Οινιαδών Ανάπτυξις | Αχελώος SOS

Η Οινιαδών Ανάπτυξις τάσσεται ΚΑΤΑ της Εκτροπής του Αχελώου
ΥΠΕΡ του τερματισμού κάθε νέας παρέμβασης στο υδάτινο σύστημα του Αχελώου

Αχελώος SOS

Η Αιτωλοακαρνανία θυσιάζεται στο βωμό της “κλιματικής αλλαγής”
και της επίτευξης του νοσηρού οράματος κάποιων
η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακή μπαταρία της Ευρώπης

 

Παρέμβαση για τα ζητήματα του εκτροπής νερού
της «Εταιρίας Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων 
και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών (Οινιαδών Ανάπτυξις) – ΑΜΚΕ»

 

Φίλε αναγνώστη, μην προσπεράσεις το παρόν κείμενο, αφιέρωσε λίγα λεπτά να ενημερωθείς για ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, που καθορίζει το παρόν και το μάλλον του τόπου σου.

Προ ολίγων ημερών στελέχη της ΕΥΔΑΠ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανέφεραν ως λύση στο φαινόμενο της λειψυδρίας που απειλεί την υδροδότηση της Αττικής, την ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με τη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Ένα «νέο εμβληματικό έργο» όπως το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα πως η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών από μόνη της έχει τετραπλάσιο δυναμικό σε σχέση με όλους τους ταμιευτήρες, που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής τονίζοντας το σύντομο χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό λόγω της ταχείας σύνδεσης σειράς αγωγών και όχι της κατασκευής άλλων μεγάλων υποδομών.

Αν αναλογιστεί κανείς τις δηλώσεις αυτές, με την εμμονή της Κυβέρνησης στο ζήτημα της εκτροπής – μεταφοράς του Αχελώου στην Θεσσαλία μέσω της Μεσοχώρας παρά την ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστησαν οι Θεσσαλοί αδελφοί μας πέρσι εξαιτίας των παλαιότερων παρεμβάσεων στον υδροφόρο ορίζοντα της Θεσσαλίας αλλά και της μη συντήρησης του αρδευτικού δικτύου στην πολύπαθη περιοχή, τον ανύπαρκτο καθαρισμό των εκβολών, των παραποτάμων του Πηνειού και των ρεμάτων που καταλήγουν σε αυτόν, την παλαιότερη αποξήρανση της Λίμνης Κάρλας για γεωργικούς σκοπούς, αντιλαμβάνονται ότι τα μικροπολιτικά συμφέροντα του παρελθόντος συντέλεσαν σε ένα τεράστιο οικολογικό και περιβαλλοντικό έγκλημα τις συνέπειες της οποίες πλήρωσε η χώρα μας πρόσφατα.

Παράλληλα κάθε χρόνο εν αγνοία της Αιτωλοακαρνανικής κοινωνίας, ενημερωνόμαστε για την εγκατάσταση Αιολικών και Φωτοβολταϊκών πάρκων σε τοποθεσίες απαράμιλλου φυσικού κάλλους, μέρη τα οποία συμπεριλαμβάνονται και προστατεύονται από τις συνθήκες Natura και Ramsar και στα οποία εντοπίζονται μερικά από τα πιο ιδιαίτερα αλλά και εύθραυστα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Πρόσφατα δε, ενημερωθήκαμε πως σχεδιάζονται πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα εντός της Λίμνης Στράτου και των Κρεμαστών.

Οι ειδήσεις αυτές που μάλλον περνάνε στα ψιλά για τους περισσότερους, είναι εξαιρετικής σημασίας και πρέπει να μας ανησυχούν όλους.

Η Αιτωλοακαρνανία θυσιάζεται στο βωμό της “κλιματικής αλλαγής” και της επίτευξης του νοσηρού οράματος κάποιων η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακή μπαταρία της Ευρώπης.

Όλα αυτά αγνοώντας, το θέλημα των τοπικών κοινωνιών, τις αρνητικές συνέπειες στο κλίμα και το οικοσύστημα του τόπου μας αλλά και την παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων ετών που έχει μειώσει σημαντικά τα υδάτινα αποθέματα της Αιτωλοακαρνανίας. Πολλώ δε μάλλον, όλα αυτά γίνονται χωρίς να δίδεται στην Αιτωλοακαρνανία κανένα αντάλλαγμα είτε πόρων, είτε υπηρεσιών, είτε υποδομών που να μπορούν να θεωρηθούν έστω ως “Ανταποδοτικά Οφέλη”, αντιθέτως η αρπαγή του Αιτωλοακαρνανικού Φυσικού Πλούτου γίνεται βίαια και σε αντάλλαγμα προσφέρει την υποβάθμιση των δραστηριοτήτων διαχρονικά συνδεδεμένων με τους Αιτωλοακαρνάνες και τον τόπο τους, δηλαδή τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, την ερήμωση και την φυγή των νέων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως την Αθήνα.

Αναφορικά με το ζήτημα του Αχελώου έχουν εκδοθεί επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), του Ευρωπαικού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται κατά της εκτροπής του ποταμού, βασιζόμενοι σε σοβαρά περιβαλλοντικά και νομικά επιχειρήματα. Ενώ σύσσωμη η κοινωνία των πολιτών, φορείς, συλλόγου, τοπικά συμβούλια της Αιτωλοακαρνανίας, της Ευρυτανίας και της Άρτας απ’ όπου ο ποταμός διέρχεται έχουν καταδικάσει εξ αρχής κάθε ενέργεια που στόχο έχει την εκτροπή του Αχελώου.

Αναφορικά δε με τις ανεμογεννήτριες και τα εκτενή φωτοβολταϊκά πάρκα σε πεδινές εκτάσεις αλλά πλέον και σε λίμνες του τόπου μας, υπήρξαν αντιδράσεις απο τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις μιας και όλοι αντιλαμβάνονται την υποβάθμιση που θα προκύψει από αυτή την εξέλιξη. Πρόκειται βέβαια για πρόσφατα γεγονότα και μένει η κοινή γνώμη, μέσω της κοινωνίας των πολιτών και των κοινοτήτων να διατυπωθεί και να κατατεθεί στους αρμόδιους φορείς διατρανώνοντας τις ενστάσεις των Αιτωλοακαρνάνων στις κυβερνητικές ενέργειες.

Ο οργανισμός μας, που εδρεύει στην Κατοχή, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις εκβολές του Αχελώου, σε ένα από τα κυριότερα πλουτοπαραγωγικά κέντρα της Αιτωλοακαρνανίας, αντιλαμβάνεται άμεσα τον κίνδυνο και την υποβάθμιση που θα προκύψει από την μείωση των υδάτων του Αχελώου και από τις συνεχείς παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην πεδιάδα των Οινιαδών και το νομό μας ευρύτερα.

Οι Οινιάδες μάλιστα λόγω εγγύτητας στις εκβολές και τη θάλασσα θα αντιμετωπίσουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς θα έρθουν πρώτες αντιμέτωπες με την αύξηση της αλατότητας των υδάτων και την μείωση της παραγωγής των κτημάτων που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και τις όχθες του ποταμού και από γόνιμα θα μετατραπούν σε αλατούχα. Είναι τόσο μεγάλη η επίδραση της μείωσης των υδάτων του Αχελώου που θα μπορούσε να αφανίσει τη ζωή στο εκπληκτικής ομορφιάς και μεγάλης οικολογικής αξίας δέλτα του ποταμού στο Ιόνιο, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου. Με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και εξαφάνιση ειδών αλλά και την καταστροφική αλλοίωση του τοπίου σε ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Η Οινιαδών Ανάπτυξις τάσσεται ΚΑΤΑ της Εκτροπής του Αχελώου, ΥΠΕΡ του τερματισμού κάθε νέας παρέμβασης στο υδάτινο σύστημα του Αχελώου, ΚΑΤΑ της εγκατάστασης νέων Φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στην Αιτωλοακαρνανία, την ανάκληση αδειών δημιουργίας ΑΠΕ που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής τους και την αυστηροποίηση των χωροταξικών προβλέψεων που απαιτούνται για την δημιουργία των ΑΠΕ νομοθετώντας αντίστοιχα την ρητή απαίτηση χωρίς “παραθυράκια” της σύμφωνης γνώμης των τοπικών κοινοτήτων πριν την εγκατάσταση ΑΠΕ εντός των ορίων των Δήμων και των κοινοτήτων τους.

Παράλληλα ο οργανισμός μας προτείνει την εξεύρεση μακροπρόθεσμων και ουσιαστικών “Λύσεων” για την διαχείριση των υδάτων της Αιτωλοακαρνανίας, της Θεσσαλίας και της Αττικής οι οποίες είναι οι εξής:

  • Να μην λειτουργήσουν τα Φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς

    Να κατασκευαστούν ταμιευτήρες νερού στα ορεινά του Νομού Θεσσαλίας

  • Να κατασκευαστούν ταμιευτήρες νερού κατά μήκος των όχθεων πριν τις εκβολές του Πηνειού
  • Να καθαριστεί ο Πηνειός, που θεωρείται ένα από τα πιο επιβαρυμένα ποτάμια στην Ελλάδα.
  • Να επαναδημιουργηθεί πλήρως η Λίμνη Κάρλα ρυθμίζοντας εκ νέου τον υδροφόρο ορίζοντα του Νομού Θεσσαλίας.
  • Να δημιουργηθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τον κάμπο της Θεσσαλίας που να βασίζεται στα σύγχρονα δεδομένα και τα φυσικά αποθέματα που διαθέτει ο ομώνυμος Νομός. Με σαφή υποστήριξη από το Κράτος και έμφαση σε περισσότερο βιώσιμες καλλιέργειες που θα μπορούσαν να καλύπτουν και εθνικές ανάγκες διατροφής κ.α.
  • Να αναπτυχθούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, με τεχνολογίες παρακολούθησης της υδρολογικής κατάστασης, που θα βοηθήσει στην πρόληψη των καταστροφών.
  • Να κατασκευαστούν ταμιευτήρες νερού στα ορεινά του Νομού Αττικής.
  • Να καταρτιστεί εθνικό σχέδιο δράσης για την αναδάσωση της Αττικής με στόχο την επαναρρύθμιση του κύκλου του νερού που έχει διασαλευθεί πλήρως από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις πυρκαγιές.
  • Αντί της εγκατάστασης πλωτών Φωτοβολταϊκών πάρκων στις λίμνες της Αιτωλοακαρνανίας, προτείνουμε κρατική ενίσχυση της ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού με σκοπό την δημιουργία θέσεων εργασίας και προσέλκυσης νέων κατοίκων.
  • Να διερευνηθούν οι απολήξεις των ρεμάτων και των χειμάρρων που υδρεύουν τις λίμνες της Αιτωλοακαρνανίας και έχουν μπαζωθεί από ανθρώπινες παρεμβάσεις και την υλοποίηση έργων υποδομής προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πορεία των υδάτων από τα ορεινά στις λίμνες, η διατήρηση των οικοσυστημάτων και η διατήρηση της στάθμης των υδάτων τους.
  • Να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος μεταξύ Φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών – Κυβέρνησης
  • Να σεβαστεί η κυβέρνηση το θέλημα των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας, της Ευρυτανίας και της Άρτας και να αναζητήσει λύσεις βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές με γνώμονα την διαφύλαξη των οικοσυστημάτων, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας που θα αφορούν την παροχή λύσης στο πεδίο και την δημιουργία υποδομών στα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δηλ. Θεσσαλία – Αττική και να μην στρέφεται στην εύκολη και γρήγορη λύση της Αρπαγής των υδάτινων αποθεμάτων του Αχελώου
  • Να δώσει η Κυβέρνηση ανταποδοτικά οφέλη στην Αιτωλοακαρνανία για τα υδροηλεκτρικά Φράγματα του Αχελώου που εδώ και πολλές δεκαετίες συνεισφέρουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και τα ύδατα του Ευήνου και Μόρνου που υδροδοτούν την Αθήνα χωρίς να δίδεται τίποτα σε αντάλλαγμα για αυτή την προσφορά.
  • Τα ανταποδοτικά οφέλη θα μπορούσαν να είναι ο δρόμος Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία με προέκταση και σύνδεση με το Πλατυγυάλι μηδενίζοντας τις αποστάσεις μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ελλάδας, η μεταφορά υπηρεσιών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Στερεάς ή μεταφορά Πανεπιστημιακών Τμημάτων και ερευνητικών κέντρων σχετικών με την ιστορία, την γεωργία και την παραγωγή ευρύτερα κ.α, οι κρατικές επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης στα γεωργικά κέντρα του νομού μας, μεταξύ αυτών και οι Οινιάδες, η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με κρατική καθοδήγηση (ΑΞΕ) με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού στα παράκτια μέρη του τόπου μας, η αναβάθμιση των υποδομών.