Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 6 Αυγούστου…

Καλεντάρι της 6ης Αυγούστου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1906: Συλλαλητήριον εις το Αγρίνιον
μετά τις ακατανόμαστες θηριωδίες ενός βάρβαρου λαού
εναντίον άοπλων και απροστάτευτων ελληνικών πληθυσμών

6 Αυγούστου 1906

Ο λαός της πόλης του Αγρινίου και των περιχώρων συγκεντρώθηκε σήμερα στην πλατεία Αγοράς σε συλλαλητήριο μετά τις ακατανόμαστες θηριωδίες ενός βάρβαρου λαού εναντίον άοπλων και απροστάτευτων ελληνικών πληθυσμών και έχοντας υπόψη του τους εθνικούς κινδύνους, καθώς και την οικτρή αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει τις περιστάσεις, ψηφίζει:

Α) Διαμαρτύρεται στους πολιτισμένους λαούς της Ευρώπης για τις θηριωδίες των Βουλγάρων κατά άοπλων Ελλήνων, οι οποίοι σφάζονται κάτω από την προστασία του Bουλγάρικου στρατού και της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, καθώς και κάτω από τα μάτια των προξένων της πολιτισμένης Ευρώπης.

Β) Εκδηλώνει προς τους άρχοντες τη ψυχική του οδύνη, αλλά και την ολόψυχη αγανάκτησή του για την αδυναμία αυτή του Κράτους που παράβλεψε την μεγάλη και ιερή αυτή αποστολή του και κατασπατάλησε στο Κράτος της συναλλαγής χιλιάδες εκατομμύρια με αποτέλεσμα τη σημερινή απόγνωση.

Γ) Απαιτεί από το Βασιλιά και τους πολιτικούς άνδρες της ελληνικής πατρίδας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναδημιουργήσουν γρήγορα το Κράτος και όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές του υπηρεσίες, ώστε να αναστηλωθεί το κράτος του νόμου, της ισότητας της ευθύνης, της ηθικής, της δικαιο-σύνης, της οικονομίας της εθνικής παρασκευής και την εθνικής πανοπλίας και να γίνει αυτό ικανό να ανταποκριθεί στην αποστολή και στις υποχρεώσεις του και

Δ) Το παρόν να επιδοθεί στην Α.Μ. Βασιλέα, στον Πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι: Ν. Κέντρος, Κ. Μπαϊρακτάρης, Σπ. Παπαθανασόπουλος, Λ. Παπαγιάννης, Λ. Μανθόπουλος (ιερεύς), Σπ. Καραπάνος. (ΣΚΡΙΠ, 7/8/1906)

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Το σπίτι του Κουμπούρα

AgrinioStories | Πηγή: Αρχείον Αγρινίου