Το πέτρινο γεφύρι
που ένωνε τον παλιό δρόμο Αγρινίου-Θέρμου
Θα το βρείτε στην έξοδο της Μυρτιάς
οδηγώντας απο το Αγρίνιο προς το Θέρμο
Το Γεφύρι της Μυρτιάς χτίστηκε την εποχή του Τρικούπη, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας από το 1875 έως το 1894. Ένα από τα σημαντικά έργα εκείνης της εποχής στην ευρύτερη περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας ήταν και η κατασκευή αμαξωτού δρόμου που συνέδεε το Αγρίνιο με το Κεφαλόβρυσο σημερινό Θέρμο. Η ανάγκη της γεφύρωσης του ρέματος των πηγών της Μυρτιάς είχε σαν αποτέλεσμα την κατασκευή του πέτρινου γεφυριού που βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία.
- Οδηγίες Πρόσβασης: Το γεφύρι θα το συναντήσουμε στην έξοδο της Μυρτιάς οδηγώντας απο το Αγρίνιο προς το Θέρμο.
Νομός: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Κοινότητα: Μυρτιά
Συντεταγμένες: N 38°35.366′ E 021°37.427′
Υψόμετρο: 183 μ.
Παρακείμενα Κτίσματα: Νερόμυλος και νεροτριβή
Μορφή: Μονότοξο με ένα μικρό βοηθητικό τόξο.
Άνοιγμα Τόξου: 7,90 μ.
Ύψος Τόξου: 8,90 (6,80 + 2,10) μ.
Μήκος Καταστρώματος: 28,60 μ.
Πλάτος Καταστρώματος: 5,00 μ.
Κατάσταση: Καλή
Βιβλιογραφικές και Γραπτές Πηγές: Γιώργος και Έυη Μπελληγιάννη, Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας, εκδ. Μίλητος, 2011, σ. 307
Οι Πηγές της Αγίας Σοφίας, είναι ένα εξαίσιο και συναρπαστικό τοπίο που συναντάμε στην αρχή της πορείας του μονοπατιού από την Αγία Σοφία προς τη λίμνη και δίπλα το ναοδομικό συγκρότημα των βυζαντινών ναών της Αγίας Σοφίας, καθώς και πολλά αξιόλογα στοιχεία της αγροτικής κληρονομιάς, (όπως νερόμυλοι, νεροτριβές, αγροικίες, στάβλοι και αγροκτήματα), που συναντώνται κατά μήκος της διαδρομής του μονοπατιού, είναι τα στοιχεία εκείνα του πολιτισμού που μαζί με τα προαναφερόμενα φυσικά στοιχεία καθιστούν το φαράγγι αξιοζήλευτο προορισμό.
Το πρώτο και κύριο στοιχείο, όμως, που καθιστά το φαράγγι ελκυστικό προορισμό είναι οι Δίδυμοι Καταρράκτες του Μοκιστιάνου, το πολύτιμο διαμάντι του φαραγγιού.