...
| Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου |

«Ο Κήπος των Ηρώων»
| Η Βυρωνική Εταιρεία Ιερής Πόλης Μεσολογγίου οργανώνει εκδήλωση
αφιερωμένη στη μνήμη της Εξόδου και στη διαχρονική σημασία
του Κήπου των Ηρώων ως τόπου ιστορικής και συλλογικής συνείδησης |
Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου – Ερευνητικό Κέντρο και Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό παρουσιάζει την Παρασκευή 29 Μαΐου 2026, στις 8:00 μ.μ., στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, το δίγλωσσο λεύκωμα «Ο Κήπος των Ηρώων», μια έκδοση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Το λεύκωμα επιχειρεί να επαναφέρει στο δημόσιο προσκήνιο τον Κήπο των Ηρώων όχι μόνο ως ιστορικό μνημείο, αλλά ως τόπο συλλογικής μνήμης και πολιτικής αυτογνωσίας. Ο χώρος αυτός, που ταυτίστηκε με τη θυσία του Μεσολογγίου και τη διεθνή απήχηση του Αγώνα, εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένα ανοιχτό ιστορικό αρχείο της νεότερης ελληνικής εμπειρίας. Η έκδοση αξιοποιεί πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και καλλιτεχνική επιμέλεια της Μαρίας Στέφωση, επιδιώκοντας να συνδέσει την ιστορική τεκμηρίωση με τη βιωματική ανάγνωση του τόπου.
Ιδιαίτερο βάρος αποκτά η συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση. Η παρουσία του Πρύτανη Κυριάκου Αναστασιάδη και μελών των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ αναδεικνύει τη σημασία που αποκτά το Μεσολόγγι ως πεδίο ιστορικής έρευνας και δημόσιας μνήμης σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, η συμμετοχή του ιστορικού και αντιπρύτανη Ιάκωβου Μιχαηλίδη, ο οποίος συγκαταλέγεται στους συγγραφείς του τόμου, υπογραμμίζει την προσπάθεια σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με την ιστορική κληρονομιά της πόλης.
Στην έκδοση συμμετέχουν επίσης οι Sir Roderick Beaton, Παντελής Μπουκάλας, Ροδάνθη Φλώρου, Όλγα Γαννακογεώργου και Παναγιώτα Σαραγκανίδα. Την επιμέλεια των κειμένων έχει αναλάβει ο Παντελής Μπουκάλας, ενώ στη δημιουργία του τόμου συνέβαλαν μεταφραστές και συνεργάτες από το Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τη Βυρωνική Εταιρεία, στόχος της έκδοσης δεν είναι μια ακόμη επετειακή καταγραφή, αλλά η ανάδειξη της ιστορικής, πολιτιστικής και συμβολικής ταυτότητας της Ιερής Πόλης μέσα από ένα σύγχρονο και εξωστρεφές εκδοτικό έργο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τον Πρύτανη του ΑΠΘ Κυριάκο Αναστασιάδη, τον καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Ιάκωβο Μιχαηλίδη, τον καθηγητή Νικόλαο Μαγγιώρο και την πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Ροδάνθη Φλώρου, ενώ τον συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος. Αποκλειστικός χορηγός της έκδοσης είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ταυτότητα εκδήλωσης
- Διοργάνωση: Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου – Ερευνητικό Κέντρο και Μουσείο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό
- Συνδιοργάνωση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Ημερομηνία: Παρασκευή 29 Μαΐου 2026
- Τίτλος: «Ο Κήπος των Ηρώων»
- Χαρακτήρας: Παρουσίαση δίγλωσσου αφιερωματικού λευκώματος για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
- Χώρος: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
- Διεύθυνση: Μεσολόγγι
- Διάρκεια: Περίπου 2 ώρες
- Ώρα έναρξης: 8:00 μ.μ.
- Επικοινωνία: Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
- Είσοδος: Ελεύθερη


