Παπαναστάσης: Ερώτηση για τις διώξεις των γιατρών

Στις  11/1/2024 θα δικαστεί
από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αγρινίου
η πρώτη ομάδα γιατρών
που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Αγρινίου,
εκ του συνόλου των 200 περίπου ιατρών που διώκονται

Με βάση το κατηγορητήριο, παραπέμπονται να δικαστούν ως υπαίτιοι του ότι «με πρόθεση και με περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος παρενέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να βλάψουν το κράτος». Οι πράξεις αυτές έλαβαν χώρα το διάστημα από τον 8/2018 έως τον 1/2021 και αφορούν την έκδοση χειρόγραφων και όχι ηλεκτρονικών παραπεμπτικών στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου του Αγρινίου.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε βάσει του πορίσματος Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διατάχθηκε από την 6η ΥΠΕ, το οποίο διέχεε απαράδεκτα τις ευθύνες για τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στο ιατρικό προσωπικό.

Πορίσματος που δεν έλαβε υπ’ όψιν τις πορισματικές εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίες αποτύπωναν τις ανεπάρκειες, την έλλειψη υποδομής, εξοπλισμού, πληροφορικών συστημάτων, διασύνδεσης των τμημάτων των κλινικών με τα εργαστήρια, το άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ, τη μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ, τη σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων ιατρών, την παντελή σχεδόν έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών κλπ.

Είναι απαράδεκτο ιατροί να κατηγορούνται, όχι γιατί δεν εκτέλεσαν τα ιατρικά τους καθήκοντα αντιμετωπίζοντας και θεραπεύοντας τους ασθενείς, αλλά γιατί δεν χρησιμοποίησαν ένα σύστημα που δεν υπήρχε η δυνατότητα λειτουργίας του, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να πάψει οποιαδήποτε δίωξη δεκάδων ιατρών, αναμφισβήτητα θυμάτων της μετακύλισης των ευθυνών της μη ολοκληρωμένης λειτουργίας των συστημάτων πλήρους μηχανογράφησης, για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος, μέσω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου Αγρινίου, κάτι που αναμφίβολα υποβαθμίζει επικίνδυνα και τη συνολική λειτουργία του.

 

 


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις
που αφορούν στο ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
κάνοντας clik πάνω στο λογότυπο που ακολουθεί

AgrinioStories