Σπάνια και «κρυφή» αυτοπροσωπογραφία του Σεζάν

Σπάνια αυτοπροσωπογραφία του Σεζάν
κάτω από μια νεκρή φύση του;

Κρυμμένη κάτω από ένα έργο του Πολ Σεζάν του 1865, με τίτλο «Νεκρή φύση με ψωμί και αυγά», το Cincinnati Art Museum (CAM) ανακάλυψε πιθανώς μια από τις πρώτες αυτοπροσωπογραφίες του μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Το νεοανακαλυφθέν έργο ενδέχεται να απεικονίζει τον Σεζάν στο μέσον της τρίτης δεκαετίας της ζωής του, δεκαετίες πριν εξελίξει τον χρωστήρα του και αρχίσει να ζωγραφίζει τις ειδυλλιακές εξοχές της Γαλλίας. Εκείνη την εποχή, ο καλλιτέχνης ήταν βαθιά μέσα στην αποκαλούμενη «σκοτεινή περίοδό του».

Η ομάδα Conservation έκανε μια ακτινογραφία και έκανε μια συναρπαστική ανακάλυψη: έναν εντελώς διαφορετικό πίνακα κάτω από την επιφάνεια! Είναι ένα πορτρέτο ενός άνδρα, ίσως μια αυτοπροσωπογραφία του Σεζάν. Απομένει να γίνει περισσότερη αναλυτική δουλειά, αλλά γνωρίζουμε ότι επειδή η νεκρή φύση έχει υπογραφεί και χρονολογείται το 1865, το πορτρέτο από κάτω ζωγραφίστηκε την ίδια χρονιά —ή και νωρίτερα— καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα γνωστά πορτρέτα του Σεζάν.

Η συντήρηση του πίνακα ολοκληρώθηκε και η Νεκρή φύση με ψωμί και αυγά ξαναπαρουσιάστηκε .

Μπορείτε να δείτε τον πίνακα και την εικόνα με ακτίνες Χ

 

Ο πίνακας

 

Ο πίνακας με ακτίνες Χ

 

Ο πίνακας ανήκει στη συλλογή του CAM από το 1955. Εκτέθηκε σε έκθεση την περασμένη άνοιξη· ακολούθως η επικεφαλής συντηρήτρια Serena Urry τον εξέτασε για πιθανή συντήρηση. Παρατήρησε ότι οι ρωγμές στον καμβά –τυπικές για έργα τέτοιας ηλικίας– αντί να είναι διασκορπισμένες ήταν συγκεντρωμένες σε δύο σημεία. Επιπλέον, φαινόταν ότι αποκάλυπταν λευκό χρώμα από κάτω. Υπάρχουν λίγες αυτοπροσωπογραφίες από αυτή την περίοδο του Σεζάν, αλλά το μουσείο πιστεύει ότι αυτή μπορεί να είναι μία από τις πρώτες του. Η Urry είπε στο CNN ότι η θέση του μοντέλου είναι ένδειξη ότι ζωγράφιζε τον εαυτό του· όταν έκανε πορτρέτα άλλων, το μοντέλο συνήθως κοιτάζει ανφάς, ενώ εδώ κάθεται υπό γωνία.

Η εξέταση του νέου έργου θα συνεχιστεί.

 

Πηγή

AgrinioStories