18 Μαΐου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 18η Μαΐου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως:
Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία,
Διεθνής Ημέρα Μουσείων,
Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS

Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία

 

Η Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία (International Day for Women in Maritime) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), που ελήφθη στις 31 Ιανουαρίου 2022.
Το ΙΜΟ μέσω της εκπαίδευσης, της προβολής και της αναγνώρισης στοχεύει να υποστηρίξει ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς εμπόδια για τις γυναίκες στη ναυτιλία. «Ας εργαστούμε για να καταρρίψουμε τα εμπόδια και να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούμε ένα εργασιακό περιβάλλον που να επιτρέπει, να υποστηρίζει και να περιλαμβάνει τη διαφορετική συμμετοχή όλων, χωρίς εμπόδια στη ναυτική κοινότητα» τόνισε σε μήνυμά του του ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ Κιτάκ Λιμ.
Περίπου 24.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο υπηρετούν ως ναυτικοί. Ο αριθμός αυτός, αποτελεί αύξηση της τάξης του 45,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση του ΙΜΟ το 2015

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς». Η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη.
Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».
Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας» (Κιότο 2019), τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.
Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής – Στόχος 13 Δράση για την κλιματική αλλαγή – Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.
Με το θέμα του φετινού εορτασμού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.
Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) επέλεξε το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ως τιμώμενο φορέα για το 2023, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και για τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο.
Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS

 

Η 18η Μαΐου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS το 1998 από την οργάνωση «Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS» (IAVI) για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της μάστιγας του AIDS.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση της ομιλίας του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πανεπιστήμιο Μόργκαν (18 Μαΐου 1997), ο οποίος είχε ζητήσει από την ιατρική κοινότητα τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του AIDS εντός μιας δεκαετίας. Παρά τις όποιες προσπάθειες, το εμβόλιο κατά του AIDS εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.

 

 

 

Πηγή

AgrinioStories