Το Ε.Κ.Α. στηρίζει την κινητοποίηση του Ξηρομέρου

Το Ε.Κ.Α. στηρίζει την κινητοποίηση των κατοίκων
και των φορέων Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού
ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας
την Δευτέρα 11 Δεκέμβρη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Πάτρα

  • Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Αγρινίου

Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των κατοίκων για την άμεση ακύρωση της “Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών” στις Εχινάδες Νήσους και τον νομό μας, που θα οδηγήσει σε επέκταση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Πρόκειται για πραγματικό έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας, μιας και μετά την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος (Ιανουάριος 2023) για την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, μεταφέρονται υπάρχουσες μονάδες από την τοποθεσία Διόνι Μεσολογγίου κοντά στο παραλιακό μέτωπο Αστακού – Μύτικα με την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, καταλαμβάνοντας 20 στρέμματα θαλάσσιου και χερσαίου χώρου.

ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Η υλοποίηση του σχεδιασμού, με τις νέες μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας που θα δημιουργηθούν και την επέκταση των υφισταμένων, θα είναι ξεκάθαρο έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής και των άλλων γειτονικών περιοχών. Ωφελημένη θα είναι μόνο η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας που ήδη λυμαίνονται την περιοχή.

Ήδη υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις απ’ αυτούς τους σχεδιασμούς στην χορταριασμένη και θολή θάλασσα, από τα περισσεύματα των διατροφικών σκευασμάτων και των περιττωμάτων της ιχθυοκαλλιέργειας, την ορατή θόλωση των θαλάσσιων υδάτων, τη νέκρωση του βυθού, όχι μόνο κάτω απ’ τις δεξαμενές και τα κλουβιά, αλλά και σε ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες.Ο τρόπος της ανάπτυξης αυτού του τομέα, με τη μορφή που επιλέγεται απ’ το σύνολο των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), που πατάνε πάνω στις προβλέψεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ είναι καταστροφικός.

Η ανάπτυξη αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με τον τρόπο που την επιβάλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αποβλέπει μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκονται πίσω από αυτές, γι’ αυτό και έρχεται μαζί με την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, τα χαμηλά μεροκάματα, τις εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» που επικρατούν, που φτάνουν μέχρι τα εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα τους εργαζομένους.

Γι’ αυτό και η δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών και η χωροθέτησή τους,  πρέπει να γίνει με βάση τα συμφέροντα του λαού των περιοχών αυτών και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.Και ταυτόχρονα να υπάρξουν ή να δημιουργηθούν υποδομές και λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.Με σεβασμό προς τους μικρομεσαίους ψαράδες, με αντίστοιχη λήψη μέτρων στήριξης για την επιβίωσή τους.Με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Οι ενυπόγραφες παρεμβάσεις που δημοσιεύουμε
εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν
μερικώς ή και εξ ολοκλήρου  με την άποψη μας

Διαβάστε όλες τις αναρτήσεις
που εμπεριέχονται στη στήλη ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
κάνοντας clik πάνω στον σύνδεσμο που ακολουθεί

AgrinioStories Παρέμβαση