5 Ιουνίου 2023

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 12η Μαΐου

Καλεντάρι της 12ης Μαΐου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1898: Η εταιρεία των ΣΠΑΠ εκδίδει εκπτωτικά εισιτήρια
για την έκθεση εργοχείρων των κυριών του Αγρινίου
1918: Προσφορά Τσακανίκα 2.100 δρχ. για τα ορφανα του πολέμου
1967: Μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο Σκαβάρα

12 Μαΐου 1898

Για να διευκολυνθεί η έκθεση εργοχείρων του συλλόγου κυριών του Αγρινίου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Μαΐου 1898 στο Αγρίνιο, η εταιρεία των ΣΠΑΠ αποφάσισε να εκδώσει στις 19 Μαΐου, μόνο για τις πρωινές αμαξοστοιχίες, από τους σταθμούς Πειραιώς, Αθηνών, Κορίνθου, Ναυπλίου, Τριπόλεως, Αιγίου και Πύργου ειδικά εισιτήρια κατευθείαν για Αγρίνιο, με έκπτωση 40% και ισχύει χωρίς διακοπή μέχρι τις 25 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

12 Μαΐου 1918

«Ο Βουλευτής Τσακανίκας διεβίβασε 2.100 δρχ. εις τον υπουργόν περιθάλψεως εκ μέρους της κοινότητος Αγρινίου δια τα ορφανά του πολέμου. Τα χρήματα εστάλησαν εις το οικείο νηπιαγωγείο της Καλλιθέας». (Ριζοσπάστης, 12/5/1918)

12 Μαΐου 1967

Πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων απείλησε το κέντρο του Αγρινίου με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το μεγαλύτερο ξυλουργικό εργοστάσιο της δυτικής Ελλάδας. Η φωτιά πήρε μεγάλη έκταση και βρέθηκαν σε μεγάλο κίνδυνο και οι αποθήκες Παπαστράτου που ήταν εκεί κοντά, καθώς και τα σπίτια των περιοίκων, οι οποίοι τις εγκατέλειψαν πανικόβλητοι.

Εκτός από την πυροσβεστική υπηρεσία του Αγρινίου στην κατάσβεση πήραν μέρος άνδρες και οχήματα και από την Πυροσβεστική υπηρεσία της Άρτας,

Το ξυλουργικό  εργοστάσιο ανήκε στους αδερφούς Σκαβάρα (η εφημερίδα αναφέρει Σκαδάρα, από λάθος στο τυπογραφείο) και οι ζημιές ανέρχονται σε εκατομμύρια.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Καπναποθήκες Παπαστράτου

AgrinioStories