Ν. Φαρμάκης:
«Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας….
έχει σπάσει όλα τα κοντέρ!»
Με αλλαγή φιλοσοφίας και αξιοποίηση κάθευπαρκτής δυνατότητας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας αναδεικνύεται σε σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά και την τόνωση της περιφερειακής οικονομίας. Ο ρόλος του καταδείχθηκε σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας, με τίτλο «Αναπτυξιακές Δράσεις του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
«Το Περιφερειακό μας Ταμείο Ανάπτυξης έχει σπάσει όλα τα κοντέρ» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του ΠΤΑ και Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,Νεκτάριος Φαρμάκης και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία:«Στα χρόνια λειτουργίας του έχει ήδη διαχειριστεί πάνω από 1 δις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει υλοποιήσει 40 και πλέον εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει υποστηρίξει ενεργά τον περιφερειακό σχεδιασμό.Μόνο σε μία χρονιά, πέρυσι, προέβη στην πληρωμή λογαριασμών έργων και πράξεων του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους άνω των 106 εκ. ευρώ.Με άλλα λόγια, μέσω του Ταμείου μας, σε έναν μόνο χρόνο «έπεσαν» 106 εκ. ευρώ στην τοπική κοινωνία, ποσό που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ταμείου και της Περιφέρειας» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης και ευχαρίστησε τα στελέχη του Ταμείου για την αποδοτικότητα και την επιτάχυνση.
Ανέφερε επίσης ότι την τελευταία περίοδο το ΠΤΑ Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει ως δικαιούχος την υλοποίηση πράξεων ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ τις οποίες και εκτελεί με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως είναι ο «Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας στην ΠΔΕ» (Ε.Π. Δυτική Ελλάδα), η δράση «Κατάρτιση Ανέργων, Ανάπτυξη Επαγγελματικών Προσόντων» (Ε.Π. Δυτική Ελλάδα), το Επενδυτικό Προφίλ της Δυτικής Ελλάδας, ο Μηχανισμός Διερεύνησης των Αναγκών Εργασίας και το διασυνοριακό έργο με ακρωνύμιο “CREATIVE@HUBs” (INTERREG Ελλάδα-Ιταλία).
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης,σε δράσεις του Ταμείου με αναπτυξιακή διάσταση, όπως η ανάπλαση του παλαιού βιομηχανικού συγκροτήματος του Λαδόπουλου και τη μελέτη των αεροπορικών συνδέσεων στο αεροδρόμιο του Αράξου.
«Η ανάπλαση της παλιάς βιομηχανίας του Λαδόπουλου είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην χώρα μετά το Ελληνικό.Ως Περιφερειακή Αρχή παραλάβαμε τη συγκεκριμένη ανάπλαση ως ένα όραμα. Όμορφο και σπουδαίο, αλλά χωρίς καμία ωριμότητα υλοποίησης.Ασχοληθήκαμε πολύ με το συγκεκριμένο έργο.Σήμερα που μιλάμε λοιπόν, έχουμε καταφέρει το σημαντικότερο, να έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, να έχει εξασφαλισμένους πόρους υλοποίησης καισυγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι, στα αμέσως επόμενα χρόνια ξέρουμε πια ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση θα γίνει πράξη και δεν θα μείνει στα λόγια» τόνισε.
Στην πορεία που έχει διαγράψει από την ίδρυσή του έως σήμερα επικέντρωσε κατά την ομιλία του ο Διευθυντής του ΠΤΑ Χρήστος Τζομάκας. Αναφέρθηκε στη συνολική εικόνα και το έργο που έχει παραχθεί και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει. Όπως τόνισε εξελίχθηκε σε χρήσιμο πολυεργαλείο για την εφαρμογή της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής. Αναφερόμενος σε στοιχεία, επεσήμανε ότι τα ΠΤΑ έχουν αναλάβει ένα σημαντικό μέρος εκκαθάρισης και πληρωμής δαπανών Π.Δ.Ε. που βαίνει διαρκώς αυξανόμενο.
Από την πλευρά του ο Στάθης Παπαχριστόπουλος, Προϊστάμενος της Μονάδας Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Δ.Ε. εστίασε στην αλλαγή φιλοσοφίας και παρατήρησε ότι το ΠΤΑ από το όραμα έχει πλέον περάσει στον εντοπισμό του προβλήματος, την στόχευση και την στρατηγική επίλυσης, υπηρετώντας την αναπτυξιακή του διάσταση.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με τίτλο «Μελέτη για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του πρώην εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου Ε.Γ.Λ.», που προσέλκυσε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού βραβεύτηκαν πέντε προτάσεις και εξαγοράστηκαν άλλες τέσσερις.
Ακολούθως, παρουσιάστηκε η μελέτη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης αεροπορικών συνδέσεων στο αεροδρόμιο Αράξου, αλλά και οι δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας που υλοποιεί το ΠΤΑ και είναι οΜηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Κατάρτιση Ανέργων, Ανάπτυξη Επαγγελματικών Προσόντωνπου χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», αλλά και η «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων – CREATIVE@HUBs» που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος InterregGreece–Italy 2014-2020.