20 Μαρτίου 2023

Πάνος Καπώνης – Ένα πρόσωπο της ποιητικής γεννιάς του ’70

O Πάνος Καπώνης
είναι και ένας από τους πρώτους
χρονολογικά ποιητές της «Γενιάς του ’70»
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο, στις 25 Μαρτίου του 1947.

Οι εκδόσεις Γκοβόστη εδώ και κάμποσο καιρό έχουν προχωρήσει στην έκδοση μίας σειράς προσωπογραφιών, αφιερωμένων σ’ αυτή την ποιητική γενιά του ’70.

ISBN: 978-960-606-233-9 – Έτος έκδοσης: 2023 (Ιανουάριος) – Εκδότης: Εκδόσεις Γκοβόστη – Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο – Διαστάσεις: 12×17 – Σελίδες: 176 – Σειρά: ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 70

Οι ποιητές αυτής της γεννιάς, έφεραν στα νεοελληνικά γράμματα «το υγιές και τολμηρό πνεύμα της συγκρουσιακής ανανέωσης του ποιητικού λόγου, που δεν θα είναι ίδιος μετά τη συμβολή της. Επιβεβαίωσε ότι οι ρήξεις και στον ποιητικό λόγο μπορούν να ανοίξουν νέες προοπτικές στην αισθητική απόδοση του ποιητικού νοήματος, επιβεβαιώνοντας τόσο την αξεδιάλυτη σχέση περιεχομένου και μορφής στην τέχνη, αλλά και την πεποίθηση ότι η τέχνη πρέπει να συγκινεί με το υλικό της μέρος. Ανέδειξε την ανθρώπινη προοπτική του ποιητικού λόγου εμβαθύνοντας στη σύνθετη ανθρώπινη περιπέτεια, πολιτική, κοινωνική, και επί της ουσίας υπαρξιακή, αναβαθμίζοντας το μικρό και ασήμαντο, αναζητώντας την ποίηση στην καθημερινότητα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, κατακυρώνοντας το νόμιμο του Ανέλπιστου.

Η ποιητική της πορεία συνεχιζόμενη αφήνει τον ορίζοντα των προσδοκιών ανοιχτό και αισιόδοξο, επιβεβαιώνοντας ευτυχώς, ότι η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος.»[1]

Πρόσφατα στη σειρά αυτή κυκλοφόρησε  και η ποιητική προσωπογραφία του Πάνου Καπώνη, γραμμένη από τον ομότεχνό του Αλέκο Φλωράκη.

Για την ιστορία να πούμε ότι, ο Πάνος Καπώνης γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1947 στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά και νομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, καθώς και σκηνοθεσία. Γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1966.

Οι πρώτες του ποιητικές συλλογές ήταν «Κοκτέιλ» (1972), «Μεταμορφώσεις του Ιερεμία» (San Francisco, 1977). Ποίηματα, διηγήματα και δoκίμια του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σε ανθολογίες και άλλα έντυπα. Από τους ιδρυτές, μαζί με τον ποιητή Ντίνο Σιώτη, και επί χρόνια γενικός γραμματέας του λογοτεχνικού σωματείου «Κοινωνία των Δεκάτων», υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «(δε)κατα».

Από τους ιδρυτές, επίσης, της «Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών», διετέλεσε γενικός γραμματέας της.  Είναι δικηγόρος Αθηνών. Έχει διδάξει Φαρμακευτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Πατρών.  Παράλληλα με τη λογοτεχνία έχει συγγράψει πέντε τόμους πανεπιστημιακών συγγραμμάτων Φαρμακευτικού Δικαίου.

 

1.Η Γενιά του ’70, Ημερολόγιο Ποίησης 2019, Συλλογικό


AgrinioStories