Με γεια τα φρέσκα μας «μπαλώματα»

«Μπαλώματα»
για να μη ξεχνιόμαστε

 

- γράφει ο provocatorας -

 

Αρκετούς μήνες τώρα[1], όλοι όσοι έχουμε το προνόμιο να ζούμε σ΄αυτή την «έξυπνη πόλη» έχουμε ταλαιπωρηθεί τα «μάλα», που λέγαν κι οι παλιοί, για να αποκτήσουμε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, νέες και αξιόπιστες υπόγειες υποδομές κάτω από αυτούς, νέους και πεντακάθαρους πεζοδρόμους, για να ανασάνει ακόμα πιο πολύ η πόλη τον μέτριας ποιότητας ατμοσφαιρικό αέρα, σύμφωνα με την έκθεση της IQAir, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Και τους αποκτήσαμε. Ξηλώσαμε[2] τα πάντα και τα ξαναφτιάξαμε από την αρχή. Σε πολλές περιοχές και δρόμους μάλιστα, δεν φτιάξαμε μόνο αυτά που φαίνονται αλλά και αυτά που δεν φαίνονται· τα υπόγεια και τα καταχωνιασμένα.

Αλλά αυτό που έγινε εκεί στην αρχή της Χαρ. Τρικούπη μπροστά στο τραπεζικό κατάστημα της Alfa Bank στο συντριβάνι, μόνο ως προβοκάτσια του εργολάβου μπορεί να το δει κάποιος.

Μα είναι δυνατόν; Μπάλωμα σε καινούργιο δρόμο; Μπάλωμα «εκ γενετής», που λέμε;

Εκτός κι αν η περίπτωση του συγκεκριμένου έργου σχετίζεται με τίποτα προγράμματα διαιώνισης της οδηγικής μνήμης των προηγούμενων δεκαετιών, τα οποία σκοπό έχουν να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι σε τι δρόμους οδηγούσαν οι πατεράδες και οι παππούδες τους. (Διαβάστε στο link που ακολουθεί: Αγρινιώτικο:Οι λακκούβες, η τέχνη και τα μπαλώματα).

Πάντως αυτό το πιστοποιητικό της καλής εκτέλεσης της συγκεκριμένης εργολαβίας θα ήθελα να το δω, αν φυσικά υπάρχει τέτοιο! Γιατί αν δεν υπάρχει, θα ζητήσω να δω το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, για να κρίνω την αξιοπιστία των υπογραφών.

Και μη μου πείτε ότι διαλύω τον κώνωπα και καταπίνω την καμήλα, γιατί στην εποχή που ζούμε, τίποτα δεν διαλύεται· όλα καταπίνονται. Άμα μπορείς, το κάνεις… Άμα δεν την μπορείς την κατάποση, φεύγεις. Φεύγεις κι  απ’ το πλάνο κι  απ΄ το κάδρο κι  απ΄ τη δουλειά κι  απ΄ όλα… Και γίνεσαι στο τσακ μπαμ φευγάτος[3].

 

1.Κανονικά θα έγραφα: «τα τελευταία δύο τρία χρόνια», αλλά μπήκε μέσα μου το πνεύμα του Τραπεζιώτη και έγραψα: «αρκετούς μήνες τώρα», γιατί η αντιπολίτευση θέλει μεγάλα νούμερα και ως γνωστόν, τα νούμερα έχουν αξία μόνο όταν είναι μεγάλα. 2.Κανονικά θα έγραφα σε τρίτο πληθυντικό πρόσωπο, αλλά μπήκε μέσα μου το πνεύμα του Παπαναστασίου και μου έβαλε στο στόμα τους πληθυντικούς ευγενείας, που θα με κάνουν αρεστό. 3. Μπήκε μέσα μου το πνεύμα του Κοντού και ως γνήσιος κοινωνιογλωσσολόγος μπορώ να διαβεβαιώσω με παρρησία ότι η λέξη φευγάτος είναι σύνθετη (Φευ + γάτος -α) και χαρακτηρίζει κάθε κατακαημένο (φευ) πανέξυπνο/η αναχωρητή/τρια (γάτο -α).

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Προβοκάτσιες