Το νορβηγικό Saga Farmann στη Μαρίνα της Λευκάδας

Στη Μαρίνα της Λευκάδας έδεσε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου
ένα πρωτότυπο πλοίο

Το νορβηγικό Saga Farmann
με εξαμελές πλήρωμα

Το όνομά του το πήρε από έναν μεγάλο Βασιλιά των Βίκινγκ,
τον Bjørn Farmann (Saga σημαίνει θαλάσσιο ταξίδι)

Το Saga Farmann κατασκευάστηκε από το ίδρυμα Oseberg Viking Heritage, το οποίο συνεργάζεται με αρχαιολόγους, μουσεία, Πανεπιστήμια και ειδικούς ερευνητές προκειμένου να διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά των Βίκινγκς.

Πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο του πλοίου Klåstadskipe των Βίκινγκς από το 998 μΧ. Με μήκος 20,6μ και πλάτος 5,2μ αναπτύσσει ταχύτητες 10-12 κόμβους πλέοντας με πανί 90τμ περίπου. Η κατασκευή του έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο των Βίκινγκ, χρησιμοποιώντας ξύλο βελανιδιάς για τα σκληρά μέρη του πλοίου (γάστρα) και ξύλο πεύκου για τις σανίδες, με εργαλεία εποχής (τσεκούρι) και σιδερένια καρφιά. Έτσι το πλοίο μπορεί να γλιστράει στα κύματα και να διασχίζει τη θάλασσα ομαλά.

Το επικό του ταξίδι ξεκίνησε το 2023 από το Tønsberg της Νορβηγίας και διασχίζοντας τη Βόρεια και κεντρική Ευρώπη (Lούμπεκ, Mάινζ, Ρέγκενσμπουργκ, Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Bελιγράδι, Κωνστάντσα)) κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί ξεκίνησε ξανά στις 18 Μαΐου φέτος για τη θαλάσσια διαδρομή της Μεσογείου (Σμύρνη, Σύρος, Αθήνα, Πάτρα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Σπλίτ, Ρώμη) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

 

Διαβάστε περισσότερα στο  link που ακολουθεί:
Λευκαδίτικα Νέα | της Ιωάννας Φίλιππα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *