Παρασκευή 18/2: Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, Παρασκευή 18/2

COVID-19 1. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στα 19.504 ανήλθαν τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από αυτά, 6.062 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική2.112 στη Θεσσαλονίκη και 941 στο Ηράκλειο, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.255.421 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.095 θάνατοι. 2 Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα για τη Δυτική Ελλάδα ΕΔΩ

******

COVID-19 2. Στοιχεία για τις πρώτες παραλαβές των εμβολίων Novavax – Sanofi έδωσε η Μίνα Γκάγκα. Ικανοποίηση για τα αντιικά φάρμακα.

Η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ έδωσε στοιχεία για τα εμβόλια της Novavax και της Sanofi.

Αναφερόμενη στην αντιική θεραπεία κατά της covid-19, είπε ότι έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις χορήγησής της, έχουν ήδη παραδοθεί σε ασθενείς 1.957 συσκευασίες χαπιών, 322 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης για τις υπόλοιπες συσκευασίες.

******

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) στη μάχη για την υπεράσπιση και διάσωση των τριετιών, την ισχύ των οποίων αμφισβήτησαν ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις» επισημαίνει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι η ΓΣΕΕ υπερασπίστηκε με νομικά επιχειρήματα ότι οι προσαυξήσεις των τριετιών δεν έχουν καταργηθεί, «αφού η αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας να καθορίζει τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο οριοθετήθηκε νομοθετικά και αφορά μόνο στο ελάχιστο ποσό αναφοράς (κατώτατος μισθός και κατώτατο ημερομίσθιο), χωρίς να θιγούν οι διατάξεις των προσαυξήσεων των τριετιών, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

Η αναφορά του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ως μιας μοναδικής αξίας (ποσού) αναφοράς έχει το νόημα ότι με τη διαδικασία αυτή δεν θίγονται όλες οι άλλες παροχές (τριετίες, επίδομα γάμου, κλπ), που καθορίζονται από τον νόμο ή από άλλη πηγή, το ύψος των οποίων καθορίζεται ως ποσοστό επί του μοναδικού ποσού αναφοράς. Μεταξύ των παροχών αυτών που δεν εθίγησαν είναι και οι προσαυξήσεις, λόγω προϋπηρεσίας (τριετιών)».

******

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ME TOO. Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος γνωστού ηθοποιού -μετά τους Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρο Φιλιππίδη– για βιασμό κατά συρροή. Είναι ο πέμπτος άνθρωπος από τον χώρο του θεάτρου, – ο οποίος κάνει καριέρα στις ΗΠΑ – εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο, που ξεκίνησε την καταδρομική επιχείρηση σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη και χειρίστηκε στη συνέχεια ολόκληρο το φάκελο με καταγγελίες #Metoo στο χώρο του θεάτρου.

Εναντίον του ηθοποιού ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και μη, τετελεσμένο και σε απόπειρα, μετά τις καταγγελίες σε βάρος του από τέσσερις γυναίκες, οι δύο εκ των οποίων είναι αδελφές.

Σε βάρος του γνωστού ηθοποιού έχουν κατατεθεί τρεις μηνύσεις από τέσσερεις γυναίκες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, εκ των οποίων δυο ήταν ανήλικες τον χρόνο που φέρονται να τελέστηκαν οι πράξεις.

******

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Ξεκινάει το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων» είναι οκτάμηνης διάρκειας με απασχόληση σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών κ.α. και με μισθό 569 ευρώ θα επιλέγουν βάση μοριοδότησης, οι 25.000 ωφελούμενοι ανέργων 169 ειδικοτήτων.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μία αίτηση συμμετοχής για την τοποθέτησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από μία μέχρι τρεις υπηρεσίες τοποθέτησης ή/και επιβλέποντες φορείς. Οι δυνητικά ωφελούμενοι ηλικίας έως και 54 ετών στην αίτησή τους επιλέγουν επίσης από ένα έως δύο θεματικά αντικείμενα για το πρόγραμμα κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν. Επισημαίνεται ότι για τους δυνητικά ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω η εν λόγω επιλογή είναι προαιρετική.

Οι δυνητικά ωφελούμενοι καλούνται να υποβάλουν, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μία αίτηση συμμετοχής για την τοποθέτησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από μία (1) μέχρι τρεις (3) υπηρεσίες τοποθέτησης ή/και επιβλέποντες φορείς, όπως προβλέπει η Δημόσια Πρόσκληση. Οι δυνητικά ωφελούμενοι ηλικίας έως και 54 ετών στην αίτησή τους επιλέγουν επίσης από ένα (1) έως δύο (2) θεματικά αντικείμενα για το πρόγραμμα κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν. Επισημαίνεται ότι για τους δυνητικά ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω η εν λόγω επιλογή είναι προαιρετική.

******

ΤΕΑΡΤΗ ΔΟΣΗ. Τέταρτη δόση θα κάνουν μόνοι οι ανοσοκατεσταλμένοι όπως γνωρίζουμε για την ώρα. Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση πως γίνεται συζήτηση ώστε να γίνεται εμβόλιο κατά της νόσου Covid -19, κάθε χρόνο, όπως της γρίπης, τονίζοντας ότι είμαστε ακόμα σε πρώϊμο στάδιο.  Στο ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού κατά του κορονοϊού απάντησε και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μετά από σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξή της επίσης στην τελεόραση του ΣΚΑΪ.

«Αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αλλά είναι μέσα στα πράγματα που συζητούνται. Αν γίνει ενδημική η νόσος, όπως με τη γρίπη, εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο. Άρα πιθανώς πάμε σε μία τέτοια λογική, χωρίς να είναι κάτι που έχει ακόμα αποφασιστεί ούτε από τους διεθνείς οργανισμούς ούτε από τον ΠΟΥ» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα πιστοποιητικά δε λήγουν για όσους έχουν κάνει 3 δόσεις. Ωστόσο, συμπλήρωσε, ότι «αν δούμε ότι του χρόνου θα χρειαστεί να κάνουμε άλλο ένα εμβόλιο, αυτό θα συζητηθεί». Σχετικά με τη συζήτηση για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στα παιδια, ανέφερε ότι επίσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμα κάτι.

******

ΜΕΤΩΠΟ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ. Εντείνεται η κρίση γύρω από την Ουκρανία με τη Ρωσία να απελαύνει τον «υπ’ αριθμόν 2» της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί ότι θα… ανταποδώσει. Σε απελάσεις διπλωματών προχωρούν Ρώσοι και Αμερικανοί, με φόντο της κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία. Η Ρωσία διέταξε την απέλαση του αμερικανού διπλωμάτη, Μπαρτλ Γκόρμαν, αναπληρωτή πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, με τους Αμερικανούς από την πλευρά τους να διαμηνύουν ότι πρόκειται να απαντήσουν, προχωρώντας και εκείνοι σε μια αντίστοιχη απέλαση, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την είδηση της απέλασης του δεύτερου πιο υψηλόβαθμου αμερικανού διπλωμάτη στη Μόσχα. Ο ακριβής λόγος της απέλασης του Αμερικανού δεν έχει προς το παρόν διασαφηνιστεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 Η εν λόγω απέλαση έρχεται ωστόσο σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, ενώ η ένταση αναζωπυρώνεται γύρω από την ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα την περιοχή του Ντονμπάς. Ήδη, από τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου, Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν σήμερα σε περιοχές του Ντονμπάς. Ρωσόφωνοι αυτονομιστές μάχονται εκεί ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις, διεκδικώντας την απόσχισή τους από την υπόλοιπη Ουκρανία.

******

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει στις εργασίες της 6ης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

******

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Bελτιώθηκε οριακά το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση τον Ιανουάριο 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το έλλειμμα κεντρικής διοίκησης περιορίστηκε στα 1,6 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2021. Το πρωτογενές έλλειμμα περιορίστηκε στα 429 εκατ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

Αντίθετα, σημαντική αύξηση καταγράφει η δαπάνη για τόκους στα 1,2 δισ. ευρώ έναντι 122 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,157 δισ. ευρώ, από 3,046 δισ, ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 4,333 δισ. ευρώ, από 4,366 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2021.

******

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ. Το τέλος στη χορήγηση πιστοποιητικού νόσησης σε όσους επαναμολύνονται ανακοίνωσε σήμερα η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Η μία εξαίρεση που προβλέπεται είναι η ομάδα των εμβολιασμένων που δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση εμβολιασμού, επειδή νόσησαν.

Μάλιστα δήλωσε πως «κατανοούμε το πρόβλημα που υπάρχει για εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό και την στιγμή που έληγε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, νόσησαν για δεύτερη φορά». Συμπλήρωσε δε πως προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι ο πλήρης εμβολιασμός τους και να μην έχουν κάνει τρίτη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, η ίδια εξήγησε πως «όποιος έχει κάνει και την τρίτη δόση, δεν έχει ανάγκη πιστοποιητικού νόσησης γιατί το πιστοποιητικό του εμβολιασμού ισχύει συνεχώς». Τέλος, δήλωσε πως από τον Σεπτέμβριο είχε αποφασίσει η επιτροπή Εμβολιασμού, να μην χορηγείται πιστοποιητικό για δεύτερη μόλυνση.

 


AgrinioStories