Μεσολόγγι: Δράση για την ψυχική υγεία

Δράση για την ψυχική υγεία
στο Δημαρχείο Ι.Π. Μεσολογγίου
από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Αγρινίου

Δράση δικτύωσης μεταξύ των δομών
και φορέων Κοινωνικής Πρόνοιας
του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024
στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου
το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας,
Παιδείας και Πολιτισμού
σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Στην εκδήλωση με αντικείμενο την ψυχική υγεία, συμμετείχε το στελεχιακό δυναμικό του Κέντρου Κοινότητας, τουΚοινωνικού Παντοπωλείου, του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι των Δημοτικών ενοτήτων Μεσολογγίου -Οινιαδών – Αιτωλικού, του ΚΑΠΗ, των Τ.Ο.Μ.Υ και του Κέντρου Υγείας Αιτωλικού, ενώ στη εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Συντονιστής-Διευθυντής-Ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου κ. Σκαμνέλος Χρήστος και ηκα. Πάγγειου Ελένη, Κοινωνιολόγος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου.

Τα στελέχη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου κα. Χρύσου Ελένη, Κοινωνική Λειτουργός, κα. Σιάσου Πολυξένη, Ψυχολόγος και κα. Παπαλέξη Παρασκευή, Νοσηλεύτρια,μας ενημέρωσαν για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας (Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου)η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοσηλεία κατ’ οίκον». Η Μονάδα παρέχειυπηρεσίες σε ενήλικες πολίτες οι οποίοι χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας αλλά και στις οικογένειές τους, στοχεύοντας στην πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, την αποφυγή της υποτροπής της νόσου και την διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας του ασθενούς στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας κ. Γιάννη Κουτσοθεόδωρου, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ψυχική υγεία των νέων παιδιών στις ημέρες μας. Στο προβληματισμό αυτόαπάντησε οΔιευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου κ. Σκαμνέλος, αναφέροντας ότι η ψυχική υγεία περιλαμβάνει μια σειρά κριτηρίων,  όπως το πόσο καλά σκέφτεται ένα παιδί, πώς διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και πώς συμπεριφέρεται. Μια διαταραχή ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία περιλαμβάνει ενδεχομένως καθυστερήσεις ή διαταραχές στη σκέψη, στις συμπεριφορές, στις κοινωνικές δεξιότητες ή στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Επιπλέον, ανέφερε ο κ. Σκαμνέλος, η ψυχική υγεία του παιδιού και της οικογένειας τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σταδιακές μεταβολές τόσο κοινωνικές και πολιτιστικές όσο και οικονομικές και συνεπώς οφείλουμε όλοι μας να είμαστε παρόντες στηνΚοινότητα, γιατί «η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι και έγκυρη αντιμετώπιση».

Το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου ευχαριστεί θερμά το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου που ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση δικτύωσης, καθώς και όλους όσους παρευρέθηκαν σε αυτή την όμορφη εκδήλωση, κύριος στόχος της οποίας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και η διασύνδεση των κοινωνικών φορέωνκαιυπηρεσιών με σκοπό την υποστήριξη των ενδιαφερομένων και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Μεσολόγγι