20 Οκτωβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 20η Οκτωβρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως:
Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας,
Παγκόσμια Ημέρα Αρχιμαγείρων (Σεφ)
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

 

Η Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1961, στις 20 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (IFATCA), για να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τον σημαντικό ρόλο του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στην αεροπορική αλυσίδα. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο επάγγελμα, που αναδείχθηκε μέσα από την τεχνολογική έκρηξη του 20ου αιώνα.

Στις 20 Οκτωβρίου 1961 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Αρχιμαγείρων (Σεφ)

 

Η ετήσια επαγγελματική γιορτή των αρχιμαγείρων (σεφ). Καθιερώθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης των Συλλόγων Αρχιμαγείρων (WACS) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου.

Η Ημέρα περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις, από διαγωνισμούς γαστρονομίας και επιδείξεις μαγειρικής τέχνης από διάσημους σεφ ως μαθήματα μαγειρικής σε σχολεία με έμφαση στην υγιεινή διατροφή.

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

 

Η Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, με την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Στατιστικά Στοιχεία
Οστεοπόρωση: Μεταβολικό νόσημα των οστών, το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα (πυκνότητα του οστού) και διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής τους, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.
Πλήττει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.
Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών υποφέρει από κατάγματα που προκλήθηκαν από οστεοπόρωση.
Μία στις τρεις Ελληνίδες, νεότερες των 50 ετών, θα εμφανίσει οστεοπόρωση. Οι γυναίκες αυτές έχουν μειωμένη οστική μάζα -ένδειξη προδιάθεσης εμφάνισης της ασθένειας- γεγονός ωστόσο που αγνοούν στη συντριπτική τους πλειονότητα αφού δεν κάνουν τον έλεγχο.
Αιτίες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της οστεοπόρωσης στις Ελληνίδες είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

 

Πηγή

AgrinioStories