Τα παιδιά των κατασκηνώσεων μαθαίνουν την Πάτρα



Δυτική Ελλάδα

Τα παιδιά γνωρίζουν τα μνημεία
και κατασκευάζουν καρναβαλικό άρμα για το 2027


Την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την καρναβαλική παράδοση της Πάτρας γνωρίζουν από κοντά τα παιδιά των ημερήσιων κατασκηνώσεων του Δήμου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν περιηγήσεις σε μνημεία της πόλης και τακτικές επισκέψεις στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, όπου κατασκευάζεται ήδη το άρμα των κατασκηνώσεων για το 2027.

Τα παιδιά της Ημερήσιας Παιδικής Κατασκήνωσης του Κοινωνικού Οργανισμού στα Ροΐτικα επισκέφθηκαν την Πέμπτη το Ρωμαϊκό Ωδείο και το Κάστρο, δύο μνημεία που συνδέονται με διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της πόλης.

Η περιήγηση άρχισε από το Ρωμαϊκό Ωδείο, το οποίο κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ., πριν από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα. Η πλακόστρωτη ορχήστρα, το κοίλο, ο ψηλός τοίχος της σκηνής και τα ίχνη του ψηφιδωτού δαπέδου διατηρούν στοιχεία της αρχικής μορφής του. Το μνημείο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1889 και, μετά την αναστήλωσή του, χρησιμοποιείται ξανά για παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Επόμενος σταθμός ήταν το Κάστρο της Πάτρας, που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα μ.Χ. πάνω στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Στα τείχη του χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαία κτίσματα που είχαν καταστραφεί μετά τον ισχυρό σεισμό του 551 ή 552 μ.Χ.

Η οχύρωση περιλαμβάνει έναν μεγάλο εξωτερικό περίβολο με πύργους και προμαχώνες, καθώς και το Εξαπύργιο, τον εσωτερικό περίβολο με τους έξι πύργους. Οι Βυζαντινοί, οι Φράγκοι, οι Ενετοί και οι Οθωμανοί άφησαν διαδοχικά το αποτύπωμά τους στην κατασκευή και στις επισκευές του Κάστρου.

Την ξενάγηση έκανε η αρχιτέκτονας της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου Πατρέων, Ελίνα Δερβισοπούλου. Μαζί με τα παιδιά ήταν η θεατρολόγος Νέλλη Ζαπαντιώτη, η προϊσταμένη του τμήματος Κατερίνα Νικολακοπούλου, συνοδοί και εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα, παιδιά από όλες τις περιόδους των δύο ημερήσιων κατασκηνώσεων, στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων της πλαζ και στην «Παιδική Εξοχή» στα Ροΐτικα, επισκέπτονται τακτικά το Καρναβαλικό Εργαστήρι. Εκεί κατασκευάζουν το τρίτο κατά σειρά καρναβαλικό άρμα των κατασκηνώσεων, το οποίο θα πάρει μέρος τόσο στο Καρναβάλι των Παιδιών όσο και στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού το 2027.

Με τη βοήθεια των τεχνιτών του εργαστηρίου, τα παιδιά δοκιμάζουν στην πράξη το σκάλισμα, τη γλυπτική, το χάρτωμα και τη ζωγραφική. Δεν παρακολουθούν απλώς πώς φτιάχνεται ένα άρμα, αλλά συμμετέχουν στην κατασκευή του και βλέπουν σταδιακά τις ιδέες τους να αποκτούν μορφή.

Το άρμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τρίτης κατασκηνωτικής περιόδου. Στη γλυπτική, στο χάρτωμα και στις ξεναγήσεις εκπαιδεύτρια είναι η Χριστίνα Κουφάκη, ενώ τη ζωγραφική έχει αναλάβει ο Γιώργος Μπαμπίλης. Υπεύθυνος του Καρναβαλικού Εργαστηρίου είναι ο Νίκος Λιβάνης.

Τις δράσεις υποστηρίζουν υγειονομικά εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και νοσηλευτικό προσωπικό του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Μέσα από αυτές τις επισκέψεις, τα παιδιά έρχονται σε επαφή τόσο με τα ιστορικά μνημεία όσο και με τη ζωντανή δημιουργική πλευρά της πόλης, όχι ως απλοί θεατές αλλά ως ενεργοί συμμετέχοντες.

 

 

 

Περισσότερα από AgrinioStories

Νέα σύμβαση για το Φεστιβάλ της Καλαμάτας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *