14 Δεκεμβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 14η Δεκεμβρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Ημέρα της Μαϊμούς

Ημέρα της Μαϊμούς

Γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου κάθε χρόνο στις 14 Δεκεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την επίδειξη αγάπης και στοργής για τις μαϊμούδες και τ’ άλλα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως οι πίθηκοι, οι λεμούριοι και οι ταρσίδες. Η πρωτοβουλία ανήκε σε δυο αμερικανούς σκιτσογράφους και κομίστες, τον Κέισι Σόροου και τον Έρικ Μίλικιν.

Οι εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Μαϊμούς» («Monkey Day») περιλαμβάνουν μασκέ πάρτι με σχετική θεματολογία, εκθέσεις, επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους και μαραθώνιους διαδικτυακού κόμιξ.

Μια βαρβαρότητα: Η μαίμού και ο γύφτος

Το θυμάμαι να συμβαίνει ακόμα και τη δεκαετία του ‘70 εδώ στο Αγρίνιο: Η άφιξη του γύφτου με την μαϊμού, γινόταν γνωστή στη γειτονιά από μακριά, καθώς ακουγόταν το ντέφι που χτυπούσε καθ’ οδόν και έκανε όλα τα πιτσιρίκια αλλά και τους μεγάλους να μαζεύονται τριγύρω του, προσμένοντας το θέαμα.

Η μαϊμού, δεμένη από λεπτή αλυσίδα γύρω από το λαιμό της, έκανε σάλτους, χοροπηδούσε και μιμούταν ανθρώπινες κινήσεις υπακούοντας στα παραγγέλματα του αφεντικού της: «πώς χτενίζεται η Βουγιουκλάκη;», «πώς η γριά φοράει το καπέλο της;». Κάθε της κίνηση προξενούσε τα χάχανα του κόσμου, αλλά και τον θαυμασμό του με τα καμώματα αυτού του αεικίνητου και σκανταλιάρικου ζώου με το πανέξυπνο μουτράκι.

Στο τέλος της παράστασης ο γύφτος μάζευε τα κέρματα στο ντέφι, ή έβαζε την μαϊμού να τα μαζεύει και τραβούσε για την πάρα κάτω γειτονιά.

Ήταν η εποχή που το κίνημα των δικαιωμάτων των ζώων βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Ευτυχώς σήμερα το φρικτό αυτό βασανιστήριο έχει εξαλειφθεί.

 


AgrinioStories

Διαβάστε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
περοσσότερες πληροφορίες για τη ημέρα
κάνοντας clik πάνω στη διαφήμιση που ακολουθεί