22 Ιουνίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 22η Ιουνίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου,
Παγκόσμια Ημέρα Τροπικών Δασών

Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

 

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας δεν είναι τυχαία. Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Ιουνίου του 1934 όταν η German Automobilistic Industry National Association υπέγραψε συμβόλαιο με τον σχεδιαστή αυτοκινήτων Ferdinand Porsche.Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, στις 15 Φεβρουαρίου 1936, ο Χίτλερ ανακοίνωσε επισήμως την κατασκευή του Σκαραβαίου και ο Porsche παρουσίασε τα σχέδιά του, που ήταν βασισμένα κατά πολύ στα προηγμένης τεχνολογίας Tatra. Ο πρώτος Σκαραβαίος κατασκευάστηκε την ίδια χρονιά στη Στουτγάρδη και είχε την ίδια μορφή με την οποία τον γνωρίζουμε και σήμερα.

Όταν το πρώτο αυτοκίνητο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής ονομάστηκε απλά Volkswagen (το αυτοκίνητο του λαού) ωστόσο το «ιδιαίτερο» σουλούπι του ενέπνευσε την καθιέρωση του προσωνυμίου Beetle (σκαθάρι). Η μαζική παραγωγή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1945, μετά την ανάληψη της εμπιστοσύνης της Volkswagenwerk GmbH από τη βρετανική στρατιωτική κυβέρνηση.

Το 1947 η Volkswagen καθιέρωσε ένα σύστημα εξυπηρέτησης πωλήσεων και aftersales και άρχισε να εξάγει το Beetle εκτός Γερμανίας. Το 1949, ο πρώην διευθυντής της Opel, Heinz Nordhoff, διορίστηκε διευθυντής του εργοστασίου με την παραγωγή να αυξάνεται δραματικά την επόμενη δεκαετία.

Το Beetle ήταν μία πρωτοποριακή πρόταση για την εποχή του. Παρά τις compact διαστάσεις ήταν αρκετά ευρύχωρο και πρακτικό ενώ ήταν εξαιρετικά οικονομική τόσο η αγορά όσο και η συντήρησή του. Η εξωτερική του σχεδίαση το έκανε να ξεχωρίζει ενώ του προσέφερε και αεροδυναμικές αρετές, ενώ η κίνηση στους πίσω τροχούς βοηθούσε στον εύκολο χειρισμό του, ειδικά σε σύγκριση με τον αμερικανικό ανταγωνισμό.

Τη δεκαετία του 60’ κατάφερε να παγιώσει τον διαχρονικό του χαρακτήρα όταν συνδέθηκε με την εναλλακτική κουλτούρα των ΗΠΑ και έγινε το σύμβολο για το κίνημα των Χίπις.

Από εκεί και πέρα ο μύθος του Beetle γιγαντώθηκε γράφοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ως το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, μέχρι να του πάρει το στέμμα η Toyota με την Corolla.

Το 1955 πουλήθηκε το 1.000.000ό αντίγραφο. Στη δεκαετία του ’70 η εμπορική του πορεία κατέγραψε μια μικρή πτώση και το 1978 η Volkswagen αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή του στην Ευρώπη. Όμως από το 1998 οι Γερμανοί εμπνεύστηκαν το μεγάλο comeback και το μοντέλο συνέχισε να κατασκευάζεται στο Μεξικό.

Η πορεία του ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2003 αφού είχαν κατασκευαστεί συνολικά 21.529.464 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15,8 εκατομμυρίων στη Γερμανία.

Δείτε το συγκινητικό video με το οποίο η VW έκλεισε το κεφάλαιο Beetle…

 

Παγκόσμια Ημέρα Τροπικών Δασών

 

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Τροπικών Δασών γιορτάστηκε στις 22 Ιουνίου 2017 με πρωτοβουλία της «Συνεργασίας για τα Τροπικά Δάση» («Rainforest Partnership») ως μια συνεργατική προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της δράσης σχετικά με την προστασία των τροπικών δασών του κόσμου. Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουνίου.

Η Rainforest Partnership είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπικό οργάνωση με έδρα το Όστιν του Τέξας, που είναι επικεντρωμένη στην προστασία και την αναγέννηση των τροπικών δασών μέσω κοινοτικών έργων στο Αμαζόνιο. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού την 1η Ιουνίου 2017 με απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οργάνωση θεώρησε υποχρέωσή της να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το ρόλο των τροπικών δασών στη σταθεροποίηση του μεταβαλλόμενου κλίματος.

Το τροπικό δάσος (κοινώς ζούγκλα) είναι μια δασική έκταση αποτελούμενη από ψηλά, πλατύφυλλα, αειθαλή δέντρα, που απαντάται συνήθως στις υγρές περιοχές γύρω σπό τον Ισημερινό και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου. Από τα τροπικά δάση εξαρτάται το 20% του οξυγόνου που αναπνέουμε και για το γλυκό νερό που πίνουμε. Απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, σταθεροποιούν τα κλιματικά πρότυπα και φιλοξενούν τα μισά φυτικά και ζωικά είδη του κόσμου.

Ωστόσο, κάθε λεπτό, χάνονται εκτάσεις τροπικών δασών που ισοδυναμούν με 40 ποδοσφαιρικά γήπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιοποικιλότητα του πλανήτη Γη και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων. Η αποψίλωση των δασών προκαλεί το 15% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή, περισσότερο από όλα τα αυτοκίνητα των ΗΠΑ και της Κίνας μαζί. Οι φυσικές λύσεις για το κλίμα, όπως η προστασία και η αποκατάσταση των δασών, θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις παγκόσμιες εκπομπές κατά το ένα τρίτο.

Σύμφωνα με την Rainforest Partnership, «η Παγκόσμια Ημέρα για τα Τροπικά Δάση είναι μια ευκαιρία να γιορτάζουμε κάθε χρόνο αυτό το πολύτιμο φυσικό πόρο και να αναλάβουμε δράση για τη διαφύλαξή του. Το δίκτυο των συνεργαζόμενων οργανισμών που καλύπτουν δέκα διαφορετικές χώρες από πέντε διαφορετικές ηπείρους είναι ο καταλύτης για την ευαισθητοποίηση και τη συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο για τα τροπικά δάση τα επόμενα χρόνια».

Πηγή