.
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων,
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση.
Η 18η Νοεμβρίου ορίστηκε ως:
Διεθνής Ημέρα Ισλαμικής Τέχνης | Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων | Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση | Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά | Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη και τη Θεραπεία της Παιδικής Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης, της Κακοποίησης και της Βίας
Διεθνής Ημέρα Ισλαμικής Τέχνης,
Σε αναγνώριση του ρόλου και της συμβολής της Ισλαμικής Τέχνης στη διατήρηση και διάδοση του ανθρώπινου πολιτισμού, η 18η Νοεμβρίου κάθε έτους έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ισλαμικής Τέχνης.
Η σχετική απόφαση ελήφθη από τη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού το 2019 και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με το παρελθόν και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές εκφράσεις του Ισλάμ και τη συμβολή της Ισλαμικής Τέχνης στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Σύμφωνα με την UNESCO, ο εορτασμός όχι μόνο ενθαρρύνει την εκτίμηση της ισλαμικής τέχνης, η οποία έχει εμπνεύσει άλλα καλλιτεχνικά κινήματα, αλλά συμβάλλει επίσης στην πολιτιστική πολυμορφία, την ελευθερία της έκφρασης, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον διαπολιτισμικό διάλογο.
Ο εορτασμός της Παγκόσμια Ημέρας Ισλαμικής Τέχνης είναι επίσης ένας τρόπος για να καλλιεργηθεί η ανεκτικότητα μεταξύ των λαών και να υποστηριχθεί η πολιτιστική προσέγγιση, μέσω της δύναμης της τέχνης.
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) είναι μία ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ενθαρρύνει όλους τους Ευρωπαίους – και όχι μόνο – να προβούν σε ενέργειες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων τους κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας του Νοεμβρίου, με βάση το τρίπτυχο: μείωση των αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και ανακύκλωση.
Η έννοια «Αθέατα Απόβλητα» (Invisible Waste) αναφέρεται στη μεγάλη ποσότητα αποβλήτων που παράγονται κατά τη διαδικασία κατασκευής ενός προϊόντος. Γνωρίζετε ότι για την κατασκευή ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone) που ζυγίζει λιγότερο από 200 γραμμάρια και για τη συσκευασία του, παράγονται 86 κιλά απορριμμάτων; Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αποβλήτων δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και αποτεφρωτήρες. Μαζί με το αποτύπωμα αποβλήτων πρέπει να υπολογιστούν και οι επιπτώσεις από το διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα επαχθές κόστος για το περιβάλλον.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για μία βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, τα προϊόντα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να είναι ευκολότερα στην επισκευή και την ανακύκλωση, και τελικά να είναι εντελώς μη τοξικά την ημέρα που ανακυκλώνονται. Η αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων μειώνει την ανάγκη για νέα παραγωγή και συνεπώς την ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται μέσω της κατασκευής τους.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων είναι η μεγαλύτερη καμπάνια του είδους στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχουν μέσω δράσεων οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Κατά τη διάρκεια της περσινής πρωτοβουλίας (2019) υλοποιήθηκαν 16.570 δράσεις σ’ όλη την Ευρώπη.
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση
Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεβρίου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «1 στα 5» (ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης).
Οι στόχοι της Ημέρας είναι: Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη γενετήσια (σεξουαλική) εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών, καθώς και για την ανάγκη πρόληψης τέτοιου είδους πράξεων.
Η διευκόλυνση της ανοιχτής συζήτησης για την προστασία των παιδιών από τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση και τη βοήθεια στην πρόληψη και την εξάλειψη του στιγματισμού των θυμάτων.
Η επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Λανθαρότε, ενός μοναδικού και νομικά δεσμευτικού εργαλείου, που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να ποινικοποιήσουν όλες τις μορφές της γενετήσιας κακοποίησης των παιδιών και διατυπώνει τους τρόπους καταπολέμησής τους.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναγνωρίζοντας τη σημασία ύπαρξης μιας ειδικής Σύμβασης που να προστατεύει πλήρως τα παιδιά από τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση, υιοθέτησε τη Σύμβαση του Λανθαρότε, που υπογράφτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007 στο ομώνυμο νησί των Καναρίων Νήσων.
Η Σύμβαση επικεντρώνεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και στη διασφάλιση της ευημερίας τους, αναγνωρίζει τις απόψεις, ανάγκες και ανησυχίες τους και ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον τους. Η σύμβαση επικυρώθηκε από την Ελλάδα με τον νόμο 3727/08 (ΦΕΚ 257/A’/18-12-2008) και από την Κύπρο με το νόμο 91 (Ι) / 2014.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) – οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έχει ορίσει τη 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (European Awareness Antibiotic Day).
Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2008 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας που συνταγογραφούν αντιβιοτικά φάρμακα (αντιβιοτικά είναι οι βιοσυνθετικώς παραγόμενες αντιμικροβιακές ουσίες) και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους, σχετικά με την ορθολογική χρήση τους.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια και ότι η αντοχή τους στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία. Η λογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη των ανθεκτικών βακτηρίων και να διατηρήσει την αποτελεσματική δράση των αντιβιοτικών για τις μελλοντικές γενιές.
Η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά προκαλεί ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο στους ασθενείς και στο οικείο περιβάλλον τους, όσο και στη λειτουργία του ίδιου του υγειονομικού συστήματος. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια, για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε συνεχώς περιορίζονται.
Η χώρα μας, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Κατανάλωσης των Αντιβιοτικών (ESAC) του 2010, παραμένει πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα μεταξύ των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στον Ευρωπαϊκό χώρο, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής (EARSS).
Ο Ιατρικός σύλλογος Αγρινίου
εξέδωσε για την σημερινή ημέρα
την παρακάτω ανακοίνωση:
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τη Μικροβιακή Αντοχή εορτάζεται κάθε χρόνο από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου και έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε συνέχεια αυτής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων έχει ορίσει την 18η Νοεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά.
Σκοπός των ανωτέρω είναι η ευρύτερη αφύπνιση σε θέματα ορθής χρήσης των αντιβιοτικών, τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό χώρο, στη βάση των αυξανόμενων κινδύνων, που εγκυμονεί η μικροβιακή αντοχή. Η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία της μικροβιακής αντοχής.
«Τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα και η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητάς τους μας αφορά όλους»
Από την ανακάλυψή τους πριν από έναν αιώνα, τα αντιμικροβιακά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αντιμυκητιασικών, των αντιιικών και των αντιπαρασιτικών, έχουν παρατείνει σημαντικά το μέσο προσδόκιμο ζωής. Κάθε μέρα, αυτά τα απαραίτητα φάρμακα εξοικονομούν εκατομμύριατων ζωών. Μέχρι που δεν το κάνουν.
Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα δεν ανταποκρίνονται πλέον στα αντιμικροβιακά φάρμακα. Ως αποτέλεσμα, τα αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα καθίστανται αναποτελεσματικά, καθιστώντας τις λοιμώξεις δυσκολότερη ή αδύνατη τη θεραπεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου, σοβαρής ασθένειας και θανάτου.
Η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη από όσο φαίνεται.Η μικροβιακή αντοχή ευθύνεται άμεσα για 1,3 εκατομμύρια θανάτους και συμβάλλει σε 5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει πραγματικό, ανθρώπινο κόστος.Περιορισμένες επιλογές θεραπείας, παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο, συνεχής φαρμακευτική αγωγή, παρατεταμένη απώλεια εισοδήματος, ιατρικό χρέος, φτώχεια, οικογενειακή απώλεια, θλίψη… Το βάρος συνεχίζει να αυξάνεται και οι ζωές επηρεάζονται σοβαρά, σε ορισμένες περιπτώσεις μοιραία.
Η μικροβιακή αντοχή είναι μια πιεστική παγκόσμια υγειονομική και κοινωνικοοικονομική κρίση. Έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων, στην παραγωγή τροφίμων και στο περιβάλλον. Τα ανθεκτικά στα φάρμακα παθογόνα μικρόβια αποτελούν απειλή για όλους μας. Το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το 2024 είναι:
«Εκπαιδεύω. Υποστηρίζω. Δρω τώρα.»
Το φετινό θέμα καλεί την παγκόσμια κοινότητα να εκπαιδεύσει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την μικροβιακή αντοχή, να υποστηρίξει τολμηρές δεσμεύσεις και να λάβει συγκεκριμένες ενέργειες. Απαιτείται ισχυρότερη πολιτική ηγεσία, υπεράσπιση και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα και η ώρα για δράση είναι τώρα.
Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη και τη Θεραπεία
της Παιδικής Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης, της Κακοποίησης και της Βίας
Η 18η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη και τη Θεραπεία της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης, της Κακοποίησης και της Βίας (World Day for the Prevention of and Healing from Child Sexual Exploitation, Abuse and Violence).
Η σχετική απόφαση ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 7 Νοεμβρίου 2022 με σκοπό να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στη σεξουαλική εκμετάλλευση και την κακοποίηση των παιδιών, που αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα. Η πρωτοβουλία ανήκε στη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε, την οποία προσυπέγραψε περισσότερα από 120 κράτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της πορνογραφίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από το 70% των κακοποιητών είναι μέλη της οικογένειας των παιδιών και μόνο ένα μικρό μέρος των δραστών είναι εντελώς άγνωστοι στα θύματα.
Μία από τις κύριες μορφές της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είναι ο γάμος. Ακόμη και σε χώρες όπου η σύναψη γάμου ορίζεται από το νόμο στην ηλικία της ενηλικίωσης, οι μακροχρόνιες πολιτιστικές παραδόσεις συχνά υπερισχύουν της νομοθεσίας. Ο παιδικός γάμος είναι αρκετά διαδεδομένος στις αναπτυσσόμενες χώρες σε μέρη της Αφρικής, της Νότιας, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Ωκεανίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF (2018), οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικών γάμων ήταν το Μπαγκλαντές, το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Γουινέα, το Μάλι, η Μοζαμβίκη, το Νεπάλ και ο Νίγηρας.
Τα παιδιά-θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης συχνά καταβάλλουν τεράστιο τίμημα. Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις (τραυματισμός, λοιμώξεις, νευρολογικές βλάβες), έχει σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές μετατραυματικού στρες (PTSD), σύνθετες διαταραχές μετατραυματικού στρες (C-PTSD) και τάση για περαιτέρω θυματοποίηση στην ενήλικη ζωή.
————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/