Το Μεσολόγγι τίμησε και φέτος τον Κάλαμο

Σε κλίμα συγκίνησης το Μεσολόγγι
τίμησε και φέτος, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023
με λαμπρές εκδηλώσεις, το νησί Κάλαμο

Οι φετινές εκδηλώσεις  συνδιοργανώθηκαν από το Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» και τον Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου καθώς και την υποστήριξη των Δήμων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Λευκάδος με στόχο να τιμηθεί και φέτος το νησί που κατά την διάρκεια των πολιορκιών του Μεσολογγίου έως και την απελευθέρωση της πόλης το 1829, προσέφερε  την φιλοξενία και την φροντίδα του στους Μεσολογγίτες.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο  των πεσόντων, παρουσία αντιπροσωπείας με παραδοσιακές φορεσιές του Ιστορικού Συλλόγου Μεσολογγίου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί με αναφορές στην προσφορά του Καλάμου στον Απελευθερωτικό Αγώνα και καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους των διοργανωτών και συλλόγων.

Το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Νίκος Χατζής ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων φέτος δεν κατάφερε να παραστεί, σε δήλωσή του  ανέφερε:

«Ο Κάλαμος, για τους Μεσολογγίτες συμβολίζει μέχρι και σήμερα το φιλόξενο καταφύγιο που τους καιρούς του πολέμου και του ολέθρου τους αγκάλιασε με περισσή στοργή. Τον τόπο που έσωσε τη νεότητα της περιοχής που με τόση οργή και μίσος ήθελαν να ξεριζώσουν οι εχθροί.

Ως Μεσολογγίτης και ως εκπρόσωπος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου εκφράζω την απεριόριστη εκτίμηση και φιλία του λαού του Μεσολογγίου και η παρουσία μας εδώ σήμερα αυτό αποδεικνύει, την ισχυρή επιθυμία μας για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης που συνδέει τους δυο ξεχωριστούς και ιδιαίτερους τόπους μας και μας καθιστά συνοδοιπόρους στην ιστορία άλλα και στο μέλλον».

Οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με μουσικοχορευτική παράσταση στην οποία συμμετείχε το  Χορευτικό Τμήμα   “Άγιος Συμεών” ενώ εντυπωσίασε το δρώμενο για την φιλοξενία του Καλάμου στους πολιορκημένους Μεσολογγίτες. Ειδικότερα έγινε αναπαράσταση των γεγονότων που  εκτυλίχθησαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όπου το νησί αποτέλεσε καταφύγιο  για τους πολιορκημένους Μεσολογγίτες.

 

 

 

 

 


AgrinioStories