7 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπο της χρονιάς στον πολιτισμό η Ολ. Βικάτου

Πρόσωπο της χρονιάς στον τομέα του πολιτισμού
η Ολυμπία Βικάτου,
η οποία παρέλαβε το βραβείου της από τον Δήμαρχο Αγρινίου

Συγκινητικές στιγμές βαθιάς εξωστρέφειας, εποικοδομητικής κοινωνικής όσμωσης και αψιμυθίωτης ανθρώπινης ευαισθησίας, πρωταγωνίστησαν στην φετινή εκδήλωση «Πρόσωπα της Χρονιάς 2022», ενώ τον θαυμασμό όλων συγκέντρωσαν οι άνθρωποι και οι ομάδες που με το ταλέντο και την προσφορά τους, άνοιξαν δρόμους για τον τόπο τους και έγιναν φάροι φωτεινοί για τους συνανθρώπους τους.

Οι βραβεύσεις αφορούσαν πρόσωπα ή ομάδες προσώπων από τους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας που διακρίθηκαν στους τομείς της Κοινωνίας, του Αθλητισμού, της Εκπαίδευσης – Ερευνας – Καινοτομίας και του Πολιτισμού.

Την καλλιτεχνική παρουσίαση της βραδιάς, με δραματοποιημένη αφήγηση, είχε ο γνωστός ηθοποιός, Γεράσιμος Γεννατάς, ενώ τα επιμέρους βραβεία και τους υποψηφίους κάθε κατηγορίας σύστησαν διαδοχικά στο κοινό όλοι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Πελοπόννησος», κάτω από τη γενική παρουσίαση του διευθυντή σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνου Μάγνη και του δημοσιογράφου της εφημερίδας, Κώστα Λαμπρόπουλου.

Να σταθούμε όμως σε ένα πρόσωπα που μας αφορά, ως «δικό» μας πρόσωπο, στον τομέα του πολιτισμού. Είναι η κ. Ολυμπία Βικάτου, δρ. Αρχαιολογίας, και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, η οποία παρέλαβε το 1ο βραβείο της κατηγορίας «Πολιτισμός», από τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου.

Η προσπάθειά της για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ήταν έντονη και ουσιαστική όλα τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως όμως το 2022. Το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί ένα στολίδι κι έναν χώρο μνήμης για όλους μας. Είναι μια γυναίκα εξαιρετικά δραστήρια και δημιουργική, που πρωτοστατεί καθημερινά στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών θησαυρών της Δυτικής Ελλάδας.

Στην ίδια κατηγορία ως ομάδα βραβεύτηκε και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός τοπικής κοινότητας Μεσολογγίου «MESSOLONGHI BY LOCALS», ο οποίος κατετάγη πρώτος στην προτίμηση του κοινού. Το βραβείο παρέλαβαν από τη Νάντια Σαμαρά, εκδότρια της εφημερίδας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ», οι εκπρόσωποι του οργανισμού, Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος και Κύρα Παπανικολάου.

Η εθελοντική ομάδα Messolonghi by Locals, είναι μια παρέα με όραμα για τον τόπο της, που μας γνωρίζει το Μεσολόγγι με τη ματιά των ντόπιων. Στον κόμβο που διατηρεί η ομάδα, παιδιά και ενήλικες μπορούν να απασχολούνται με θέματα πολιτισμού, ιστορίας, παράδοσης, εθελοντισμού και περιβάλλοντος. Σχεδιάζουν δράσεις για όλες τις ηλικίες γύρω από την προστασία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, του ευαίσθητου οικοσυστήματος και παραδοσιακών επαγγελμάτων, ενώ το καλοκαίρι προσφέρουν στους κατοίκους ένα φεστιβάλ με έντονη το νεανικό στοιχείο.

 

 

Πηγή

AgrinioStories