Οι Υπεύθυνοι» που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2021 και το πιο πρόσφατο  «1922: Οι Ευθύνες».

 


AgrinioStories