Στη Βουλή ο Μπονάνος για αναδάσωση στις πυρόπληκτες περιοχές

Ο Αν Περιφερειάρχης Χ. Μπονάνος
στη συζήτηση για την επικαιροποίηση
του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης
για τις πυρόπληκτες περιοχές

Στην κοινή συνεδρίαση των δυο μόνιμων επιτροπών Περιφερειών και Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης για τις πυρόπληκτες περιοχές μετείχε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαραλαμπος Μπονανος. Στην αίθουσα της Βουλής αναπτύχθηκε από τον Γεν Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευστάθιο Σταθόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή Δασών Ευάγγελο Γκουντουφα το σχέδιο αναδασώσεων 2020 – 2030.

Ο κ Μπονανος τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει αλύπητα και την Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο την Εύβοια , την Ροδόπη , την Αττική, επισημαίνοντας ότι από το 2016 έως το 2019 κάηκαν συνολικά 45084 στρέμματα,  ενώ από το 2020 έως το 2023 κάηκαν συνολικά 234312 στρέμματα στην Δυτική Ελλάδα

Ζήτησε άμεσα, και αφού αναφέρθηκεστην μεγάλη καταστροφή που έγινε στον Ελαιώνα τον Ιούλιο του 2023, να γίνουν παρεμβάσεις από την δασική υπηρεσία ώστε να συγκρατηθεί το κατολισθαινον έδαφος και τα φερτάυλικά που κλείνουν τους δρόμους και δημιουργούν προβλήματα ασφαλείας στον  Οδοντωτό Σιδηρόδρομο.

«Τα κορμοδεματα και τα κορμό φράγματα, όπως και τα κορμό πλέγματα έχουν καθυστερήσει καθώς επίσης τα αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας. Σε άλλες περιοχές είδαμε οι παρεμβάσεις να γίνονται άμεσα μετά τις πυρκαγιές, ενώ στη δική μας Περιφέρεια δεν έχουν ξεκινήσει» παρατήρησε μεταξύ άλλων και τόνισε:

«Η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης επιβάλλεται να περιλαμβάνει και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Ενδεικτική είναι και η περίπτωση τηςΠεριφερειακήςΕνότητας Ηλείας που μόνο το 2007 είχαν καεί περίπου 1εκατομ στρέμματα δασικής έκτασης. Η αναβάθμιση των δασικών οικοσυστηματων πρέπει να περιλαμβάνει μέσα από το εθνικό σχέδιο εκτέλεση εργασιών αναδάσωσης υποβαθμισμένων δασικών εκτάσεων με σκοπό την αποκατάσταση της βλάστησης για προστατευτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους» υποστήριξε ο Αν Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της ανάθεσης των εργασιών από την στιγμή που ο υπουργός κ Σκυλακάκης υπέγραψε το κονδύλι τους 1,1 εκατομ για την κατολισθαίνουσα περιοχή του Αιγιου. Η Περιφερειακή Αρχή θα παρακολουθεί κάθε διαδικασία και όπου χρειάζεται θα παρεμβαίνει».

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Δ. Ελλάδα