Μνήμη χρονολογίου της 11ης Ιουλίου


...

Η ταυτότητα της ημέρας
και τα γεγονότα που την «σημάδεψαν» |

11 Ιουλίου 2025 |

Είναι η 192η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Υπολείπονται 173 ημέρες για τη λήξη του.
🌅  Ανατολή ήλιου: 06:12 – Δύση ήλιου: 20:49 – Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 37 λεπτά
🌕  Σελήνη 15.3 ημερών |

Χρόνια πολλά στους: Εύφημο, Ευφημία, Εύφημη,
Εύφη, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα και Όλγα. |


Γεγονότα

 

1995 – Οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη της Σρεμπρένιτσα και σκοτώνουν 8.000 κατοίκους της. (Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα). Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σκότωσαν πάνω από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, ηλικιωμένους και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα.

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί δεν έκαναν καμία προσπάθεια να υπερασπιστούν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ.

Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μεν γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη σφαγή αυτή.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 30-40 Ελλήνων παραστρατιωτικών, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στην Σερβική σημαία την επομένη της σφαγής. Τέσσερις από τους οποίους φωτογραφήθηκαν με Σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξου ναού. Τον Ιούλιο του 2006, με εντολή του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα, είχε αρχίσει εισαγγελική έρευνα για τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στη σφαγή.

 

 

 

2011 – 12 άτομα σκοτώνονται και 62 τραυματίζονται από ισχυρή έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό, λόγω φωτιάς σε 98 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών, τα οποία κατασχέθηκαν το 2009 από ιρανικό πλοίο. Παραιτούνται ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης.

Η Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης είναι κυπριακή ναυτική βάση που βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού δίπλα στη βιομηχανική περιοχή του Βασιλικού και τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας.

Πριν από τις 11 Ιουλίου 2011 ήταν η κεντρική βάση της διοίκησης του πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου. Η διοίκηση της βάσης ήταν υπεύθυνη για την εποπτεία σε όλες τις ναυτικές εγκαταστάσεις στην ξηρά και του σχετικού προσωπικού.

Η βάση πήρε το όνομα της από τον υποστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη,  επικεφαλής της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, ο οποίος σκοτώθηκε σε ατύχημα με ελικόπτερο, τον Ιούλιο του 2002. Πριν από τη μετονομασία ήταν γνωστή ως Ναυτική Βάση Μαρί. Στις 11 Ιουλίου έγινε στη βάση ισχυρή έκρηξη, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο διοικητής της βάσης Λάμπρος Λάμπρου και ο επικεφαλής του Κυπριακού Ναυτικού, Ανδρέας Ιωαννίδης, μαζί με άλλα 11 άτομα.

 

Γεννήσεις

 

1916 – Αλεξάντερ Προκόροφ. Ο Alexander Michael Prochoroff γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1916 στο Russell Road, Peeramon , Queensland , Αυστραλία (που βρίσκεται περίπου 30 χλμ. από το Atherton ), από τον Mikhail Ivanovich Prokhorov και τη Maria Ivanovna (το γένος Mikhailaries Russian ) , είχε μεταναστεύσει από τη Ρωσία για να γλιτώσει την καταστολή από το τσαρικό καθεστώς.

Ως παιδί φοίτησε στο Butchers Creek State School. Το 1923, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο , η οικογένεια επέστρεψε στη Ρωσία. Το 1934, ο Προκόροφ εισήλθε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούποληςνα σπουδάσει φυσική.

Ήταν μέλος της Komsomol από το 1930 έως το 1944. Ο Προκόροφ αποφοίτησε με άριστα το 1939 και μετακόμισε στη Μόσχα για να εργαστεί στο Φυσικό Ινστιτούτο Lebedev , στο εργαστήριο ταλαντώσεων με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Ν.Δ. Παπαλέξη. Η έρευνά του εκεί αφιερώθηκε στη διάδοση των ραδιοκυμάτων στην ιονόσφαιρα . Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Σοβιετική Ένωση, τον Ιούνιο του 1941, εντάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Προκόροφ πολέμησε στο πεζικό, τραυματίστηκε δύο φορές σε μάχες και του απονεμήθηκαν τρία μετάλλια, συμπεριλαμβανομένου του Μεταλλίου για το Θάρρος το 1946. Αποστρατεύτηκε το 1944 και επέστρεψε στο Ινστιτούτο Lebedev όπου, το 1946, υπερασπίστηκε το διδακτορικό του. διατριβή με θέμα «Θεωρία Σταθεροποίησης Συχνότητας Ταλαντωτή Σωλήνων στη Θεωρία Μικρής Παραμέτρου».

 

Θάνατοι

 

2023 – Μίλαν Κούντερα. Γαλλο-τσέχος συγγραφέας, υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας του ύστερου 20ού αιώνα. Γεννημένος στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας το 1929, ξεκίνησε ως ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως εργάτης και πιανίστας τζαζ.

Σταδιακά στράφηκε προς την πεζογραφία, αναδεικνύοντας έναν ιδιαίτερο λογοτεχνικό λόγο, που κινείται ανάμεσα στο δοκίμιο και το μυθιστόρημα, με έντονο υπαρξιακό, φιλοσοφικό και σαρκαστικό ύφος. Η πολιτική του δράση και η σάτιρα στον υπαρκτό σοσιαλισμό τον έθεσαν στο στόχαστρο του καθεστώτος. Αποβλήθηκε και επανεντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, πριν διαγραφεί οριστικά μετά την υποστήριξή του στην «Άνοιξη της Πράγας».

Το 1975 αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία, όπου έλαβε υπηκοότητα. Το 1984 κυκλοφόρησε το διάσημο μυθιστόρημά του Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και τον καθιέρωσε διεθνώς. Άλλα σημαντικά έργα του περιλαμβάνουν Το Αστείο, Η ζωή είναι αλλού, Αθανασία και Η Γιορτή της Ασημαντότητας.

Ο Κούντερα τιμήθηκε με πολλά βραβεία και συχνά φερόταν ως υποψήφιος για το Νόμπελ. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία, διατηρώντας έναν μοναχικό και στοχαστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά γράμματα. Πέθανε στο Παρίσι στις 11 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 94 ετών.

 

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε
ακόμα περισσότερα γεγονότα που συνέβησαν αυτή την ημερομηνία
Γέγονε την 11η Ιουλίου

 

————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr, el.wikipedia

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *