29 Δεκεμβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 29η Δεκεμβρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Διεθνής Ημέρα Βιολοντσέλου

 

Διεθνής Ημέρα Βιολοντσέλο

Η Διεθνής Ημέρα Βιολοντσέλου (International Cello Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Δεκεμβρίου για να τιμηθεί η γέννηση του σπουδαίου Ισπανού (Καταλανού) βιολοντσελίστα Πάμπλο Καζάλς (1876-1973), στον οποίο οφείλεται εν πολλοίς η δημοφιλία του βιολοντσέλου ως σολιστικού οργάνου. Η σχετική πρωτοβουλία είναι διαδικτυακή και ανήκει σε βιολοντσελίστες και λάτρεις της λόγιας μουσικής.

Ο Πάμπλο Καζάλς (Pablo Casals) ήταν ισπανός (καταλανός) βιολοντσελίστας, διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης, διάσημος για την δεξιοτεχνία, την αρτιότητα των ερμηνειών και τη μουσικότητά του. Ανήκει στους κορυφαίους του οργάνου όλων των εποχών και είναι ο μουσικός που κατέστησε το βιολοντσέλο δημοφιλές ως σολιστικό όργανο.

Ο Πάμπλο (Πάου στα Καταλανικά) Καζάλς ι Ντεφιγιό γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1876 στην πόλη Ελ Βεντρέλ της Καταλωνίας από οικογένεια μουσικών. Έχοντας σπουδάσει από πολύ μικρός τσέλο, πιάνο και σύνθεση, έκαμε την πρώτη του εμφάνιση στη Βαρκελώνη το 1891. Κέρδισε υποτροφίες για περαιτέρω σπουδές στη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες, δούλεψε στο Παρίσι ως σολίστ κι επέστρεψε στη Βαρκελώνη το 1896 ως κορυφαίος τσελίστας στο Γκραν Τεάτρε ντελ Λισέου, την εμβληματική όπερα της πόλης. Μέχρι τότε είχε αναπτύξει την καινοτόμο τεχνική του. Κάνοντας την αριστερή δαχτυλοθεσία πιο ευέλικτη και χρησιμοποιώντας μια πιο ελεύθερη τεχνική στο δοξάρι, δημιούργησε ένα προσωπικό ύφος που χαρακτηριζόταν από το αβίαστο παίξιμο και τη μουσικότητα στις ερμηνείες του.

Ο Καζάλς πραγματοποίησε μεγάλες περιοδείες, μεταξύ 1898 και 1917, κατά τις οποίες επισκέφθηκε τη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Νότιο Αμερική. Το 1905 σχημάτισε ένα διάσημο τρίο μαζί με τους Αλφρέντ Κορτό (πιάνο) και Ζακ Τιμπό (βιολί). Αναγνωρισμένος πλέον διεθνώς ως βιολοντσελίστας, βοήθησε το 1919 στην ίδρυση της Μουσικής Σχολής του Παρισιού (École Normale de Musique). Επίσης, ίδρυσε και διηύθυνε την ορχήστρα «Πάου Καζάλς» στη Βαρκελώνη.

Δεδηλωμένος πολέμιος του φασισμού, αναγκάστηκε το 1936 να καταφύγει στη Γαλλία. Αρνήθηκε να επιστρέφει στην Ισπανία μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936-1939) κι έδωσε πολυάριθμα κοντσέρτα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού.

Το Βιολοντσέλο ή αλλιώς Τσέλο είναι έγχορδο μουσικό όργανο της οικογένειας του βιολιού. Έχει τέσσερις χορδές (ντο, σολ, ρε, λα), όπως και τα υπόλοιπα έγχορδα της συμφωνικής ορχήστρας και είναι κουρδισμένο μία οκτάβα χαμηλότερα της βιόλας. Είναι ένα από τα βασικά όργανα τόσο στη μουσική δωματίου (κουαρτέτα εγχόρδων), όσο και στη συμφωνική ορχήστρα.


AgrinioStories