Αγρινιώτικο καλαντάρι Αυγούστου
20 Αυγούστου 1949
Άρνηση του κράτους να παραχωρήσει δάνειο στο Δήμο Αγρινίου
Το κράτος απέκλεισε το Δήμο Αγρινίου από τη χορήγηση δανείου για την εκτέλεση έργων ζωτικής σημασίας. Το γεγονός αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μεγάλη αποκαρδίωση και απογοήτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην πόλη και ο Δήμαρχος Σεβαστιανός Καρβούνης με τηλεγράφημά του προς τους αντιπροέδρους της Κυβέρνησης Κωνσταντίνο Τσαλδάρη και Σοφοκλή Βενιζέλο τον Υπουργό Εσωτερικών και τους βουλευτές του νομού εξέφρασε το «πικρό παράπονο» του Δήμου και της πόλης και ζήτησε την αναθεώρηση της άδικης αυτής απόφασης. (ΕΜΠΡΟΣ, 20/8/1949)
20 Αυγούστου 1954
Κύπριοι εκπαιδευτικοί στο Αγρίνιο την ημέρα της προσφυγής στον ΟΗΕ
Στις 19 Αυγούστου σύμφωνα με τηλεγράφημα που έφτασε στο ΕΜΠΡΟΣ στις 20 Αυγούστου του 1954, 115 Κύπριοι εκαπιδευτικοί έφτασαν στο Αγρίνιο από την Κέρκυρα και την Ήπειρο μεταξύ των οποίων ήταν και οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Μάκης Μάρκου και Γιώργος Κουλουμπρίδης. Το Αγρίνιο ήταν ο τελευταίος σταθμός της εικοσαήμερης περιοδείας τους στη χώρα. Κατά τη διαμονή τους τραγούδησαν όμνους και θούρια της ΕΟΚΑ και προέβησαν σε δηλώσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε στο παρακάτω απόκομμα της εφημερίδας. Οι Κύπριοι ανεχώρησαν την επομένη, 21 Αυγούστου, για τη Μεγαλόνησο.
Να σημειώσουμε εδώ ότι εκείνη την ημέρα (20/8/1954), που οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στο Αγρίνιο, η κυβέρνηση του Παπάγου προσέφευγε στον ΟΗΕ, ζητώντας την αυτοδιάθεση της Κύπρου. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική προσφυγή για το Κυπριακό με αίτημα την εφαρμογή των αρχών της ισότητας και της αυτοδιάθεσης των λαών.
Φωτογραφία: Το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα,
για την ένωση της Κύπρου και ενάντια στη Βρετανία.
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας