Τα μικρά φυσικά καταστήματα θα σβήνουν ένα-ένα

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός συνεπάγεται
την αλλοίωση της υφιστάμενης εικόνας
της αγοράς όπως την ξέραμε
Τα μικρά φυσικά καταστήματα θα σβήνουν
από τον εμπορικό χάρτη ένα-ένα,
δίνοντας τη θέση τους σε κάποια e-shop

  • Εμπορική Συλλογική Κίνηση

Εισαγωγικό Σημείωμα: Μετά την πρόσκληση συμμετοχής σε 2ωρη ημερίδα της ΕΣΕΕ (που πάντα στέκεται δίπλα και αρωγός σε ότι αντιτίθεται και πολεμά την μικρή οικογενειακή επιχείρηση), πρόθεσή μας ήταν να συνεδριάσει το ΔΣ, να συζητήσει και να διατυπώσει αυτό άποψη, ακόμα και στην ημερίδα. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό λόγω άρνησης συμμετοχής και απουσιών μελών του ΔΣ. Ως εκτούτου μιας και θεωρούμε το θέμα μείζονος σημασίας για τα μέλη μας και δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει ασχολίαστο, σας ενημερώνουμε για τη θέση μας.

Θέμα: Ελλάδα 2.0

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και οι δυνατότητες αξιοποίησης των ενισχύσεων(voucher)που διαφημίζουν η ΕΣΕΕ και ο όμιλοςEpsilonNetως διοργανωτές της ημερίδας, είναι βέβαιο πως  θα επιβαρύνουν κ’ άλλο τα ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της εθνικής μας οικονομίας.

Μια ραχοκοκκαλιά που ματώνει, καμπουριάζει, πονάει, έχει απώλειες, αλλά πεισματικά αντέχει, παραμένει εμπόδιο στα σχέδια των πολυεθνικών , προσφέρει θέσεις εργασίας και καλύπτει καταναλωτικές ανάγκες.

Σε τι πρέπει να ανταπεξέλθει η μικρομεσαία επιχείρηση και της δίνουν voucher;

Σε όσα της έχουν επιβάλλει και όσα έπονται.

Τα τελευταία χρόνια στο όραμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, σχεδόν το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, έχουν επωμιστεί για τα μαγαζιά τους επιπλέον κόστη όπως: υποχρεωτικό ίντερνετ, υποχρεωτικό POSμη επιδοτούμενο, που συνδέεται με έξοδα απόκτησης, ετήσια συνδρομή και χαράτσι ανά συναλλαγή, υποχρεωτικές αντικαταστάσεις και αναβαθμίσεις παλαιών ταμειακών μηχανών, υπολογιστές, εκτυπωτές, χαρτιά και ετήσιες συνδρομές σε εταιρείες πληροφορικής λόγω της υποχρεωτικήςπλέον ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Ωφελεί ή ζημιώνει λοιπόν το ψηφιακό όραμα εκσυγχρονισμού το μικρομάγαζο;

Σήμερα για παράδειγμα δίνουν έκπτωση 90%  στον έμπορο για να αναβαθμίσει την ταμειακή μηχανή που αγόρασε με δικά του λεφτά πριν 2-3 χρόνια και που αναβάθμισε πριν λίγους μόνο μήνες πάλι με δικά του λεφτά.

Πρέπει να αισθάνεται τυχερός και υπόχρεος;

Πιστεύει κάποιος ότι στη μόλις 2 ωρών ημερίδα ενημέρωσης όπου θα μιλήσουν τα GoldenBoys εταιρειών πληροφορικής θα δοθεί η δυνατότητα για ερωτήσεις και απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα όπως:

Ποιους εξυπηρετεί εν τέλει ο εθνικός σχεδιασμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τι σχεδιάζουν για την μικρή επιχειρηματικότητα;

  • Θα ωφεληθεί το ρουχάδικο π.χ. της Μπαϊμπά ή οι μεγάλες ΑΕ τεχνολογίας που θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 162.400.00€;
  • Θα κερδίσει το μικρό μπακάλικο της γειτονιάς ή το τραπεζικό σύστημα που εδραιώνει ακόμη περισσότερο τη θέση του ως συνέταιρος στα μαγαζιά μας;
  • Τι θα γίνει αλήθεια αν αύριο-μεθαύριο, αποφασίσουν οι τράπεζες να διπλασσιάσουν το μηνιαίο κόστος παροχής POSή 5πλασσιάσουν το κόστος απόκτησής του; Πιστεύει κάποιος ότι θα έχει εναλλακτική το μικρομάγαζο ή ακόμα και μια πιο μεγάλη επιχείρηση; Θα αντέξουν και αυτό το κόστος;
  • Ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Η τράπεζα; Η cardlink; Η EpsilonNet; Φυσικά καμία από τις παραπάνω. Την νύφη θα την πληρώσει το μικρομάγαζο και δε θα βρει σύμμαχό της την ΕΣΕΕ.

Μια ΕΣΕΕ που με τη στάση της, τη σιωπή της, τη συνενοχή της, λειτουργεί ως δούρειος ίππος της πολιτικής που θέλει να αλλάξει τη φυσιογνωμία της ελληνικής αγοράς.

Μια ΕΣΕΕ συμμέτοχη και συνένοχη στον εθνικό σχεδιασμό εξόντωσης της μικρής οικογενειακής επιχείρησης και των αυτοαπασχολούμενων.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός συνεπάγεται την αλλοίωση της υφιστάμενης εικόνας της αγοράς όπως την ξέραμε. Τα μικρά φυσικά καταστήματα θα σβήνουν από τον εμπορικό χάρτη ένα-ένα, δίνοντας τη θέση τους σε κάποια e-shop. Στο τέλος θα μείνουν μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές με τα δικά τους, πλούσια σε διαφημιστικούς πόρους, ηλεκτρονικά καταστήματα, που θα μονοπωλούν την αγορά και θα αισχροκερδούν στις πλάτες των καταναλωτών, έχοντας ήδη εξαφανίσει από το κάδρο, τον ανταγωνισμό από τα μαγαζιά μας.

Θα το ανεχτούμε; Θα το επιτρέψουμε;

 

 


AgrinioStories