9 Νοεμβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 9η Νοεμβρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού
και του Αντισημιτισμού, Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας,
Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας

Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού

 

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου, σε ανάμνηση του πογκρόμ των Εβραίων που οργανώθηκε με κρατική καθοδήγηση στη ναζιστική Γερμανία του 1938.
Η Νύχτα των Κρυστάλλων, όπως έμεινε στην ιστορία, ήταν το πρώτο βήμα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, η μέρα είναι αφιερωμένη στην καταδίκη του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού γιορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και με πρωτοβουλία της οργάνωσης-ομπρέλα «Ενωμένοι για τη διαπολιτισμική δράση» (UNITED for Intercultural Action), που συσπειρώνει στους κόλπους της αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, τσιγγάνικες και εβραϊκές οργανώσεις απ’ όλη την Ευρώπη.

Ο φασισμός είναι η πιο σκληρή, η πιο αυταρχική και αντιδραστική μορφή της αστικής διακυβέρνησης, μια μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου που μπορεί να αντικαθιστά σε μια δοσμένη συγκυρία την κοινοβουλευτική δημοκρατία και να αντικαθίσταται από αυτήν χωρίς όμως να κινδυνεύουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και χωρίς να κλονίζεται η εξουσία της. Το πέρασμα μάλιστα στη φασιστική διακυβέρνηση μπορεί να γίνεται όχι πάντα βίαια ή με πραξικοπήματα, αλλά και με κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως έγινε με τον Μεταξά στην Ελλάδα το 1936 ή τον Χίτλερ την ίδια περίοδο στη Γερμανία.
Ακόμα και όταν ο φασισμός δεν βρίσκεται στη διακυβέρνηση ή δεν την διεκδικεί άμεσα, χρησιμοποιείται ως απειλή, ως πολύτιμη εφεδρεία του συστήματος που λειτουργεί κατά περίπτωση είτε ως φόβητρο πολιτικό, είτε ως μηχανισμός καταστολής απέναντι στο κίνημα.
Ο φασισμός είτε ως πολιτική δύναμη είτε ως κρατική πολιτική στηρίζεται και χρηματοδοτείται από την αστική τάξη για την εξυπηρέτηση των στόχων της. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η πολιτική και οικονομική ενίσχυση της ναζιστικής Γερμανίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα στήριξης του φασισμού από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας (World Usability Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Πέμπτη του Νοεμβρίου (9 Νοεμβρίου 2023) με πρωτοβουλία της «Ένωσης Επαγγελματιών της Ευχρηστίας» («Usability Professionals’ Association»).

Με τον όρο «ευχρηστία» εννοούμε την ιδιότητα ενός συστήματος, τεχνουργήματος ή συσκευής, η οποία διευκολύνει την χρήση του από τον μέσο άνθρωπο και τού δημιουργεί την πεποίθηση ότι δεν είναι ηλίθιος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας καθιερώθηκε το 2005 για να προωθήσει την ευχρηστία σε κάθε τεχνολογικό πεδίο. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της η σύγχρονη τεχνολογία θα πρέπει να είναι φιλική προς τον χρήστη της στους τομείς της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας, της υγείας, της εργασίας, της ψυχαγωγίας και της διακυβέρνησης, καθώς και σε άλλα τεχνολογικά πεδία με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας (World Quality Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Πέμπτη του Νοεμβρίου (10 Νοεμβρίου 2022), με πρωτοβουλία του Πιστοποιημένου Ινστιτούτου Ποιότητας(Chartered Quality Institute), ενός παγκόσμιου οργανισμού, με έδρα το Λονδίνο, που συσπειρώνει στις τάξεις του χιλιάδες επαγγελματίες της διαχείρισης ποιότητας (quality management), απ’ όλο τον κόσμο.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποιότητας είναι η ενημέρωση για τα θέματα της ποιότητας σε κάθε προϊόν ή υπηρεσία, που παράγεται ή προσφέρεται από εταιρείες και οργανισμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ποιότητα είναι βασικό στοιχείο για την επιτυχία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού και είναι παρούσα σε κάθε πτυχή της ζωής. Η προσοχή που πρέπει να επιδεικνύεται στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών βοηθά στην βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών, κάνει βιώσιμες τις επιχειρήσεις, μειώνει τα κόστη και βελτιώνει την κερδοφορία.

 

Πηγή

AgrinioStories