Αγρινιώτικο καλαντάρι Απριλίου
30 Απριλίου 1901
Το Αγρίνιο προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον διάδοχο Κωνσταντίνο
Πυρετώδεις είναι οι εργασίες για τον καλλωπισμό του Αγρινίου, έτσι ώστε αυτή να είναι έτοιμη να υποδεχθεί το διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα της περιοδείας του θα έφτανε στην πόλη στις 2 Μαΐου. Οι κεντρικοί δρόμοι είχαν στολιστεί με διαζώματα από πολύχρωμες σημαίες οι οποίες είχαν αναρτηθεί πάνω σε παρατεταγμένους στύλους τυλιγμένους με μυρτιές και λουλούδια και είχαν κατασκευαστεί αψίδες σε διάφορα σημεία από τα οποία θα περνούσε ο διάδοχος. Ακόμα και οι πολίτες με εξαιρετική φιλοτιμία διακοσμούσαν τα καταστήματά τους. Κατασκευάστηκαν επίσης αρκετοί τεχνικοί κήποι απέναντι από το μέγαρο της χήρας του Παπαφώτη, όπου θα φιλοξενούνταν ο διάδοχος. Το Μέγαρο αυτό είχε χρησιμεύσει παλιότερα και για τη διαμονή του βασιλιά Γεωργίου και τις βασίλισσας Όλγας όταν επισκέφθηκαν το Αγρίνιο για τα εγκαίνια της έκθεσης εροχείρων των γυναικών του Αγρινίου και από τότε διατηρούσε τον τίτλο του «ανακτόρου», όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις επαρχίες, οι οποίες είχαν την τύχη να δεχτούν βασιλικές επισκέψεις,
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημάρχου, ο Κωνσταντίνος, θα έφτανε στην πόλη στις 2 Μαΐου, στις 4:00 το μεσημέρι. Ήδη είχε προγραμματιστεί ένα πολυτελές πρόγευμα, το οποίο θα παρέθετε ο δήμαρχος στη θέση Γιαννιού, λίγο έξω απότα όρια του δήμου Αγρινίου. Ο διάδοχος θα ερχόταν στο Αγρίνιο από τον Καρβασαρά. Στο πρόγευμα αυτό ο Κωνσταντίνος θα δοκίμαζε τονμπακλαβά και την γαλατόπιτα, δυό γλυκά, για τα οποία φημιζόταν το Αγρίνιο. Στην είσοδο της πόλης το διάδοχο θα τον υποδέχονταν ο δήμαρχος, με όλο το δημοτικό συμβούλιο όλες τις τοπικές αρχές.
Το γεύμα θα δοθεί στο σπίτι της χήρας του Παπαφώτη. Προμηνύονταν λαμπαδηφορία η οποία θα έδινε μία όμορφη και ευχάριστη όψη στην πόλη μαζί με τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα ήδη είχαν προμηθευτεί οι Αγρινιώτες από την Πάτρα. Ιδιαίτερα πρέπει να αναδειχθεί η δουλειά των δασκάλων της πόλης ιδίως αυτοί των δημοτικών σχολείων οι οποίοι από πολύ νωρίς στόλισαν εορταστικά τα σχολεία και θα βγουν σε και θα βγουν να προϋπαντήσουν το διάδοχο μαζί με όλους τους μαθητές ο καθένας από τους οποίους θα φέρει μικρή σημαία με τη φράση καλωσόρισες κεντημένη πάνω στις σημαίες.
30 Απριλίου 1950
Επαναπατρισμός της εικόνας της Παναγίας Προυσσιώτισας
«Πληροφορούμεθα ότι μετά τον επαναπατρισμόν των συμμοριοπλήκτων της Ευρυτανίας, θα γίνη και ο επαναπατρισμός της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Προυσσοτίσης εις την Ιεράν Μονήν Προσσού Ευρυτανίας.
Η μεταφορά θα γίνει εν μέσω θρησκευτικής δημόσιας τελετής εκ του ναΐσκου της Ποταμούλας Τριχωνίδος, όπου εναπετέθη προ διετίας μετά την επιδρομήν εις τον ιερόν χώρον της μονής των αντιχρίστων κομμουνιστοσυμμοριτών ληστών». (Εμπρός 30/4/1950)
Φωτογραφία ανάρτησης: Πρίγκηπας Κωνσταντίνος Α’
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου