6 Ιουνίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες

Η 6η Ιουνίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Παρασίτων

Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας

Η Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με αφορμή τη γέννηση του πατέρα της ρωσικής λογοτεχνίας Αλεξάντερ Πούσκιν στις 6 Ιουνίου 1799 (με το νέο ημερολόγιο).

Ο Αλεξάντρ Πούσκιν ήταν ρώσος ποιητής, δραματουργός και πεζογράφος. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής που ανέδειξε η Ρωσία και ο θεμελιωτής της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας. «Ο Πούσκιν είναι ένα φαινόμενο, σπάνιο, μοναδικό ίσως φαινόμενο του ρωσικού πνεύματος. Είναι ο κοινός Ρώσος στην πορεία της ανάπτυξής του, όπως θα παρουσιαστεί, πιθανόν, ύστερα από διακόσια χρόνια» είχε πει ο λογοτεχνικός του διάδοχος Νικολάι Γκόγκολ.

Στα πρώτα έργα του, που εντάσσονται στη ρομαντική λογοτεχνική παράδοση, είναι εμφανής η επίδραση του λόρδου Βύρωνα, αλλά πολύ γρήγορα ο Πούσκιν βρήκε το στίγμα του και άντλησε έμπνευση από τη ρωσική φύση και την ψυχή του ρωσικού λαού, όχι μόνο της πόλης, αλλά και του χωριού και της στέπας. Εκτός του Γκόγκολ, άσκησε τεράστια επίδραση σε σπουδαίους ρώσους συγγραφείς, όπως ο Τουργκένιεφ, ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι.

Ο Αλεξάντρ Πούσκιν γεννήθηκε στη Μόσχα στις 26 Μαΐου 1799 (6 Ιουνίου με το νέο ημερολόγιο). Ο πατέρας του Σεργκέι Πούσκιν καταγόταν από παλαιά οικογένεια βογιάρων και η μητέρα του Νάντια Χάνιμπαλ ήταν εγγονή του Αμπράμ Χάνιμπαλ, ενός αιθίοπα ευγενή που υιοθετήθηκε από τον Μέγα Πέτρο και πολέμησε μαζί του. Ο Πούσκιν απαθανάτισε τον προπάππου του στο ημιτελές μυθιστόρημά του «Ο Αράπης του Μεγάλου Πέτρου», που εκδόθηκε μετά τον πρόωρο θάνατό του.

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Παρασίτων

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Παρασίτων (World Pest Day), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιουνίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της διαχείρισης των επιβλαβών οργανισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Κινεζική Ένωση για τον Έλεγχο των Παρασίτων και υιοθετήθηκε από συναφείς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι συνδέουν τα παράσιτα με έντομα, τρωκτικά και πουλιά που προκαλούν ζημιά στη γεωργία. Εντούτοις, υπό ευρεία έννοια, ένα παράσιτο είναι ένας οποιοσδήποτε ζωντανός οργανισμός (ζώο, φυτό ή μύκητας) που είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, τα ενδιαιτήματά του και τα ​​οικοσυστήματα.
Για παράδειγμα, τα περιστέρια και οι γλάροι θεωρούνται παράσιτα σε ορισμένες πόλεις επειδή μεταφέρουν ασθένειες. Οι δρυοκολάπτες, οι τερμίτες και τα μυρμήγκια ξύλου προκαλούν δομικές βλάβες στα σπίτια. Oi σκόροι, τα σκαθάρια, τα ασημόψαρα και οι ψαλίδες προκαλούν ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία του ανθρώπου, ενώ τα ακάρεα, τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι, οι ψείρες και τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.
Η λέξη «παράσιτο» είναι μια χαλαρή έννοια επειδή ένα είδος μπορεί να είναι παράσιτο σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, αλλά ωφέλιμο σε ένα άλλο. Για παράδειγμα, το άγριο ​​ρακούν αποτελεί βασικό στοιχείο του οικοσυστήματος στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά σε αστικές περιοχές θεωρείται παράσιτο και επικίνδυνο για τον άνθρωπο επειδή μπορεί να μεταφέρει λύσσα. Έτσι, η εξάλειψη των ειδών δεν είναι λύση, είναι όμως η διαχείριση των παρασίτων.
Οι κύριοι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Παρασίτων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον σημαντικό ρόλο της διαχείρισης των επιβλαβών οργανισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας, η βελτίωση της επαγγελματικής εικόνας της βιομηχανίας διαχείρισης παρασίτων, η προώθηση της χρήσης της επαγγελματικής διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών και η επισήμανση των μεγάλων απειλών από μικρά παράσιτ

 

Πηγή