Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 6η Μαΐου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Μαΐου

6 Μαΐου 1952

Η δίκη της περιφοράς των επιταφίων

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας (μπορείτε να δείτε ΕΔΩ) είχαμε αναφέρει ότι μετά την διετή επιμονή του επισκόπου Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ιερόθεου, να μην πραγματοποιηθεί η περιφορά των επιταφίων κατά την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής στις πόλεις και τα χωριά του νομού, συμβεί σοβαρά επεισόδια στο Δοκίμι, με τους πιστούς να αρπάξουν το κουβούκλιο, να εξουδετέρωσαν την αντίσταση των τριών φρουρών χωροφυλάκων και να το περιφέρουν στους δρόμους του Δοκιμίου ψάλλοντας τα εγκώμια. Το ίδιο επιχειρήθηκε και σε άλλους ναούς της πόλης του Αγρινίου, χωρίς επιτυχία, αλλά με τη δημιουργία σοβαρότατων επεισοδίων.

«Η χωροφυλακή», αναφέραμε σε εκείνη την ανάρτηση, «συνέλαβε 16 άτομα, από τα οποία κρατήθηκαν στο κρατητήριο για να παραπεμφθούν οι Αντώνης Αντωνάτος, Γιάννης Καλαμπόκας, Θανάσης Τριανταφυλλόπουλος και Λάμπρος Βουλωμένος. Υποβλήθηκαν επίσης πάνω από πενήντα μηνύσεις στα όρια της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Αγρινίου, όχι μόνο για τα επεισόδια, αλλά και για τη ρίψη χαλκουνιών και κροτίδων».

Τελικά στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο στις 6 Μαΐου του 1952 οδηγήθηκαν για να δικαστούν 36 κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν τη μέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για πέντε απ΄αυτούς (ένας από κάθε ενορία), και τους επέβαλε φυλάκιση από 20 έως 30 μέρες.

Τη δίκη παρακολούθησαν πάνω από 2.000 κάτοικοι της περιοχής. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Τετάρτη 7 Μαΐου 1952 Αρ. Φύλ. 2345 σελ 4)

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο Επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου
τέλη της δεκαετίας του ’50. Όρθιος ο νεωκόρος του ναού Μιχάλης Τουρλίδας
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου