Μεσολόγγι – Κάλεσμα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας

Η Δημοτική Επιτροπής Ισότητας της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου
έχει θέσει στο κέντρο των δράσεών της την αντιμετώπιση
του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε κάθε της έκφανση

Καλούμε τις γυναίκες που την υφίστανται
να καταγγέλλουν από την πρώτη στιγμή
το κακοποιητικό γεγονός

 

Ανακοίνωση της Καλλιρρόης Αγγέλη
Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

 

Το νέο φαινόμενο έμφυλης βίας που σημειώθηκε στην περιοχή μας,λίγες μόνο ημέρες μετά τη σημαντική εκδήλωση κατά των γυναικοκτονιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και τον Σύλλογο Γυναικών Κατοχής Μεσολογγίου «Αλθαία»,στις 6 Απριλίου 2024, και στην οποία κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαρία Γκασούκα, επαναφέρει με τον πιο δραματικό τρόπο την ανάγκη να κατανοήσουμε τι σημαίνει βία, η οποία συνδέεται με το φύλο και ποιες οι συνέπειές της στις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών σε ολόκληρη την κοινωνία, και να απαιτήσουμε την εξάλειψή της.

Όλες και όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η βία κατά των γυναικών δημιουργεί συνθήκες για την κοινωνική υποταγή τους. Κατά συνέπεια, συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί ακραία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών. Συμπεριλαμβάνει όλες τις πράξεις βίας που συνδέονταιμε το φύλο και οι οποίες προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν σε γυναίκες και κορίτσια σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική,οικονομική βλάβη ή οδύνη. Συμπεριλαμβάνει ακόμα και απειλές για τέτοιες πράξεις, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, ενώ οι βίαιες αυτές ενέργειεςασκούνται στο πλαίσιο τόσο της δημόσιας όσο και τηςιδιωτικής σφαίρας της ζωής.

Ωστόσο, η βία δεν επηρεάζει μόνο γυναίκες, αλλά και παιδιά, οικογένειες, καθώς και τις κοινωνίες στο πλαίσιο των οποίων λαμβάνει χώρα το φαινόμενο. Τα παιδιά, μάλιστα, είναι συνήθως οι πιο κοντινοί μάρτυρες και μερικές φορές και τα θύματα της βίας στο σπίτι όπου υπάρχει βία. Μπορεί και τα ίδια να βιώσουν λεκτική ή σωματική βία. Κατά κανόνα, τα συγκεκριμένα παιδιά γίνονται εσωστρεφή, έχουν φοβίες, υποφέρουν από έλλειμμα επικοινωνίας και υστερούν στις σχολικές επιδόσεις ενώ, όχι σπάνια, μεγαλώνοντας γίνονται τα ίδια φορείς βίας.

Η Δημοτική Επιτροπής Ισότητας της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου έχει θέσει στο κέντρο των δράσεών της την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε κάθε της έκφανση, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, όπως και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά, αλλά και την έμπρακτη συμπαράσταση στα θύματα.

Καλούμε τις γυναίκες που την υφίστανται να καταγγέλλουν από την πρώτη στιγμή το κακοποιητικό γεγονός:

  • Στην Πανελλαδική Γραμμή SOS 15900 και στο email: isotita@3223.syzefxis.gov.gr
  • Στα τηλέφωνα: 2631024660 (καΑλεφάντη Δήμητρα-Κοινωνική Λειτουργός) και 2631363434 (κα Δερβίση Θεοδώρα-Κοινωνική Λειτουργός).

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Μεσολόγγι