Καλεντάρι της 17ης Δεκεμβρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
1942: Συγκροτήθηκε στο Αγρίνιο
η πρώτη επιτροπή του ΕΔΕΣ
1949: «Ματιές στο Αγρίνιο» (Πρωτοσέλιδο αφιέρωμα
του ΕΜΠΡΟΣ στην πόλη του Αγρινίου)
1987: Με το μετάλλιο διάκρισης του «Τάγματος Αξίας»
της Ιταλικής Δημοκρατίας,
τιμήθηκε ο Στέλιος Τσιτσιμελής
17 Δεκεμβρίου 1942
Στο Αγρίνιο η πρώτη επιτροπή του ΕΔΕΣ συγκροτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1942. Πρόεδρος αυτής της επιτροπής ήταν ο Αντώνης Παπαπαντολέων και αντιπρόεδρος ο γιατρός Θάνος Σοχωρίτης. Ταμίας της επιτροπής ήταν ο Ευθύμιος Σταθόπουλος και μέλος ο Κωσταντίνος Ραφτόπουλος.
Εκτός από τους παραπάνω στον ΕΔΕΣ Αγρινίου συμμετείχαν και οι: Στάθης Σταθόπουλος (εκ των ιδρυτών της Γυμναστικής Εταιρείας), Δημήτριος Πύρρος (συμβολαιογράφος Αγρινίου από το Πετροχώρι), Αλέκος Παπακωσταντίνου (έμπορος), Αντώνης Μίκροβας (Αξιωματικός χωροφυλακής από την Αγία Σοφία), Γιάννης Τσιρώνης (έμπορος), Βασίλης Τσιμπιδάκης κ.ά.
Τον πυρήνα αξιωματικών του αρχηγείου Τριχωνίδας του ΕΔΕΣ αποτελούσαν οι: Αχιλλέας Ρισβάς, Δημοσθένης Βαλαής και ο Σπύρος Αρμενάκος. Αργότερα τον ΕΔΕΣ της πόλης στελέχωσαν και ο Θεοδόσης Παπαθανασιάδης, ο Δ. Παυλόπουλος, ο Φώτης Πετρόπουλος (ανατίναξε τη γέφυρα της Φραγκόσκαλας στο δρόμο Αγρινίου – Αγίου Βλασίου και του Πλατανορέματος στα Ρουσσέϊκα).
Κέντρο του ΕΔΕΣ στο Αγρίνιο ήταν ο δεύτερος όροφος του σπιτιού του εμπόρου υποδημάτων Αριστείδη Σωτηρόπουλου. (Πηγή: Κώστα Δήμου Μαραγιάννη, το Αγρίνιο, εκδόσεις Πάραλος, Ιούλιος 2011, σελ.: 433-440)
17 Δεκεμβρίου 1949
Το ΕΜΠΡΟΣ στο αφιέρωμά του για την πόλη του Αγρινίου, αναφέρεται στη νηολόγηση του ferry boat «Σωκράτης Ιασεμείδης» από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, που συνέδεσε το Ρίο με το Αντίρριο. Στο ίδιο ρεπορτάζ διαβάζουμε για την «αναστάτωση» στο σώμα των επαγγελματοβιοτεχνών της πόλης, μετά από την καταδίκη ενός μεγάλου αριθμού οινοπωλών, εστιατόρων και «καφφεζαχαροπλαστών» για αγορονομικές παραβάσεις. «Τετρακόσιες εν συνόλω μέρες φυλακή», αναφέρει το δημοσίευμα, «τις μοιράστηκαν οι κ.κ. Θεόδ. Αυδής, Κ. Ματραλής, Δ. Μαρούλης, Νίκ. Τσίρκας, Εμμαν. Ψαρράς, Θεόδ. Λαμπρόπουλος, Στέφ. Μαργαρίτης, Βασίλ. Παπαδημητρίου, Ν. Κρέλιας, Ι. Λιβάνης και Βασ. Παρθένης».
Ο Βασίλης Μοσχολιός, Πρόεδρος του Επαγγελματικού – Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και «καφφεζαχαροπλαστών Αγρινίου» μεταξύ άλλων δήλωσε στην εφημερίδα τα παρακάτω: «Οι περισσότεροι από τους απαρτίζοντες την Υγειονομική Επιτροπή στην πόλη μας είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Μας αντιπαθούν. Μας εχθρεύονται. Δεν μπορούν να μας καταλάβουν και αντιμετωπίζουν τα ζητήματά μας με προκατάληψη. Να γιατί δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι με τις τιμές που έχουν καθορίσει, όχι μόνο δεν κερδίζουμε αλλά απεναντίας ζημιώνουμε. Ο εστιάτωρ Ματραλής, στην πλατεία, έκλεισε το εστιατόριόν του, γιατί δεν μπόρεσε να πληρώση το πρόστιμόν του».
Παράπονα με την αστυνομία είχαν γενικότερα τα καταστήματα της πλατείας. Μια διαταγή δεν επέτρεπε να μπαίνουν τραπέζια στα πεζοδρόμια. Από όλη αυτή την ιστορία, σημειώνει ο συντάκτης, όσοι ανήκουν στην κατηγορία του Μοσχολιού, αλλά και τα κρατικά όργανα είχαν δίκιο. Είναι αλήθεια, ότι στις περισσότερες επαρχιακές πόλεις ο αστυνομικός έλεγχος σε παρεμφερή ζητήματα από την Κατοχή έως εκείνη την εποχή είχε ατονήσει. Και φυσικά οι έμποροι είχανε κακομάθει λιγάκι. Βέβαια οι ποινές του δικαστηρίου στο Αγρίνιο ήταν αρκετά τσουχτερές, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 17/12/1949 Σελ. 1)
17 Δεκεμβρίου 1987
Τιμήθηκε σε ειδική τελετή στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης με το μετάλλιο διάκρισης του «Τάγματος Αξίας» της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Στέλιος Τσιτσιμελής για την συμβολή του στην Ειρήνη και την φιλία των Λαών.
Φωτογραφία ανάρτησης: Το εστιατόριο Ψαρά στο Αγρίνιο.
Διαβάστε όλες τις ημερομηνίες
στο ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ του «ΑΡΧΕΙΟΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»
κάνοντας clik πάνω στον σύνδεσμο που ακολουθεί
AgrinioStories Καλεντάρι