2 Οκτωβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 2η Οκτωβρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Διεθνής Ημέρα Μη Βίας,
Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας,
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Διεθνής Ημέρα Μη Βίας

 

Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας καθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι (1869). Στόχος της γιορτής είναι να περάσει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Ο Μαχάτμα Γκάντι (1869-1949) υπήρξε σημαίνουσα μορφή του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας από την Μεγάλη Βρετανία και εμπνευστής της παθητικής αντίστασης (πολιτικής ανυπακοής) και της μη χρήσης βίας έναντι των καταπιεστών.

Ποιος ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι και ποια η φιλοσοφία του

Ο Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869 σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Ινδίας. Θεωρείται από πολλούς ως εθνοπατέρας της Ινδίας ενώ βοήθησε τα μέγιστα στην επίτευξη της ανεξαρτησίας της χώρας από τους Βρετανούς.

Οι διδασκαλίες του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μη βίαια κινήματα πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου και επηρέασαν το διεθνές κίνημα για ειρήνη.

Ο Γκάντι χρησιμοποιούσε τη μέθοδο της παθητικής αντίστασης. Ενθάρρυνε την μαζική ανυπακοή των Ινδών πολιτών προς την κατακτήτρια Βρετανία αλλά με τρόπους που δεν χρησιμοποιούν βία ή μίσος στον αγώνα τους για την ελευθερία. Η θεωρία του ήταν ότι είναι παράλογο να προσπαθούμε με τη χρήση βίας να επιτύχουμε μία ειρηνική κοινωνία.

Ο Μαχάτμα Γκάντι παρέμεινε αφοσιωμένος στην πίστη του στη μη βία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και μέχρι τη δολοφονία του το 1948, ακόμη και όταν οι συνθήκες ήταν δυσμενείς και καταπιεστικές.

Ο ορισμός της «μη βίας»
H «μη βία» απορρίπτει τη χρήση σωματικής βίας προκειμένου να επιτευχθεί κάποια κοινωνική ή πολιτική αλλαγή. Μία βασική αρχή της μη βίας είναι ότι η εξουσία εξαρτάται από την συγκατάθεση και την ανοχή του πληθυσμού. Έτσι, μέσω της παύσης της συγκατάθεσης του πληθυσμού η μη βία προσπαθεί να επιτύχει την υπονόμευση της εξουσίας.

Οι τρείς κατηγορίες στις οποίες μπορούμε να χωρίσουμε τις δράσεις μη βίας είναι: 1) Οι διαμαρτυρίες συμπεριλαμβανομένων πορειών και αγώνων 2) Η μη συνεργασία του κόσμου 3) η μη βίαιη παρέμβαση όπως για παράδειγμα οι αποκλεισμοί και επαγγέλματα.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) με 1.300.000 μέλη παγκοσμίως και στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του αρχιτέκτονα, που είναι κομβικής σημασίας για την αστική ανάπτυξη.

Το θέμα της World Habitat Day 2023 είναι “Resilient urban economies: cities as drivers of growth and recovery”. Μέσα σε αυτό το θεματικό πλαίσιο, το Συμβούλιο της UIA επέλεξε για την World Architecture Day 2023 το θέμα “Architecture for Resilient Communities”.

Με αυτό το θέμα, η UIA επιδιώκει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα αλλά και στην ευθύνη της Αρχιτεκτονικής να συνεισφέρει για την επίτευξη βιώσιμων και ανθεκτικών κοινοτήτων και να ανοίξει μια διεθνή συζήτηση για τη σχέση μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών σε όλες τις χώρες. Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των σημερινών κλιματικών και κοινωνικών προκλήσεων. Αυτό εγείρει το ζήτημα της αποτελεσματικότητας και της επάρκειας των συμβατικών μέσων σχεδιασμού για την οργάνωση των εδαφών και την άσκηση της Αρχιτεκτονικής με περιβαλλοντικό και κοινωνικό σεβασμό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, που θα εορταστεί στις 2 Οκτωβρίου 2023 σε όλο τον κόσμο, αρκετές αρχιτεκτονικές ενώσεις και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις σύμφωνα με το θέμα που έχει αποφασίσει η UIA. Η ίδια η UIA διεξάγει επίσης σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά. Την Ανακοίνωση της UIA για την World Architecture Day 2023 μπορείτε να βρείτε εδώ:

 

Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα ότι η διαβίωση σε μία αξιοπρεπή κατοικία είναι δικαίωμα όλων. Εορτάζεται την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτωβρίου.

Δεδομένα

    • Η αστική συγκέντρωση παρέχει κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη διασπορά.
    • Οι πόλεις μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
    • Οι πόλεις παρέχουν καλύτερες συνθήκες υγείας.
    • Η αστικοποίηση μπορεί να εμποδίσει μορφές περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
    • Η αστικοποίηση βοηθά στην αύξηση των δεικτών γονιμότητας, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίας υγείας στις γυναίκες.

 

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

 

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου καθιερώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.

Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».

Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια που προβλέπει στη δημιουργία ισχυρού σώματος και την καλλιέργεια ηθικών και πνευματικών χαρισμάτων. Η λέξη προέρχεται από το άθλος (αγώνας) και το άθλον (βραβείο).

Από την αρχαιότητα ο αθλητισμός αποτέλεσε μια ενασχόληση που συνδέθηκε με την κίνηση, τη ζωή, την ενεργητικότητα και τη δράση. Από την αρχή συνδέθηκε με τη διάκριση, την πρωτιά και την επιβράβευση. Ο αθλητισμός με τη μορφή που περιγράφουμε σταματά το 392 μ.Χ. με την κατάργηση των Ολυμπιακών αγώνων για να ξαναεμφανιστεί στις αρχές του 19ου αι. στην Αγγλία κυρίως με τη λέξη

 

 

 

Πηγή

AgrinioStories