Σταρακά – Αποδόμησε το νομοσχέδιο για Δήμους και Περιφέρειες

Αποδόμησε το νομοσχέδιο
της κυβέρνησης
για τους Δήμους και τις Περιφέρειες

Σημείο – σημείο αποδόμησε κυριολεκτικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους Δήμους και τις Περιφέρειες η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, στην ομιλία της στο ελληνικό κοινοβούλιο, αποκαλύπτοντας τη μέγιστη υποκρισία και την αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών.

«Εν μέσω δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, εν μέσω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε πολλούς Δήμους της χώρας,η Κυβέρνηση φέρνει ένα άκαιρο και άτοπο νομοσχέδιο που συμβολίζει την μεγαλειώδη υποκρισία της Κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Τάχα «κόπτεται» για την Αυτοδιοίκηση και πέντε μέρες πριν τις εκλογές φέρνει αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις» υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας της η Χριστίνα Σταρακά. Και στη συνέχεια επικέντρωσε τη σφοδρή κριτική της στα εξής, μεταξύ άλλων, σημεία:

  1. Στην παντελή απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης για το νομοσχέδιο. Ακόμα και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ζήτησε αναβολή της συζήτησης για μετά τις εκλογές και συνάντησε την άρνηση της κυβέρνησης.
  2. Στην απίστευτη προχειρότητα για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.Με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, 13.000 εργαζόμενοι που θα ενσωματωθούν στους Δήμους να μη γνωρίζουν τι δουλειά θα κάνουν και πως θα αμείβονται. Ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τους 6.500 από αυτούς που είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έχουν υπογράψει συμβάσεις που τους ορίζουν ακριβώς τις υποχρεώσεις τους.
  3. Στα σοβαρά προβλήματα που σίγουρα θα δημιουργηθούν από την κατάργηση νομικών προσώπων στο πόδι. «ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, γυμναστήρια, ωδεία, φιλαρμονικές, δομές που ασχολούνται με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη διανομή τροφίμων, ρουχισμού και άλλου είδους φιλανθρωπία καθώς και οι παιδικοί σταθμοί θα κληθούν να λειτουργήσουν σε νέο καθεστώς που δεν τους έχετε εξηγήσει αναλυτικά το πώς».
  4. Στο τελείως υποκριτικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θέλει να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση των δήμων. «Πώς περιμένετε να λυθεί αυτόματα η υποστελέχωση, εάν απλώς οι αρμοδιότητες μεταφερθούν στον υποστελεχωμένο Δήμο, αντί να ασκούνται από το υποστελεχωμένο Νομικό Πρόσωπο;», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
  5. Στην εξίσου υποκριτική θέση ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις ρυθμίσεις για εξοικονόμηση πόρων. «Ούτε η Τρόικα δεν πρότεινε αυτά που πρόχειρα και άτσαλα πάτε να επιβάλετε εσείς. Πολλοί αιρετοί μάλιστα “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” ότι θα έχουμε απώλεια ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στο εξής, ειδικά στην κοινωνική πολιτική», προειδοποίησε η Χριστίνα Σταρακά.
  6. Στην αντικατάσταση του τραγικού προηγούμενου καθεστώτος διοίκησης των Δήμων επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με ακόμα λιγότερη δημοκρατία. «Έχουμε μια αποδυνάμωση των δημοτικών παρατάξεων, των συλλογικών οργάνων και των Δημοτικών Συμβουλίων και μια ενδυνάμωση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διακυβέρνησης των Δήμων», υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Και η Χριστίνα Σταρακά ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ειδικά εμείς στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και εγώ προσωπικά που έχω θητεύσει τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης αντιλαμβανόμαστε ότι στρώνετε τις προϋποθέσεις για ένααλαλούμ.Το νομοσχέδιο δεν αγγίζει τα μείζονα ζητήματα ουσιαστικής απόδοσης πόρων και διαφάνειας στους Δήμους. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η χειραγώγηση και η επικοινωνία. Αν ήταν γνήσιο, δημοκρατικό και θεσμικό το ενδιαφέρον της θα το έφερνε σε άλλο χρόνο. Με ουσιαστική διαβούλευση. Με σωστή αξιολόγηση και αιτιολογημένες μελέτες. Καταψηφίζοντας το Νομοσχέδιο, καταψηφίζουμε την υποκρισία της Κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

 

 


AgrinioStories