Το χρονικό μιας «Αναπλάσης» – Σεπτέμβριος 2013 (1ο 15νθήμερο)

Πάρκο Αγρινίου – Το χρονικό μιας «Ανάπλασης»
Ημερολόγιο Σεπτεμβρίου 2013 (1ο Δεκαπενθήμερο)

  • Επιμέλεια; Λευτέρη Τηλιγάδα

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρωί ξεκινάει εκ νέου το κόψιμο των δέντρων στο χώρο του φυτωρίου (στη βορειοδυτική πλευρά του Πάρκου) και το ξερίζωμα των δέντρων που έχουν την ατυχία να φύονται εντός του περιφραγμένου χώρου. Οι καταστροφές γίνονται με τη συνοδεία αστυνομικών οργάνων. Στα πλαίσια των έργων της ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου είναι κι αυτό της “μεταφύτευσης” των δέντρων από το χώρο του φυτωρίου σε προαστιακές περιοχές του Αγρινίου: στην πλατεία της Μεγάλης Χώρας (Ζαπάντι) και σε αύλειο χώρο παιδικής χαράς στα Τριαντέικα.
Όμως, μία «μεταφύτευση που πραγματοποιείται χωρίς ριζικό σύστημα, χωρίς χώμα, μόνο με την τσάπα του εργολάβου δεν είναι μεταφύτευση. Με λίγα λόγια μεταφύτευσαν δένδρα που ήδη τους είχαν αφαιρέσει τη ζωή. Τα δέντρα αυτά, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, απλά ξεράθηκαν και πολλά από αυτά κατέληξαν στους κάδους σκουπιδιών.

 

 

Το παραπάνω βίντεο στο youtube συνοδεύει το ακόλουθο σχόλιο : Στα πλαίσια των έργων της ανάπλασης του Παπαστράτειου πάρκου Αγρινίου είναι και αυτό της “μεταφύτευσης” των δέντρων από το χώρο του φυτωρίου στο Ζαπάντι και στα Τριαντέικα. Τη θέση των ξεριζωμένων δέντρων θα πάρει η νέα δεξαμενή νερού και μια υπερπολυτελή είσοδος με μάρμαρο και πορσελάνη για τα γούστα του κάθε μπαστουνόβλαχου που θα πίνει το φρέντο καπουτσίνο του στο νέο πάρκο!
Στα social media γίνεται χαμός από σχόλια των χρηστών: “Οι άνθρωποι ειναι καλλιτέχνες… 30 χρόνια πολιτισμός… δεν αντέχονται άλλο… ευτυχώς δεν ψηφίζω σε αυτήν την πόλη -χωριό…” έγραψε κάποιος. “Μία εκπαιδευτική εκδρομή στους παραπάνω τόπους μεταφύτευσης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως τα περισσότερα ξεραίνονται και μένει χωρίς ίσκιο το καραβάνι των 2.500 (και βάααλε ) νταλίκων (?) του Φίλιππα του Μόρη” σχολίασε κάποιος άλλος, χωρίς να μείνει μόνο στην υπόθεση του πάρκου. Ένας άλλος προσθέτει : “Το βλέπω και το ξαναβλέπω… αυτά δεν γίνονται ούτε στο Αφγανιστάν… πολιτισμός… πρέπει να δοθεί το ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ στους μελετητές και σε όλους όσους ασχολήθηκαν με αυτό το πρότζεκτ…
Από την πλευρά μας εμείς θα πούμε ότι δεν φταίει ο δήμος, ούτε το τμήμα πρασίνου, που τόσο καλά ξέρει να κάνει τη δουλειά του. Φταίει το Ζαπάντι! Είναι γνωστό εξάλλου ότι το Ζαπάντι έχει πολικό κλίμα. Που να σταθεί δένδρο εκεί;

Παράλληλα, το τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδει έγγραφο με ένδειξη επείγοντος, το οποίο απευθύνει προς το δήμο Αγρινίου με κοινοποίηση στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και στο ΚΕΠΠΕ της Περιφέρειας, καθιστά σαφές ότι η απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου της ανάπλασης του Πάρκου, που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2011, στηρίζεται σε ελλιπέστατα στοιχεία που της προσκόμισε ο δήμος Αγρινίου. Η ίδια υπηρεσία αναφέρει ότι η απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση εγκρίθηκε διότι δεν καταγράφονταν πουθενά η κοπή ή η εκρίζωση κανενός δέντρου και κανενός θάμνου, ούτε η σπορά χλοοτάπητα. Καταλήγει δε ότι η όποια σχετική εργασία δεν καλύπτεται από το αρχικό έγγραφο που είχε εκδοθεί το 2011. Πραγματοποιείται η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων στις 7:00μ.μ.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Οι καταστροφές συνεχίζονται: μπουλντόζες με τη συνοδεία της αστυνομίας εισβάλλουν στο πάρκο και ξεριζώνουν δέντρα.
Ο αντιεισαγγελέας Εφετών με προφορική εντολή αναστέλλει τις εργασίες υλοτόμησης και εκρίζωσης δένδρων του Πάρκου ως παράνομες, με βάση το προαναφερόμενο έγγραφο της υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Μέχρι τη μέρα αυτή έχουν γίνει καταστροφές στο ριζικό σύστημα των δέντρων, ξερίζωμα των θάμνων (λιγούστρα), σήμανση δέντρων προς απομάκρυνση, καταστροφή αυτοφυούς βλάστησης και πολλά άλλα.
Η ανοιχτή συνέλευση γίνεται στις 8:00μ.μ.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Το βράδυ της Κυριακής, ο εισαγγελέας Χατζόγλου άρει την προφορική εντολή που είχε δοθεί στις 6/9 και δίνει το πράσινο φως για τη συνέχιση του εγκλήματος. Την ίδια μέρα, δημοσιεύεται ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για την «ανάπλαση» του δημοτικού Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου.

Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 2013

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου, α-γνοώντας το έγγραφο του τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού (σύμφωνα με το οποίο όλες οι κοπές δένδρων και οι εκριζώσεις θάμνων έχουν γίνει παράνομα), δεν επικυρώνει γραπτώς την προφορική εντολή του αντιεισαγγελέα –που ειπώθηκε σαφώς στις 6/9– για αναστολή των εργασιών υλοτόμησης και εκρίζωσης. Το αποτέλεσμα είναι η συνέχιση των βάναυσων εργασιών βιασμού του πάρκου στο χώρο του φυτωρίου πάντα με τη συνοδεία της αστυνομίας.
Την ίδια μέρα, η δασάρχης Αγρινίου παραδέχεται ενώπιον του εισαγγελέα ότι, κατόπιν αντιπαραβολής των σχετικών δύο εκδοχών, δεν έχει ξαναδεί την Τεχνική Περιγραφή Μελέτης του έργου που ετέθη υπόψη της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού. Παραδέχεται επίσης πως η μεταφύτευση των δένδρων του Πάρκου που βρίσκονταν στο χώρο του φυ-τωρίου, την οποία ισχυρίζεται πως πραγ-ματοποιεί ο Δήμος Αγρινίου, δεν προβλέπεται πουθενά στη μελέτη του έργου. Παρόλα αυτά τοποθετεί στο χώρο δύο δασοφύλακες που «επιβλέπουν» τις εργασίες «μεταφύτευσης». Κατατίθεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου μήνυση για τις αξιόποινες πράξεις της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας (νόθευση εγγράφου).
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα των συντακτών άρθρο με τίτλο: «Ριζική» ανάπλαση στο Πάρκο Αγρινίου. Πραγματοποιείται η ανοιχτή συνέλευση στις 8.00μ.μ. στο χώρο της λιμνούλας του Πάρκου.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Δημιουργείται η αντιπερισπαστική «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Αγρινίου για την Ανάπλαση του Πάρκου». Λίγο αργότερα προκύπτει πως πολλοί από αυτούς που «υπογράφουν» το ιδρυτικό κείμενο δεν έχουν καν ερωτηθεί για να δώσουν την έγκρισή τους. Δημοσίευμα στην εφημερίδα των συντακτών με τίτλο: Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στο Πάρκο Αγρινίου.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τα 92 δέντρα που είχαν την ατυχία να φύονται στον περιφραγμένο χώρο του φυτωρίου, ηλικίας από 10 έως 60 ετών έχουν αφανισθεί οριστικά. Μόνον τα 7 μεγαλύτερα από αυτά συνεισέφεραν 316 τ.μ. πράσινο για τους πολίτες της, τη στιγμή που στην πόλη μας η αναλογία πρασίνου είναι μόλις 1,8 τ.μ. ανά κάτοικο.
Οι συγκεκριμένες εργασίες «μεταφυτεύσεων» δένδρων όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε έγγραφό της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Αγρινίου «… έγιναν με την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Τμήματος Πρασίνου και με τη συνδρομή μηχανολογικού εξοπλισμού της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Οι μεταφυτευτικές φροντίδες περιλαμβάνουν βελτιωτικό εδάφους, ενισχυτικό ριζοβολίας και όλες τις απαραίτητες εργασίες που χρειάζονται για την καλή ανάπτυξη και ριζοβολία.»
Όλοι βέβαια γνωρίζουν σήμερα ότι τα δέντρα μετά την “μεταφύτευση” ξεράθηκαν και έχουν καταλήξει πλέον στα σκουπίδια.
Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο βίντεο με τίτλο “Ξερίζωμα δέντρων από το φυτώριο του Πάρκου Αγρινίου.”

 

 

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα των συντακτών άρθρο με τίτλο: Μικρός διάλογος για το Παπαστράτειο πάρκο.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοινώνεται η απόφαση με την οποία α-πορρίπτεται η αίτηση ασφαλιστικών μέ-τρων, που είχαν καταθέσει πολίτες που εναντιώνονται στην «ανάπλαση». Ο δήμαρχος, σε συνέντευξη τύπου αποκλειστικά για το θέμα του πάρκο, παραδέχεται, ειρήσθω εν παρόδω, πως περίπου 35 στρέμματα στο Πάρκο θα φυτευτούν με γκαζόν.

 

Δείτε τις αντίστοιχες δημοσιέυσεις στο link που ακολουθεί:
ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ «ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ»

 

 

Πηγή

AgrinioStories