Οι μυστικές πύλες της σκόνης στο σπίτι μας

Το 60% της σκόνης μπαίνει στα σπίτια μας από το δρόμο,
αφού τη φέρνουμε με τα παπούτσια μας
και την αφήνουμε να μπει μέσα από τα παράθυρα και τις πόρτες

Από πού προέρχεται όμως το υπόλοιπο 40%; Τα ρούχα, τα έπιπλα, τα χαλιά και άλλα πράγματα εκπέμπουν κυριολεκτικά μικροσωματίδια στον αέρα και αργότερα γίνονται σκόνη. Σε γενικές γραμμές είναι αδύνατο να απαλλαγούμε εντελώς από τη σκόνη, ειδικά επειδή πολλές φορές την αναζητούμε σε λάθος μέρη. Εάν είστε κουρασμένες επειδή το σπίτι σας δεν καθαρίζεται αφού σκουπίσετε όλα τα ράφια και τινάξετε τα πουπουλένια μαξιλάρια σας, σας συνιστούμε να ελέγξετε τις ενέργειές σας με βάση τη λίστα μας. Θα σας παρουσιάσω 13 πράγματα που κάνουν ένα σπίτι συνεχώς σκονισμένο ανεξάρτητα από το πόσο καλά το καθαρίζετε!

Υγραντήρας αέρα

Όχι μόνο τα ακάρεα της σκόνης ζουν στη σκόνη, αλλά παίρνουν επίσης ενεργό μέρος στην παραγωγή της. Επιπλέον, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτοί οι μικροοργανισμοί αγαπούν την υγρασία, γι’ αυτό και ένα σπίτι που έχει έναν υγραντήρα αέρα μέσα είναι ένας παράδεισος για αυτούς. Για να μην μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα all-inclusive θέρετρο για ακάρεα σκόνης, είναι καλύτερα να μην θέσετε τη συσκευή σε πλήρη ισχύ, αλλά αντίθετα, διατηρήστε το επίπεδο υγρασίας στο 40%-50%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι υπερήχοι και οι μηχανικοί υγραντήρες δημιουργούν σκόνη από μόνοι τους. Καθώς το νερό εξατμίζεται, τα ορυκτά που διαλύονται σε αυτό μετατρέπονται στη λεγόμενη λευκή σκόνη. Καλύπτει έπιπλα και άλλες επιφάνειες με ένα λεπτό στρώμα στο δωμάτιο όπου λειτουργεί η συσκευή.

Ρούχα πλυμένα με μαλακτικό

Κάθε ύφασμα αποτελείται από ίνες που θρυμματίζονται με την πάροδο του χρόνου και μετατρέπονται σε σκόνη. Εάν τα σωματίδια ενός προϊόντος παραμείνουν στα νήματα, η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο ενεργή. Αυτό συμβαίνει αν πλένεις τα ρούχα σου με μαλακτικό. Το προϊόν διεισδύει στις ίνες του υφάσματος και στη συνέχεια θρυμματίζεται. Γι’ αυτό μερικές φορές είναι καλύτερα να πλένετε τα ρούχα σας χωρίς το μαλακτικό.

Φυτά σπιτιού

Ναι, τα οικιακά φυτά καθαρίζουν τον αέρα και μειώνουν τη σκόνη. Ωστόσο, δεν απορροφούν μεγάλα σωματίδια και λερώνονται από μόνα τους με την πάροδο του χρόνου. Η συσσωρευμένη σκόνη επιδεινώνει τις ιδιότητες φιλτραρίσματος των φυτών και εμποδίζει την κανονική ροή της φωτοσύνθεσης. Η ποσότητα της χλωροφύλλης στα φύλλα μειώνεται, με αποτέλεσμα το αγαπημένο σας λουλούδι να μην καθαρίζει πλέον τον αέρα αλλά να λειτουργεί ως συλλέκτης σκόνης. Για να αποφευχθεί αυτό, τα φυτά θα πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά.

Χαρτιά και χαρτοκιβώτια

Οι ίνες του χαρτιού θρυμματίζονται και δημιουργούν σκόνη. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να σκουπίζουμε τόσο συχνά τα ράφια των βιβλιοθηκών. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες πηγές σκόνης χαρτιού στα σπίτια, όπως παλιές εφημερίδες και περιοδικά, κουτιά παπουτσιών, χάρτινες συσκευασίες από οικιακές συσκευές και άλλα. Το χαρτί πρέπει να φυλάσσεται εκτός σπιτιού και να χρησιμοποιείται μόνο για χρήση.

Κρεβάτι

Ένα ζεστό κρεβάτι είναι ένα τέλειο περιβάλλον για τα ακάρεα της σκόνης. Εάν είναι δυνατόν, αξίζει να αντικαταστήσετε τα μαξιλάρια, τις κουβέρτες και τα στρώματα από φυσικά πούπουλα με προϊόντα που έχουν συνθετικά πληρωτικά. Για να επιτύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά στρώματα και καλύμματα κρεβατιού με ελατήρια.

Τηλεόραση

Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές προσελκύουν σκόνη, ενώ τα επάνω μέρη των επίπλων και των οικιακών συσκευών είναι πάντα βρώμικα. Κάνει μια τηλεόραση έναν πραγματικό συνδυασμό σκόνης. Προσπαθήστε να καθαρίζετε την τηλεόρασή σας τακτικά, προκειμένου να μην συγκεντρώνεται ποσότητα σκόνη επάνω της.

Χαλιά

Τα χαλιά περιέχουν πολύ περισσότερη σκόνη και αλλεργιογόνα από τα στερεά καλύμματα δαπέδου. Όχι μόνο τα χαλιά προσελκύουν ενεργά τη βρωμιά, αλλά εκπέμπουν επίσης μικροσωματίδια και πτητικές ενώσεις. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να επιλέξετε χαλιά που δεν καλύπτουν το πάτωμα από τον έναν τοίχο στον άλλο και ιδανικά, θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από την κρεβατοκάμαρα. Θα σας βοηθήσει να μην εισπνέετε τόση σκόνη ενώ κοιμάστε.

Μπουφάν στη ντουλάπα

Τα χειμωνιάτικα μπουφάν και άλλα πράγματα που είναι αποθηκευμένα στα βάθη της ντουλάπας σας δεν κρέμονται απλά εκεί. Στην πραγματικότητα, συσσωρεύουν σκόνη από τον αέρα και σκορπίζουν τις ίνες τους τριγύρω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποθήκευση ρούχων που κανείς δεν φοράει αυτή τη στιγμή σε σφραγισμένες ή κρεμαστές τσάντες έχει πραγματικά νόημα.

Περσίδες με πηχάκια

Πολλή σκόνη φτάνει στα σπίτια μας μέσω των παραθύρων. Γι’ αυτό οι περσίδες που χρησιμεύουν ως φράγμα, λερώνονται αρκετά γρήγορα. Οι περσίδες που καθαρίζονται ευκολότερα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση. Είναι λογικό να κρεμάτε πιο πρακτικά ρολά αντί για τυπικά στόρια με πηχάκια που καλύπτονται με σκόνη αρκετά γρήγορα. Μερικές από τις άλλες εναλλακτικές είναι οι μη υφαντές πτυχωτές περσίδες από πολυεστέρα, οι περσίδες με κηρήθρα και οι ρωμαϊκές περσίδες.

Επικαλυμμένα έπιπλα και υφάσματα

Τα επικαλυμμένα έπιπλα είναι σαν σφουγγάρι και απορροφούν τη σκόνη. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε προϊόντα από ξύλο, πλαστικό ή δέρμα. Μας υπενθυμίζουν επίσης ότι όσο λιγότερο απαλές ταπετσαρίες και υφάσματα υπάρχουν στο δωμάτιο, τόσο το καλύτερο. Τα υφάσματα όχι μόνο συσσωρεύουν σκόνη, αλλά την παράγουν. Ευτυχώς, μπορείτε να σώσετε τους καναπέδες και τις πολυθρόνες σας αλλάζοντας συχνά την ταπετσαρία τους και αγοράζοντας καλύμματα κατά της σκόνης.

Βαριές κουρτίνες

Για να αναπνέετε ευκολότερα στο σπίτι, μπορείτε να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε τις βαριές κουρτίνες με βαμβακερές ή συνθετικές κουρτίνες. Διατηρούνται σε λιγότερη βρωμιά και μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο. Για να αποφύγετε τη σκόνη να περάσει στο σπίτι σας, φροντίστε να μην ανοίγετε τα παράθυρά σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ καθώς και σε βροχερό ή ζεστό κ

Καλοριφέρ

Όποιος έχει προσπαθήσει ποτέ να καθαρίσει τις υποδοχές σε μια σχάρα καλοριφέρ έχει δει πόση σκόνη, ιστοί αράχνης και βρωμιά συσσωρεύεται εκεί. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με καλύμματα καλοριφέρ και πάνελ που όχι μόνο φαίνονται όμορφα στο εσωτερικό, αλλά βοηθούν επίσης να διατηρούνται τα καλοριφέρ καθαρά. Σε αυτήν την περίπτωση, η σκόνη και η βρωμιά δεν θα καθίσουν στα χωρίσματα, τα οποία μερικές φορές είναι δύσκολο να πλυθούν, αλλά μάλλον, σε μια επίπεδη επιφάνεια που μπορεί εύκολα να σκουπιστεί με ένα πανί. Επιπλέον, το καλοριφέρ θα είναι κλειστό στα πλάγια, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση της σκόνης στο δωμάτιο. Όσο για το μπροστινό πάνελ του καλοριφέρ, μπορεί να καθαριστεί με ηλεκτρική σκούπα.

Παλιές ηλεκτρικές σκούπες

Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της σκόνης, το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να την αποτρέψετε από το να μετακινείται από το ένα μέρος στο άλλο. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει συχνά όταν καθαρίζουμε τα σπίτια μας με ηλεκτρική σκούπα. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια σειρά δοκιμών και διαπίστωσαν ότι όλες οι ηλεκτρικές σκούπες όχι μόνο ρουφούν τη σκόνη αλλά και την πετούν στον αέρα. Ακόμη και συσκευές με φίλτρα HEPA δεν μπορούν να ολοκληρώσουν αυτήν την εργασία, 100%. Αλλά τουλάχιστον απορροφούν περισσότερα σωματίδια από αυτά που εκπέμπουν, γι’ αυτό οι ειδικοί δεν βλέπουν μια καλύτερη εναλλακτική λύση προς το παρόν. Συνιστούν επίσης να αφαιρέσετε παλαιότερα, φθηνά μοντέλα ηλεκτρικής σκούπας — δεν θα απαλλαγείτε ποτέ από τη σκόνη αν συνεχίσετε να τις χρησιμοποιείτε.

 

Πηγή

AgrinioStories